CAS OBERT

Es reactiva la causa contra Colau per les subvencions a entitats

L’Audiència de Barcelona acorda que se citi a declarar com a investigada la interventora per aquestes ajudes públiques i insta el jutjat a demanar informació sobre el destí dels diners.

Es reactiva la causa contra Colau per les subvencions a entitats

LORENA SOPENA / EUROPA PRESS

1
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Nou impuls a la investigació contra l’exalcaldessa de Barcelona Ada Colau per les subvencions concedides a entitats afins com l’Observatori de Drets Econòmics, Socials i Culturals (DESC), la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH), l’Aliança contra la Pobresa Energètica (APe) i Enginyeria Sense Fronteres (ESF). L’Audiència de Barcelona va estimar ahir un recurs presentat per l’Associació de Juristes Constitucionalistes per les Llibertats i l’Associació per a la Transparència contra la decisió del Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona de rebutjar la pràctica de diligències, entre les quals la citació com a investigada de la interventora municipal que va firmar el primer conveni d’ajudes el 2014 i després va participar en la tramitació de la concessió d’altres subvencions.

En concret, el tribunal insta el jutjat a requerir l’Ajuntament de Barcelona i les quatre entitats que van rebre subvencions perquè "justifiquin el destí" de les ajudes. La interlocutòria de l’Audiència de Barcelona, a què va tenir accés aquest mitjà, indica que "conèixer el destí que es va donar als diners de les subvencions pot contribuir a valorar el caràcter excepcional que justificaria aquestes subvencions".

Vincles amb les entitats

Notícies relacionades

A més, els magistrats detallen que "algunes de les persones que van intervenir en la concessió de les subvencions tenien vincles amb les entitats que van rebre els diners" i per això saber el destí de les ajudes "pot aportar informació rellevant per valorar si, al concedir-se les subvencions, els que les concedien eren conscients d’estar donant un ús desviat a fons públics".

"Així, i com a mera hipòtesi, ja que sembla que les entitats que van rebre les subvencions les van destinar en una elevada proporció a despeses de personal, podria resultar que els que concedien la subvenció sabien que estaven facilitant el pagament de retribucions als seus companys, en comptes de destinar els diners a finalitats adequades per a un ajuntament", remarca el tribunal. Colau segueix imputada per aquesta causa malgrat que en la seva declaració, fa dos anys, va explicar que es va seguir de manera correcta la tramitació de les subvencions.