TRÀNSIT

Barcelona corregeix una pacificació per guanyar aparcaments

L’ajuntament rebaixa la pèrdua a 14 llocs en un tram que concentra centres educatius a Sant Martí, on havia previst eliminar 130 places.

Barcelona corregeix una pacificació per guanyar aparcaments

ZOWY VOETEN

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha corregit un projecte de pacificació de trànsit que preveia esborrar 130 places d’aparcament per a vehicles al costat de quatre centres educatius del barri de Provençals del Poblenou. El pla va encoratjar l’oposició d’una plataforma veïnal de la zona, situada al districte de Sant Martí. El febrer del 2023, un grup de veïns va impedir l’inici de les obres per restringir-hi la circulació amb l’extensió d’un carril bici i l’ampliació de les voreres. Alhora, es volien eliminar 35 llocs d’estacionament públic a l’altura de l’escola Brasil i 95 més al llarg del carrer del Perú. La remodelació es va frenar llavors i continua paralitzada. El consistori anuncia ara que la pensa esmenar per reprendre-la, prescindint només de 14 places.

Els detractors del projecte –reunits a la plataforma Ni una plaça menys– van mantenir el pols amb protestes a peu de carrer i exposant els seus arguments en trobades veïnals. Van arribar a tallar el trànsit a la Gran Via a l’inici de l’última Setmana Santa, a l’avantsala de les eleccions municipals. Advertien que la reforma perjudicava els residents de la zona, per furtar espai on estacionar i sense oferir una alternativa on traslladar els vehicles. L’ajuntament replicava que hi havia 2.182 places en superfície al barri, incloent-hi la zona verda i les reservades a persones amb discapacitat.

Un any més tard, el consistori informa que ha consensuat empetitir la pèrdua d’aparcament públic. Al seu torn, esgrimeix que no desisteix en el propòsit de portar a terme algunes obres per protegir els escolars del trànsit a l’accés de les escoles Brasil, Catalònia, Concha Espina –d’educació especial– i l’escola bressol Dolors Canals.

Contents, però no satisfets

Poc abans de les municipals, l’anterior govern municipal de comuns i el PSC sota la batuta d’Ada Colau va proposar reduir la retallada de 95 a 55 punts per estacionar al carrer del Perú. No n’hi va haver prou perquè fructifiqués amb una entesa. L’oferta de rebaixa s’ha redoblat sota l’alcaldia de Jaume Collboni, que ha marcat distàncies amb l’urbanisme que va caracteritzar la seva antecessora i exsòcia. En tot cas, el regidor de Sant Martí era el mateix abans que ara, el socialista David Escudé.

Notícies relacionades

"Estem contents, però no satisfets, ja que l’ajuntament ha anat rebaixant les places a cop de martell, sense escoltar propostes", critica Edorta Moreno, membre de Ni una plaça menys. L’ajuntament defensa que no és incompatible suavitzar l’eliminació d’aparcaments amb què l’entrada dels centres educatius es posi a resguard de la circulació. L’executiu municipal explica que s’ampliarà la vorera del costat Besòs del carrer de Fluvià, davant l’entrada de l’escola Catalònia. A més, l’espai d’aparcament del carrer del Perú adjacent a l’escola passarà a ser en bateria, de manera que es recuperarà l’estacionament que es traurà a Fluvià.

El govern local promet també actuacions de protecció a les portes (principalment amb tanques) de l’escola bressol Dolors Canals i les escoles Brasil i Concha Espina.