REIVINDICACIÓ
Els veïns de Ciutat Vella se n’atipen del "suplici" de l’oci nocturn
El 12% dels veïns del barri es veuen obligats a suportar sorolls excessius
«¿Per què serveix tenir sonòmetres si ningú se’ls mira?», lamenta una afectada
«Tenim dades per donar i regalar. El que fa falta són mesures», afirma la FAVB
Gairebé un any després de suspendre les restriccions d’obertura nocturna a terrasses i locals, l’Ajuntament de Barcelona prepara una nova regulació mentre les associacions de veïns advoquen per mesures més restrictives.
Un matrimoni que viu al nord del Raval ha tornat aquest estiu a casa dels pares. Tots dos recorren amb freqüència la distància que va del nucli històric de Barcelona a Sant Andreu, on viuen els progenitors d’un. Acudeixen quan declina el dia per agafar el son que els nega la discoteca oberta fins a la matinada sota el seu domicili. "Treballem al matí, la tarda la passem al pis i després agafem la Línia 1 del metro per anar a dormir. Hem arribat a buscar una habitació a prop del nostre carrer només per anar a la nit, perquè creuar la ciutat per dormir no és viable. Fins a aquest punt ha arribat la nostra desesperació", confessen tots dos, que prefereixen guardar l’anonimat.
La desventura de la parella retrata com l’enrenou al caure el sol altera la rutina on la ciutat acumula oferta noctàmbula i turística. Dels mesuraments dels sensors municipals es desprèn que el 12,42% dels veïns de Ciutat Vella es veuen obligats a suportar el bullici que s’atribueix a l’oci nocturn. Supera la mitjana de la ciutat, en què el 2,36% dels habitants conviuen amb la mateixa contrarietat. Les estadístiques revelen que un terç dels barcelonins als qui el sarau destorba mentre miren d’aclucar els ulls resideixen al districte que aglutina el Raval, el Gòtic, la Barceloneta i Sant Pere, Santa Caterina i la Ribera.
"La gent està cada vegada més cansada. No és normal que hagis de modificar la teva vida perquè no pots dormir", protesta Eva Vila, de la plataforma Fem Gòtic. Explica que, a vegades, ha optat perquè els seus fills estiguin de divendres a diumenge amb els avis perquè dormin sense sobresalts: "Hem plorat per no dormir; hem sortit a passejar a les quatre de la matinada perquè no dormim; ens aixequem aviat per anar a la feina sense dormir, amb el que això afecta mentalment... Molts veïns estan desitjant escapar el cap de setmana. No per fer plans, sinó per dormir, quan no hauria de ser un privilegi, sinó un dret".
L’ajuntament va anunciar al juliol que implantarà plans de reducció del soroll a sis zones de Ciutat Vella. Començarà pel passeig del Born i el seu entorn a l’octubre i acabarà a la rambla del Raval, on el remei es farà esperar fins al primer trimestre del 2026. La majoria de mesures han d’entrar en vigor al llarg del 2025.
El govern de l’alcalde Jaume Collboni planteja l’antídot després que, el novembre del 2023, suspengués la retallada horària a les terrasses, restaurants, bars musicals i curullats en alguns punts del districte, que van estar en vigor durant un any. El Gremi de Restauració de Barcelona havia al·legat per uns defectes de forma al jutjat que podien desencadenar una sentència en contra. Les limitacions imposaven que 13 terrasses de Ciutat Vella es recollissin a les 23.00 hores, 90 súpers tanquessin a les 22.00 hores i 53 locals d’hostaleria, a les 02.00 hores.
Les associacions de veïns del Gòtic, Casc Antic i la Xarxa Veïnal del Raval demanen que es restableixin les restriccions horàries, ampliades a tot el districte. "Eren laxes el cap de setmana, però ara no tenim res", critica Teresa Picazo, de l’Associació de Veïnes i Veïns del Barri Gòtic. "¿Per a què ens serveix tenir sonòmetres si ningú els mira? ¿Com pot ser que els bars i restaurants que omplen el carrer d’Escudellers, la plaça de George Orwell i la plaça Reial tanquin a dos quarts de tres de la matinada cada dia? És inhumà, hem creat un barri que és inhabitable", assenyala.
L’executiu municipal promet endurir la teràpia per mitigar les molèsties si no dona fruits en mig any. En tot cas, no ha detallat quins pal·liatius aplicarà. Per ara, analitza sonometries i estudia la bastida jurídica de la norma.
Acumulació de locals
Ciutat Vella disposa de 38 sonòmetres. "Amb els que hi ha, tenim dades per donar i regalar. El que fa falta són mesures", urgeix Ana Menéndez, vicepresidenta de la Federació d’Associacions Veïnals de Barcelona (FAVB). Així les coses, Menéndez advoca per la "reducció dels aforaments i de locals". "Cal desconcentrar l’oferta d’oci nocturn que Ciutat Vella pateix", postula.
"No hi ha hagut noves llicències i han tancat uns 200 locals en els últims 25 anys, comptant Barcelona i l’àrea metropolitana", quantifica Fernando Martínez, secretari general de Fecalon, patronal de l’oci nocturn a Catalunya. "Unit als tancaments del Port Olímpic, ha portat que més gent es concentri a certes zones de Barcelona, però els locals no estan absorbint tot el públic. Està creant un problema al carrer", analitza.
En aquest sentit, Martínez culpa els botellons del soroll nocturn que hi ha a Ciutat Vella i defensa els mètodes d’insonorització i limitació de so de les sales de festa. També s’oposa a prefixar un horari de tancament avançat dels establiments. "La gent no se’n va a casa, sinó que es queda al carrer. Són millors les sortides prolongades, espaioses i amb connexió al transport públic", suggereix.
Notícies relacionadesEl desembre del 2023, entitats veïnals del districte van entregar un document al regidor de Ciutat Vella, Albert Batlle, en què alertaven que l’equilibri entre oci, negoci i benestar en el centre històric de Barcelona s’havia "trencat donant més importància a l’economia que a la salut". Atribuïen el soroll a la "massificació turística", la "proliferació de bars i terrasses" i els "locals de restauració, bars musicals, discoteques, hotels i pisos turístics mal insonoritzats". També al·ludien a les "actuacions musicals al carrer amb altaveus a tota hora", els "botellons i les festes amb altaveus o bongos" i l’skate, "una activitat cada vegada més massiva i més agressiva contra els veïns", avisaven.
Les associacions proposen reduir el nombre de permisos per a taules exteriors i anul·lar-los quan superin l’ocupació concedida, per al que exigeixen més inspectors. Al seu torn, demanen "sancionar els músics ambulants i les terrasses que permeten la seva activitat", "prohibició total i absoluta de l’skate en zones habitades", "avançar l’horari de desallotjament dels botellons en zones conflictives" i "adequar l’horari dels dispositius de neteja perquè respectin les hores de descans nocturn", entre altres idees.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
-
Ofert per
- LA SITUACIÓ DE LA XARXA DE RODALIES Adif retarda el tall previst a l’R3 per no coincidir amb el de Tarragona
- La carrera a la Casa Blanca Jo voto Trump
- El Govern central surt en tromba a desvincular-se de la xarxa corrupta
- CRÍTICA Una impostora en la tragèdia del Bataclan
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Avançar el rellotge Tot sobre el canvi d’hora d’octubre de 2022 a Espanya: així entrem en l’horari d’hivern
- El perdó al procés La fiscal demana indultar per malversació l’exlíder d’ERC si no se l’amnistia
- Balanç de mandat Rovira passa comptes amb Junqueras i li retreu el seu paper a l’1-O
- Tramitació parlamentària El PP es val dels lletrats del Senat per vetar la llei que beneficia etarres