La Mina consagra l’orgull pel seu equip de futbol femení

El Tramontana acumula reconeixements en menys d’un any d’haver-se convertit en el primer club que es consolida amb jugadores gitanes, transformades en emblema del barri

La Mina consagra l’orgull pel seu equip de futbol femení
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Al futbol femení li prova la Mina. Un club fundat per alleujar de mancances els joves, el Tramontana-la Mina, va formar el 2023 el primer equip de noies que competeix al barri, un dels que acull més població gitana a Catalunya. El conjunt, inspirat pel triomf de la selecció espanyola en el passat Mundial celebrat a Austràlia i Nova Zelanda, es va consolidar amb noies de la comunitat gitana.

Es tractava de fer que la pilota també donés una oportunitat a les noies, acostumades a combatre soles per la seva dignitat en una zona que concentra alguns dels carrers que declaren menys ingressos en l’àrea metropolitana de Barcelona. Però de la creació i l’existència de l’esquadra en destil·la una cosa encara més transcendent i poderosa: un missatge contra els estigmes, els prejudicis i els temors aferrats a tradicions ancestrals, unit a un descarat toc d’atenció per no continuar retratant la perifèria mitjançant les caricatures de sempre. Es pot ben jutjar com una de les rèpliques més depurades del S’ha acabat que va proclamar aquest agost l’equip capitanejat per Alexia Putellas.

Al llarg de l’últim any, el club i la seva secció femenina han obtingut reconeixements per part de la Federació Catalana de Futbol i de la Fundació FC Barcelona, amb menció especial a les futbolistes, convertides en referents per a les adolescents i les nenes de la Mina. Aquest cap de setmana, les dones del Tramontana han assolit una altra fita: jugar per primera vegada en el torneig del club, una cita marcada al calendari d’aquest veïnat tan popular ancorat a Sant Adrià de Besòs, just a les portes de Barcelona.

La competició va culminar ahir a través d’un campionat de futbol femení de categoria amateur, amb diversos equips participants que es van disputar la victòria a la zona esportiva de la Mina. En un període de tot just un any, l’equip del Tramontana s’ha consagrat com un emblema del barri, que concita tant l’orgull dels veïns com l’aplaudiment més enllà dels seus límits.

Un debut molt alegre

Notícies relacionades

El debut no va poder ser més feliç per a l’equip local, que es va alçar amb el torneig gràcies una victòria a la final davant l’equip favorit, el Tibidabo. "Ha sigut una sorpresa i una alegria", va explicar el president del CF Tramontana, Toni Porto, que també va recordar la precocitat d’unes jugadores que fa molt poc temps que juguen plegades: tan sols des del "setembre del 2023".

Més enllà de l’èxit social i esportiu, el club tampoc no es va voler oblidar de les necessitats més primàries de la Mina. El Tramontana va portar a terme una crida durant els tres dies del torneig per recollir menjar i articles de primera necessitat per a les famílies més necessitades del barri, on la xarxa comunitària de solidaritat teixida per diferents entitats i veïns particulars es revela imprescindible. La idea consistia a aconseguir un quilo per cada futbolista que acudís al campionat, fins a arribar a reunir 300 quilos de producte. La resposta dels veïns i familiars de les jugadores va estar, com és sempre habitual en aquest barri, a l’altura de les circumstàncies.