Collserola deixa enrere el ‘boom’ dels anys de la pandèmia

El parc natural va tancar el 2023 amb 5,1 milions de visitants i ja registra uns números similars als del 2019 després de diversos exercicis en què l’increment de ‘turistes’ va ser superior al 25%. El 2020, hi va haver més de sis milions de visites

Collserola deixa enrere el ‘boom’ dels anys de la pandèmia

carlos márquez daniel

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan feia un mes del primer confinament per la covid, a mitjans d’abril del 2020, aquest diari va tenir el privilegi de visitar Collserola amb un dels seus guardes més veterans, el Jordi Porta. El vam titular Collserola treu partit de la treva humana. El parc natural, després de quatre setmanes sense registrar incursions humanes, exhibia una esplendor com feia dècades que no es veia. El Marià Martí, el llavors director del consorci que governa el pulmó barceloní (avui el càrrec l’ocupa Raimon Roda), ja es veia venir que allò no duraria per sempre: "El parc està millor que mai en la història moderna, però és molt més fàcil destruir que regenerar". Quan va acabar el tancament sanitari es va produir un boom de pujades a Collserola, de manera que el 2020 es va tancar amb més de sis milions de visites, un 25,8% més que el 2019. El 2021 va ser encara més intens, un 28,4% per sobre (6,4 milions). L’any passat va ser el de la tornada als registres anteriors a la pandèmia, amb 5.133.780 visites, un 2,91% més que el 2019. Collserola, com una mica tot, tornava a una certa normalitat.

Entre nou municipis

Tota la normalitat, cal dir-ho tot, que pot oferir un dels parcs naturals més peculiars del món: envoltat de nou municipis, amb una línia de ferrocarril i una autopista que el creuen, un parc d’atraccions centenari, cinc carreteres, dos cementiris, uns 15.000 habitants dins (un d’ells, un veí amb un helicòpter al jardí) i dos funiculars, a més d’una torre de comunicacions de gairebé 300 metres d’altura. Un pulmó, però també un miracle, ja que en les últimes dècades, tot i que han sovintejat els petits incendis, només hi ha hagut un foc més o menys important. Va tenir lloc l’11 d’agost de 1994 i es van cremar 150 hectàrees.

El repartiment de visitants per mesos dona la bona notícia que les pujades no es produeixen totes alhora. Barcelona no ha après a desestacionalitzar el turisme, però sí que ha trobat la clau perquè Collserola tingui usuaris durant tot l’any. Així , l’abril i el maig, la suau primavera, són els mesos de més concentració, mentre que l’agost i el febrer són els més tranquils. En relació amb el 2019, tot i que la xifra global és similar, hi ha canvis interessants. Al gener es va créixer un 12% i a l’abril va ser un 19,5% superior, mentre que el febrer va decréixer un 6,4% i setembre, un 6,7%. Caldria veure, és cert, què va passar amb el clima en aquells mesos, però en qualsevol cas, és una cosa bona que els turistes del parc natural estiguin repartits.

La sortida de la pandèmia va ser una autèntica bogeria per a Collserola. El maig del 2020 es van trencar tots els rècords de la història del parc natural, amb 908.956 visitants, gairebé el doble que el mateix mes de l’any anterior. Són gairebé 30.000 persones al dia; com si tots els habitants de Barberà del Vallès o Sant Vicenç dels Horts pugessin alhora. Es va passar de 0 a 100 en un sospir, i sobretot la fauna ho va notar, ja que molts animals que es van atrevir a entrar a determinats camins i racons, van haver de retrocedir davant l’alegre i necessitada invasió humana.

Entre maig i desembre del 2020 es van registrar més visites que en els 12 mesos del 2023. També el 2021 va ser vertiginós, amb 6,4 milions de visitants, 17.500 al dia. Només en els cinc primers mesos es va arribar a 3,4 milions de pujades. No va ser fins al primer trimestre del 2022 que els números es van començar a normalitzar, però la tornada a l’ordre anterior a la covid no va arribar fins a l’any passat.

Retrat robot

Notícies relacionades

¿I quin és el perfil del visitant? L’últim estudi es va fer el 2019, però poc hauran canviat les coses. El retrat robot és el dibuix d’un home de 46 anys i treballador per compte d’altri que ha pujat a córrer o a anar en bici des de Barcelona, sobretot des del districte de Sarrià-Sant Gervasi, i que visita Collserola setmanalment.

Això és grosso modo, però hi ha detalls que valen la pena concretar. Les dones són només el 32,6% i venen molt més en parella que ells, hi ha més jubilats (12,2%) que estudiants (8%) i dos de cada tres no coneixen la normativa del parc natural. Coses com que les bicis no poden circular per camins de menys de tres metres d’ample o que els gossos han d’anar sempre lligats.

Temes:

Barcelona