Quart estiu de clausura
La reobertura de la platja tòxica de Sant Adrià es retarda fins a l’hivern
El tram de costa tancat des del 2021 per la detecció de metalls pesants cancerígens se sotmetrà a partir del setembre a la tercera operació de neteja que es practica en poc més d’un any.
Malgrat els forats pels quals més d’un banyista continua colant-se sense temor de ser multat, la tanca que envolta la platja del Litoral de Sant Adrià de Besòs continua vetant l’accés al tram de costa de la ciutat de l’àrea metropolitana de Barcelona, tancada des del maig del 2021. La localitat veïna de la capital compleix el quart estiu de penitència, privada de la seva principal línia de mar per la detecció de metalls pesants potencialment cancerígens arran de sorra, i a l’espera de si s’aconsegueix esborrar el rastre dels abocaments que la indústria va deixar sota terra durant les dècades en què va envair el litoral.
La tercera operació de descontaminació que s’emprendrà en poc més d’un any a Sant Adrià començarà quan l’estiu agonitzi, o potser ja amb la tardor acabada de començar. Si res més es retarda en una història que està plena de vaivens, les tasques de neteja es reprendran avançat el setembre i han de finalitzar al cap de 81 dies, si no es donen pauses al llarg d’11 setmanes seguides. En cas de ser així, acabaran a finals d’any, al voltant del Nadal.
Anàlisi de la sorra
En tot cas, la reobertura no serà immediata una vegada es donin per acabats els treballs, que tornen a dependre del Govern d’Espanya per ser el titular de la línia de costa. Les anàlisis que s’hauran de fer per examinar l’estat de la sorra decidiran si el camp clos s’aixeca. Només passarà si no es troben substàncies tòxiques a la superfície que amenacin la salut.
El Ministeri de Transició Ecològica ha encomanat ja a l’empresa pública Emgrisa que efectuï una nova neteja superficial. Les tasques es pressuposten en 560.061,79 euros, que assumeix l’executiu central. Afegit a la resta de contractes i encàrrecs, la factura per recuperar la platja de Sant Adrià s’eleva a un cost d’1.815.716,09 euros en total per a l’Estat, d’acord amb les dades del perfil de contractació de la Direcció General de la Costa i el Mar.
L’alcaldessa de la localitat, Filo Cañete, va informar en una audiència amb veïns de la ciutat el juny passat que, "si tot va bé, ràpid i els informes arriben a temps", el ministeri confiava que les noves obres per netejar la platja potser comencessin "a finals de juliol o principis d’agost". Ho va dir amb moltes reserves, remarcant que no tenia la certesa que fos així, conscient del risc de generar una expectativa que tornés a acabar en desengany. Cañete es va disculpar perquè el govern local anunciés que la costa reobriria el juliol del 2023, un pronòstic truncat.
L’ajuntament assenyala ara que, segons els últims contactes que ha mantingut amb Madrid, les tasques a la platja "comencin durant la segona quinzena de setembre". En tot cas, el consistori insisteix a mostrar-se cautelós i puntualitza que no pot assegurar que les previsions del ministeri es compleixin aquesta vegada. Transició Ecològica assenyala que Emgrisa ja practica tasques preliminars sobre el terreny, com "la presa de mostres de sorres per enviar el laboratori" i "la definició de les zones de platja on s’ha d’actuar".
Notícies relacionadesLes borrasques Ciarán –el novembre del 2023– i Nelson –durant la Setmana Santa passada– van engolir part de la vora de la platja de Sant Adrià i van fer aflorar contaminació una altra vegada, quan ja s’havia aconseguit retirar els primers residus tòxics, dos anys després d’emergir al remoure’s el subsol per estendre cables de fibra òptica. L’ajuntament va denunciar l’empresa que va estendre el cablatge de telecomunicacions submarí, AFR-IX, per suposades infraccions en l’excavació. Un jutjat de Badalona va arxivar el cas al juliol al no apreciar delicte mediambiental.
AFR-IX ha sol·licitat permís per desplegar dos cables més sota la platja del Litoral de cara al 2025. La descontaminació no serà completa, al no descendir per sota dels 80 centímetres de profunditat, un estrat on es descarta que existeixi perill mentre els residus es mantinguin sepultats. No obstant, els antecedents recorden que els temporals i les obres amenacen de fer que puguin brollar i provocar que la clausura es prolongui encara més.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.