Collboni no fa cas del veïnat contrari a la carpa de l’Estrella

Barcelona traurà aviat a concurs la construcció de l’edifici provisional al llac dels jardins del Baix Guinardó, que els veïns volen paralitzar.

Collboni no fa cas del veïnat contrari a la carpa de l’Estrella
2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona preveu començar unes obres que causen controvèrsia després de les vacances estivals. El mercat de l’Estrella està pendent d’iniciar una reforma anunciada el 2022 per reparar danys en el sostre i l’estructura, cosa que obligarà a tancar l’immoble i traslladar els comerciants durant poc més de dos anys, si els pronòstics no es torcen. Les parades es mudaran almenys entre 2025 i fins a mitjans del 2027 a una carpa provisional als jardins del Baix Guinardó, on ocuparà el llac del parc, simbòlic per al barri. L’associació veïnal Salvem el Parc s’oposa que es buidi la làmina d’aigua per emplaçar a sobre l’edifici provisional i es prepara per acudir al jutjat per intentar frenar el projecte.

El consistori informa que "tots els treballs" relacionats amb la carpa començaran "després de l’estiu". La construcció del mercat provisional, que es pressuposta en 5,8 milions d’euros, encara no ha sigut adjudicada. El govern municipal indica que es troba "en fase de validació tècnica", un tràmit que està a punt de culminar. Quan obtingui la conformitat, es procedirà a aprovar-la per treure-la a concurs i elegir una empresa de les que presentin oferta per encarregar-se dels treballs. "La previsió és iniciar l’aprovació del projecte en els pròxims dies", explica l’Ajuntament.

Salvem el Parc espera que la licitació s’oficialitzi per concretar els passos a seguir amb el seu advocat i impugnar el pla municipal. L’entitat atribueix opacitat i falta de diàleg per buscar una entesa a l’Ajuntament, tant a l’anterior govern d’Ada Colau –que va paralitzar el trasllat del mercat als jardins el novembre del 2022– com a l’actual de l’alcalde Jaume Collboni. En aquest sentit, els integrants de l’associació critiquen que el consistori no els hagi informat al detall sobre el projecte.

"Una aberració"

Salvem el Parc pretén pledejar per "evitar la destrucció" dels jardins del Baix Guinardó, un "refugi de silenci, calma i biodiversitat" i un "espai de socialització" que veuen amenaçat. Temen que l’edifici provisional, les connexions de subministraments i la zona de càrrega i descàrrega "es carregarà dos terços del parc útils".

Insisteixen que hi ha altres ubicacions més aptes on ressituar per una temporada els venedors del Mercado de l’Estrella, establerts a Gràcia i que es desplaçaran uns 600 metres per assentar-se en un altre districte, el d’Horta-Guinardó. Segons l’associació, el consistori va rebutjar 13 localitzacions alternatives.

Notícies relacionades

"És una aberració posar-lo en un parc", assenyala Patrícia Moya, membre de Salvem el Parc. "És imprescindible tenir espais verds al segle XXI, no que els treguin per un mercat que canviï de districte i de barri", postula la veïna, que assegura que l’entitat no desistirà: "Anirem amb la justícia fins al final, perquè això és una injustícia en tota regla. Si anem a Brussel·les, cremarà Troia, però no arribarà perquè el pararem abans. Tenim el suport de més de 10.000 firmes".

De moment, els veïns mobilitzats organitzen actes de protesta. Van convocar una concentració divendres per tallar la circulació en l’encreuament del carrer Lepant amb la Ronda Guinardó.