El 80% dels catalans viuen en zones on s’aplica el límit

A més de fer-ho a l’àrea de Barcelona, la mesura regirà en altres de les ciutats més poblades de Catalunya i en bona part de la costa.

El 80% dels catalans viuen en zones on s’aplica el límit

Agustí Sala

2
Es llegeix en minuts
Agustí Sala
Agustí Sala

Redactor en cap d'Economia

Especialista en Economia

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Avui entra en vigor el nou sistema d’índexs que limita el preu del lloguer en 140 municipis catalans en els quals s’han declarat zones tensades, després de publicar-se en el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) les dues resolucions que posen en marxa el sistema i que determinen les localitats en què s’aplicarà. El conjunt de municipis inclou Barcelona, bona part de l’àrea metropolitana en sentit ampli –ciutats grans com Badalona, l’Hospitalet, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Terrassa i Mataró– i de la seva franja costanera, així com les altres tres capitals de província –Girona, Lleida i Tarragona–. En total, en aquestes zones hi viuen 6,2 milions de persones, el 80,6% de la població de Catalunya. El sistema, establert en la llei d’habitatge, és d’aplicació a tot Espanya, però fins a hora només ha anunciat que ho farà Catalunya. El funcionament del sistema es pot comprovar a la web del Ministeri d’Habitatge.

Aquests límits, basats en una forquilla amb una renda mínima i una altra de màxima en funció de les zones i revisables anualment, seran d’aplicació obligatòria per part dels grans tenidors. En comptes dels titulars de 10 immobles, es consideren grans tenidors a Catalunya els amos de més de cinc habitatges habituals, siguin on siguin, sempre que es tracti d’una zona declarada tensada, ja que els 140 municipis afectats es consideren una mateixa unitat.

Tres anys en vigor...

Notícies relacionades

Aquesta condició de zona amb preus elevats durarà tres anys a partir de l’entrada en vigor d’avui, prorrogable anualment sempre que es mantinguin les circumstàncies que van motivar la declaració. També s’haurà d’aplicar als habitatges que faci més de cinc anys que estan fora del mercat. En canvi, en queden fora els que hagin fet una rehabilitació integral els últims cinc anys i els que tinguin superfícies de menys de 30 i més de 150 metres quadrats. La Conselleria de Territori defensava el seu propi sistema basat en uns preus fixos, però després de mostrar discrepàncies amb el ministeri, aplicarà aquest.

La llei d’habitatge estableix que per ser zona tensada s’ha de complir almenys una d’aquestes dues condicions: que la càrrega mitjana del cost de la hipoteca o del lloguer en el pressupost personal o de la unitat de convivència, més despeses i subministraments bàsics, superi el 30% dels ingressos mitjans o de la renda mitjana de les llars en aquesta zona, o que el preu de compra o lloguer de l’habitatge hagi experimentat en els cinc anys anteriors un percentatge de creixement acumulat d’almenys tres punts percentuals per sobre del percentatge de creixement acumulat de l’IPC de l’autonomia corresponent..