El nou Born dins del Muhba estarà reformat el 2026

El govern de Collboni vol que l’atenció a la Barcelona de 1714 convisqui a l’equipament amb l’explicació de la història de la ciutat del segle XV al XX.

El nou Born dins del Muhba estarà reformat el 2026

toni sust

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

El Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) viurà una reforma de dos anys que l’Ajuntament de Barcelona espera culminar el 2026, amb un pressupost d’1,2 milions d’euros, i que té diversos vessants que suposen una nova aposta. La primera és la decisió, ja coneguda, que el Born s’integri a la xarxa d’equipaments del Museu d’Història de Barcelona (Muhba). Al setembre, el Born CCM tindrà un altre nom, va explicar ahir el regidor de Cultura, Xavier Marcé, que va presentar la reforma amb el director del Muhba, Joan Roca.

Un altre vessant de la nova etapa és l’objectiu que el jaciment arqueològic que vincula l’espai amb el 1714 i la derrota catalana en la guerra de Successió convisqui amb el record d’altres Barcelones. Ampliar el focus i incloure-hi almenys tres espais nous: una exposició permanent sobre la ciutat fabril Barcelona 1900, a la Sala Casanova; una altra a la plataforma est sobre la Ciutadella i el Mercat del Born com a nou centre urbà (amb el 1871 com a referència, data en la qual Josep Fontseré va idear el que llavors es va convertir en una zona cèntrica de la ciutat), i una que sota la denominació Europa urbs 1500-2000 acollirà exposicions veïnals i temporals, a la sala Castellví.

Vuit espais

El nou Born estarà estructurat en vuit espais. Els tres nous ja citats a més d’una zona d’acollida i entrada, amb banderoles que al·ludeixin a les claus i conceptes del nou enfocament del Born; el jaciment arqueològic que porta el visitant al barri de la Ribera i la Barcelona de 1714; el museu escola previst per a la visita de centres educatius; l’exposició permanent sobre la ciutat gremial, que serà ampliada; l’Àgora Born, sala de conferències i actes, i, finalment, el Born de proximitat, un edifici annex.

El Born ha sigut en els últims anys alguna cosa més que un equipament cultural. Per al govern del llavors alcalde, Xavier Trias, va ser un símbol de la Barcelona caiguda en mans de les tropes borbòniques l’11 de setembre de 1714, de la Catalunya derrotada en el conflicte entre austriacistes i borbons pel tron espanyol, que va casar amb el context del procés.

Quan Barcelona en Comú i Ada Colau van rellevar Trias, el 2015, el record del 1714 es va mantenir, però es va buscar una aposta que no només se centrés en això, que va causar no poques polèmiques i crítiques. Ara, el govern del PSC obre una nova fase, de la qual es va tenir notícia a l’octubre, quan va destituir la fins aleshores directora del Born CCM, Marta Marín-Dòmine.

Notícies relacionades

Malgrat que, com es va apreciar en una comissió municipal a l’octubre –quan Junts per Barcelona, Barcelona en Comú i ERC van criticar el cessament de Marín-Dòmine–, la gestió del Born continua generant discrepàncies, el regidor Marcè va explicar que abans de la seva compareixença va exposar els plans als grups polítics i va assegurar que hi ha "un elevat consens" en aquest tema. "Ens hem adonat que la història de Barcelona de l’edat mitjana al segle XX no ha sigut explicada prou bé", va dir el regidor. "Volem que el Born faci aquesta funció explicativa". Marcè va assegurar que el govern de Collboni "no renuncia als programes de memòria", en al·lusió al record del 1714.

El director del Muhba, Joan Roca, va remarcar que es manté "un gran respecte" per la tasca prèvia feta al Born, i que compta amb un comitè assessor format per 24 persones que ha participat en la proposta.