Els homes encara ocupen més càrrecs a l’ajuntament

Les directives pugen del 33% al 40% als consells d’administració municipals després de canviar-se el reglament d’equitat. 

Els homes encara ocupen més càrrecs a l’ajuntament

jordi ribalaygue

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sostre de vidre s’esquerda a l’Ajuntament de Barcelona, tot i que les xifres revelen que encara no s’ha trencat per arribar a una igualtat sense peròs. La barrera invisible que relega les dones dels càrrecs de responsabilitat davant els homes s’ha suavitzat al consistori l’últim any. El 2022, la proporció en organismes, fundacions, consorcis i empreses municipals era de dos homes per cada dona als consells d’administració i òrgans rectors, segons l’últim informe d’equitat de gènere. Si les directives ocupaven el 33,7% dels seients amb responsabilitat als ens de l’Ajuntament la segona meitat del mandat passat, ara voregen el 40%, uns sis punts percentuals més.

El consistori va modificar el reglament d’equitat el març del 2023. Per mirar de retallar el desequilibri en els llocs de direcció, la corporació va aprovar que, si més no, les cúpules de les seves societats adoptin una correlació de sis a quatre, a saber: que un mateix sexe no copi més del 60% del conjunt dels càrrecs de decisió ni l’altre menys del 40%. La regla ja era d’aplicació en òrgans de representació política, càrrecs de lliure designació, personal eventual, jurats de selecció, consells i organismes de participació.

Per ara, l’ajuntament compleix la quota mínima que el seu protocol exigeix des de fa gairebé un any. Suposa un avenç, si bé podria objectar-se que les dones continuen sent menys que els homes als òrgans de poder municipal. Des que el mandat va començar el juny del 2023, els estaments del consistori o aquells en els quals està representat han confiat 172 seients de les seves executives a dones i 258 a homes, d’acord amb les dades més recents publicades als portals municipals de transparència. En tot cas, queden una multitud de places per assignar.

Tot i que el desajust s’ha moderat si s’agafen les dades de l’Ajuntament de Barcelona en conjunt, les diferències entre sexes es mantenen accentuades en certs organismes municipals. Dels 45 instituts, fundacions i entitats que són de titularitat total o parcial de la corporació local, només vuit compten amb més dones que homes als seus òrgans rectors.

Vuit cúpules femenines

Notícies relacionades

A l’Institut Municipal d’Educació, l’únic sense vacants per cobrir, vuit dones i set homes integren el seu consell. Fins i tot amb llocs per concedir, elles també són majoria a l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, l’Institut Municipal de Serveis Socials, la Fundació Mies Van der Rohe, el Barcelona Institute of Technology for the Habitat, el Consorci de Biblioteques i el Consorci del Mercat de les Flors. L’única plaça que Barcelona ostenta a la Red de Juderías d’Espanya l’ocupa una gerent.

A part, sis estaments en què participa l’Ajuntament estan comandats per directives paritàries, amb estricte equilibri en el nombre d’homes i dones. Són l’Institut Municipal de Paisatge Urbà i Qualitat de Vida, l’Institut Municipal Barcelona Esports, l’Institut de Cultura de Barcelona, BCASA, el Consorci de L’Auditori i el Consorci del Besòs. Els altres 31 organismes, entitats, empreses i consorcis sumen més homes que dones als comandaments.