Espai públic

Collboni reforçarà la seguretat a les platges amb 200 urbans més

El Pla Endreça és l’eix del govern en minoria del PSC des que Collboni va prendre possessió 

«La percepció que hi havia sobre l’espai públic no era positiva», va dir l’alcalde

L’alcalde presenta el Pla Endreça per a la temporada estival, en el qual es preveu un total de 600 operaris. L’alcalde dona per fet que la percepció sobre la neteja a la ciutat ha millorat.

Collboni reforçarà la seguretat a les platges amb 200 urbans més
3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Envoltat per l’escenari que sol crear-se en aquestes ocasions, vehicles municipals de tot tipus, agents de la Guàrdia Urbana, treballadors del servei de neteja, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, va comparèixer ahir al moll de Marina, al límit entre el Port Olímpic i la platja del Somorrostro, per anunciar el dispositiu especial a la costa en el període en què la ciutadania fa un ús més intensiu d’aquest espai.

No és exactament un dispositiu d’estiu, en el sentit que va de maig a octubre, però també es pot llegir al revés: ara l’estiu és més llarg. El cas és que Collboni va anunciar el reforç dels equips que vigilen i netegen les platges, i va assegurar que no és una cosa que es faci pensant en la Copa Amèrica de vela, sinó en aquest ús intensiu en general. Barcelona suma prop de 600 persones per l’operatiu estival entre agents de la Guàrdia Urbana, personal de neteja i informadors. En el cas de la Guàrdia Urbana, la plantilla es veurà reforçada amb 200 agents, el doble dels afegits l’estiu passat, si bé a les platges actuaran preferentment els 100 agents destinats amb aquesta finalitat.

Els 200 que s’afegeixen aquests mesos, com sol passar, se sumaran en forma d’hores extres addicionals, tot i que el consistori remarca que el creixement del cos –3.400 urbans ara contra 3.200 fa un any– facilita l’increment. Són 200 agents que no treballaran només a la costa, també en altres districtes, però que per la lògica de les necessitats de la temporada desenvoluparan la seva tasca més aviat a prop de la zona de platges.

Més neteja i informadors

Els equips de neteja s’incrementen amb 85 equips més, 288 operaris. S’intensificarà el buidatge de papereres i es farà una neteja intensiva de les platges, els parcs i jardins i les zones d’estada. Per arribar a les 600 persones que integren el dispositiu d’estiu cal afegir-hi els 110 informadors que hi haurà a les platges, segons va precisar l’alcalde. També hi haurà un dispositiu de prevenció de violències masclistes amb punts diürns i nocturns i el reforç dels itineraris segurs de la Guàrdia Urbana.

La compareixença d’ahir es repeteix cada any, però aquesta vegada el dispositiu d’estiu té un segell afegit, ja que suposa que el Pla Endreça arriba a la platja. Aquest pla és l’eix del govern en minoria del PSC des que Collboni va prendre possessió. La idea d’incrementar la neteja, el combat de l’incivisme, el reforç de la lluita contra la inseguretat ha sigut la bíblia d’aquesta alcaldia en els 11 mesos que porta al capdavant de la ciutat.

El govern de Collboni va remarcar la necessitat d’una ciutat que s’exigeixi més pel que fa al respecte a l’espai públic, que no permeti excessos. I en si mateix, aquest és també un missatge que pretén, sense dir-ho amb rotunditat, combatre la imatge que van associar els seus detractors a Barcelona en Comú i a Ada Colau en els vuit anys en què va ser l’alcaldessa de la ciutat: la que hi havia un excés de permissivitat.

Notícies relacionades

"La percepció que hi havia sobre l’espai públic no era positiva, especialment després de la crisi de la covid. És obvi, tota la ciutat parla d’això, que hi ha hagut un gir d’aquesta situació, especialment en l’àmbit de la neteja, i especialment en els últims mesos", va dir ahir l’alcalde. Collboni va citar enquestes internes per defensar l’èxit del Pla Endreça. Ara falta que les enquestes públiques que fa el consistori corroborin que la ciutadania ha apreciat aquest canvi a millor.

Sobre la desfilada de Louis Vuitton de dijous al parc Güell i per la protesta veïnal que va suscitar, l’alcalde va defensar els uns i els altres: "He de valorar que una gran companyia de l’àmbit de la moda vingui a donar suport i impuls a la moda catalana i barcelonina, i les protestes formen part de la legitimitat democràtica de qui no està d’acord amb aquest esdeveniment. Hem d’estar orgullosos d’acollir els esdeveniments i de com s’ha respectat el dret a la protesta i la manifestació".