Collboni activa la moció de confiança i obre la porta a socis de govern

L’alcalde perd la votació a què es va sotmetre ahir amb la intenció d’obrir la via perquè els pressupostos de l’ajuntament entrin en vigor després de no haver aconseguit una majoria en el ple per aprovar-los. Els socialistes es van trobar al davant amb retrets de gairebé tota l’oposició, excepte d’ERC.

Collboni activa la moció de confiança i obre la porta a socis de govern

JORDI RIBALAYGUE

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Jaume Collboni va prémer ahir el botó pel qual pot deixar de ser alcalde durant el mes vinent, una possibilitat irreal sens dubte davant l’opció que el PSC dona per segur que cristal·litzarà el 2 de maig: l’aprovació dels primers pressupostos que l’alcalde firma al capdavant de l’Ajuntament de Barcelona i que se li resisteixen des de l’octubre passat.

Com estava cantat, Collboni va perdre ahir la qüestió de confiança en el ple municipal, tot i que la derrota és tan sols accessòria per als socialistes. De fet, l’alcalde la va buscar per activar així l’única fórmula que li queda per dotar de nous comptes el consistori, després de constatar que segueix sense prou aliats a l’oposició. Tot i així, va obrir la porta a incorporar socis al seu executiu.

Desacord

L’oferiment va ser ambigu, sense concretar si l’estendrà només a ERC –l’aliat més factible, després de tancar un acord pressupostari amb el PSC– o també a altres partits. La hipòtesi que qualli un pacte estable i amb majoria a l’ajuntament pinta remota després del desacord que es va tornar a evidenciar ahir al matí i amb la campanya de les eleccions catalanes a les portes. "El pas següent que farem serà l’àmpliación de l’acord del govern municipal", va anticipar Collboni, després d’obtenir el suport dels 15 regidors socialistes i republicans i el vot contrari de 24 membres de Junts, Barcelona en Comú, PP i Vox en la sessió extraordinària en què va persistir el bloqueig als comptes.

Els socialistes donen per superada l’etapa en què han sondejat aliats externs per a les finances municipals. Després de garantir-se que entrin en vigor mitjançant un mecanisme excepcional, es llancen a eixamplar l’executiu, del qual només participen ara 10 dels 41 regidors de l’ajuntament. En tot cas, s’inicia un compte enrere d’un mes que ofereix l’oportunitat de buscar un candidat a l’alcaldia que desbanqui Collboni. Una eventual moció de censura és inversemblant i no treu el son al PSC atès que l’aritmètica impossibilita una alternativa que aglutini des dels comuns fins a Vox i de Junts al PP per substituir Collboni. Sense un aspirant que relegui l’alcalde, els pressupostos quedaran ratificats.

La tinenta d’alcalde Laia Bonet va recordar que els antecessors de Collboni ja van recórrer a la qüestió de confiança per desencallar els comptes municipals. Xavier Trias ho va fer l’any 2014 i Ada Colau, el 2017 i el 2018. "Podríem haver optat abans per aquesta eina, però no ho hem fet perquè, fins a l’últim minut, hem estat oberts a un acord", va afirmar Bonet.

Retrets de Trias i Colau

Els socialistes van rebre retrets de gairebé tota l’oposició, excepte d’ERC, que va defensar que s’hagi entès amb Collboni com abans va fer amb Trias i Colau. En canvi, Trias va parlar de "fracàs del govern i de l’alcalde" menys d’un any després de les municipals. El nacionalista va assegurar que el seu successor treballa "només per tenir la cadira assegurada". L’exalcalde va marcar diferències entre la qüestió de confiança a què el socialista s’ha sotmès i les que l’actual líder de Junts i Colau van propiciar en el seu dia. Va observar que la que es va discutir aquesta vegada contenia una "originalitat": "Nosaltres encapçalàvem la llista més votada i vostè, no. Va guanyar l’alcaldia per la confiança que li van atorgar els comuns i el PP, i es dona la casualitat que ni un ni l’altre el recolzen en aquest moment. Que no li votin el pressupost ni els que l’han votat és una situació nova, que posa en evidència l’aïllament en què està i com va ser investit, una forma que ara vostè paga. Té lògica, perquè va ser una manera estranya de ser investit".

Per la seva banda, Colau es va declarar atònita perquè el PSC "renunciï no a una opció de majoria en el ple, sinó a dues": "Tenia la mà estesa de Trias i la nostra. Arriba al ple en clara minoria. ¿Quina és la seva responsabilitat de teixir majories en aquest ple?". L’exalcaldessa va criticar també a qui va ser el número dos del seu bipartit que tanqués el ple de la setmana passada culpant-la sense opció a rèplica que ni l’ajuntament, ni la Generalitat ni el Govern central disposin de pressupostos a hores d’ara.

Notícies relacionades

Collboni no va caure en la provocació, si bé va presumir de ser "un alcalde progressista". Va reiterar que ha anteposat una agenda centrada en les polítiques de vivenda, contra la sequera i la multireincidència en comptes de prioritzar el repartiment de càrrecs. Al seu torn, Bonet va qüestionar que Comuns vulgui en realitat arribar a acords. "Negociar és cedir, no imposar, i cal tenir la voluntat de fer-ho", va dir.

Per la seva banda, el PP es va declarar de nou decebut amb Collboni, a qui va entregar el comandament del consistori per avortar una aliança independentista de Junts i ERC. "El vam votar per alliberar Barcelona de populistes i només li vam demanar que governés amb tots. Podria haver negociat amb tots els grups, però ha optat per no fer-ho. S’ha preocupat únicament de buscar el vot de Colau i pactar amb ERC", va amonestar el popular Daniel Sirera.