Croada legal contra una escola

Quaranta-cinc famílies d’alumnes de l’escola Mary Ward de Sant Gervasi denuncien la Fundació Narcís Jubany per tancar amb el curs gairebé acabat i sense respectar la «relació contractual».

Croada legal contra una escola
3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

¿Quina és la relació jurídica entre una escola privada concertada i les famílies? ¿És una simple prestació de serveis o hi ha una vinculació contractual similar o idèntica a la que una empresa manté amb els seus treballadors, clients i proveïdors? La diferència no és cosa menor, perquè en cas de tancament del negoci, o en aquest cas, de l’escola, el procés és molt diferent, sobretot pel que fa als temps i els avisos.

Aquest és el tema de fons que 45 famílies de l’escola Mary Ward han posat sobre la taula amb una demanda civil contra la Fundació Narcís Jubany, que el 15 de juny del 2022 va deixar a l’estacada 290 alumnes a l’informar que l’escola de Sant Gervasi-Galvany no obriria les portes al setembre. És un assumpte molt concret però que, en el cas que el jutge els doni la raó, s’obriria un nou escenari legal en la relació entre l’educació privada concertada i les famílies.

La direcció va reunir les famílies a l’auditori. Els van anunciar que el centre tancava i els van donar un full d’Excel amb les places disponibles en escoles de l’entorn. Amb les matriculacions tancades, els pares i mares dels nanos d’infantil, primària i secundària van haver de buscar centre a la desesperada. Ara estan tots escolaritzats, però no obliden dos mesos de malson en què, asseguren, el centre es va desentendre totalment, extrem que nega la fundació, que a través d’un portaveu explica a aquest diari que sí que hi va haver un acompanyament a les famílies.

El centre explica que el maig del 2022 va ser informat que no se li renovava el concert de P3, P4 i P5 per al curs 2022-2023 al no arribar-se a la ràtio necessària. Van al·legar, però a principis de juny el Govern els va confirmar que no tindrien subvenció. "L’escola no va tenir cap altra opció que tancar", assenyala un portaveu de la Fundació Narcís Jubany. "Enteníem la preocupació i la indignació de les famílies, per això es va treballar intensament perquè tinguessin un procés extraordinari de preinscripció. El 95% van accedir a la primera opció triada, i la resta, a la segona". Sobre la demanda, la fundació prefereix no fer cap comentari.

Els pares afirmen que va ser la seva pressió la que va fer que les coses es moguessin. "Si ens haguéssim atingut al full d’Excel, les famílies amb dos o més fills haurien acabat en centres diferents, i tots allunyats de casa", diuen. La seva lluita, avisen, no és econòmica. En total reclamen 140.000 euros, uns 3.000 per llar. "El que volem –afirma un portaveu de les famílies– és que això no es torni a repetir, que canviïn les maneres de fer les coses. No pot ser que obrir una escola sigui tan difícil i, en canvi, sigui tan fàcil tancar-la".

L’any passat ja van presentar un contenciós administratiu contra el Consorci d’Educació per haver permès el precipitat tancament de l’escola. Aquesta demanda continua oberta. La que interposen ara va per la via civil i reclamen danys morals i emergents (patrimonials). Al capdavant de la demanda hi ha l’advocat Fernando Garriga, que explica que l’argument de fons és l’incompliment "altament negligent" del contracte. "L’escola no deixa de ser una empresa i, com a tal, si entra en insolvència, té unes obligacions".

"Sense avís previ"

Notícies relacionades

Per molt que es tracta d’un centre on l’Administració estigui pel mig a través d’una subvenció, la relació amb les famílies, segons l’opinió dels demandants, "no pot acabar de manera unilateral i sense avís previ". "No és una mera relació de prestació de serveis com defensen", afirma Garriga.

La pilota, que ara és a la teulada del jutge, que té davant de si el tancament d’una escola, tot i que en el fons hi ha molt més, perquè de la seva sentència depèn bona part de la relació que mantenen escoles concertades amb milers de famílies a tot Catalunya. Primer round, si abans no hi ha pacte via mediació, l’audiència prèvia serà el 16 de setembre.

Temes:

Govern Auditori