Espantaocells a la Ciutadella
Una creixent colònia de coloms porta a electrificar l’Hivernacle
Gráfico que muestra en color amarillo donde se instalará el hilo eléctrico y, en rojo, el alambre galvanizado en el Hivernacle. /
L’abundant presència de coloms en alguns llocs de Barcelona i les queixes per la brutícia que les bandades sembren han forçat l’ajuntament a intervenir en certs punts de la ciutat per mirar de tenir a ratlla la sobrepoblació de l’animal urbà per excel·lència, que depassa amb escreix la mitjana aconsellada de 300 a 400 exemplars per quilòmetre quadrat. El govern de l’alcalde Jaume Collboni va explicar mesos enrere que intenta dissuadir 350 alimentadors que llancen més de dos quilos de menjar al dia als coloms, va provar amb àguiles i falcons per dispersar una colònia en habitatges pròxims al Camp Nou i ara té previst anar al jutjat per netejar una casa semienderrocada i envaïda pels ocells al Poble-sec.
Un colom sobrevola la cornisa de la nau central de l’Hivernacle. | AJUNTAMENT DE BARCELONA /
El consistori es planteja ara foragitar també els coloms a l’Hivernacle del parc de la Ciutadella, reobert encara no fa un any després d’una llarga rehabilitació que es tem que desaprofitin.
L’ajuntament es proposa instal·lar cables que produeixin "petites descàrregues elèctriques" que espantin els ocells de l’hivernacle, segons figura en les condicions del contracte que l’Institut Municipal de Parcs i Jardins ha tret a concurs per adquirir fil de banda elèctrica i filferro "per a la dissuasió d’ocells" per un preu mínim de 61.005,94 euros. Les condicions del contracte en licitació assenyalen que les guspires són "no nocives però altament desconcertants per als ocells" que toquin la línia. Assegura que s’aconseguirà així que "no tornin a acostar-s’hi", i s’evitarà que es posin i niïn a les cobertes, com ha començat a passar.
"Máxima discreció"
El cordó elèctric es col·locarà a les cornises de la nau central i els cossos laterals de l’edifici del segle XIX. El contracte exigeix als candidats encarregar-se de les obres que garanteixin que l’espantaocells s’adapta amb la "màxima discreció" per respectar l’arquitectura de l’emblemàtica construcció vidrada, que defineix com "una de les joies del parc de la Ciutadella", així com "un equipament únic, d’alt valor patrimonial i natural de Barcelona i un testimoni viu de la història de la ciutat". Els cables "no poden malmetre la resta d’elements de l’edifici", obliga el consistori, que esmenta els "paviments, les pintures de les façanes i les cornises".
Parcs i Jardins també reclama "efectivitat davant totes les espècies d’ocell". A més, les motllures del perímetre de la teulada i els sostres interiors accessibles a través de la gran obertura de l’immoble situat al passeig de Picasso s’envoltaran amb filferros galvanitzats, igual com els medallons i els ornaments "on el sistema elèctric no sigui viable per la geometria" dels adorns.
El plec de la contractació afirma que "és necessari el subministrament i la instal·lació d’un sistema dissuasiu d’ocells que protegeixi l’edifici que acaba de ser restaurat i evitar problemes de salut tant als visitants com als usuaris i els mantenidors de l’edifici". El document al·lega que, des que l’Hivernacle es va recuperar el desembre del 2023, "s’ha observat com la presència de coloms i altres ocells s’incrementava, tant a les cornises exteriors de l’edifici com a les cornises i les bigues dels interiors". Recalca que "s’ha incrementat encara més" en les últimes setmanes, a l’obrir-se les finestres per adequar la temperatura i la humitat perquè la vegetació de l’espai suporti la calor.
Parcs i Jardins avisa que els coloms "causen danys físics sobre l’estructura de l’edifici". "Embruten, deterioren la façana i qualsevol lloc que permeti l’estada" a l’hivernacle, remarca, abans de recordar que les façanes de l’immoble "s’han restaurat per una empresa especialitzada, amb la consegüent important inversió econòmica".
Els requisits de la contractació per equipar-se del "sistema elèctric de protecció per al control d’ocells" afegeixen que l’aglomeració de coloms és "una amenaça per a la salut". "Són portadors de paràsits i causen malalties", alerta Parcs i Jardins. "Es reprodueixen cada dos mesos i sempre tornen a niar al mateix lloc del naixement, de manera que arriben a augmentar en nombre molt ràpidament". L’espantaocells a què Parcs i Jardins recorre ara és nou respecte als últims remeis amb què l’ajuntament ha procurat dissoldre grans concentracions de coloms. Defensa que s’adequa als "sistemes comuns en el control de plagues".
Obres en un mes
Notícies relacionadesEn qualsevol cas, l’institut municipal dependent de l’ajuntament instarà l’empresa que estengui el cablatge i en controli el funcionament que "certifiqui que no causa danys a ocells petits i també que no causa cap afectació a altres espècies protegides". Esmenta les sargantanes com a exemple. "En cas de detectar alguna afectació a espècies protegides, el sistema s’haurà de parar", afegeix.
El contracte obliga que les obres s’efectuïn en un mes des que es firmi. El cablatge s’haurà de penjar en horari diürn –"de dilluns a divendres, de 08.00 a 15.00 hores", concreten les condicions– i amb l’Hivernacle obert al públic, només "tancant i senyalitzant degudament l’espai on es realitzi la instal·lació". La urgència amb la qual l’ajuntament es pren l’electrificació de l’edifici demostra que la contractació es resol mitjançant un procediment obert simplificat abreujat, que simplifica els tràmits per accelerar la instal·lació.
- Habitatge "Viure aquí és salvatge,ens fa por"
- La contracrònica I Michael Jordan va conèixer el "nen"
- Radiografia de la longevitat El mes de naixement marca l’esperança de vida d’una persona
- MACROJUDICI A FRANÇA «Vaig violar Gisèle Pelicot, però va ser una violació involuntària»
- L’esperança de vida creix a Espanya dos anys per dècada
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Santa Tecla 2024 Santa Tecla 2024: Els 5 concerts imperdibles de les festes de Tarragona
- Serveis funeraris Reus, Salou, Vila-seca i Constantí creen una funerària pública metropolitana
- FIRA Manresa acull el món de Playmobil
- GASTRONOMIA L'albergínia blanca torna per quedar-se