REPORTATGE

Millora hoteleraperò no precovid

Els hotels i restaurants més cèntrics s’omplirandurant el Mobile World Congress (MWC), però la ciutat ofereix encara molts llits a preus una mica més continguts que abans

Millora hoteleraperò no precovid

PATRICIA CASTÁn

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

La corba de recuperació del congrés dels congressos a Barcelona, el Mobile World Congress (MWC), continua apuntant cap amunt, però encara quedarà per sota de les plusmarques d’afluència del 2019, en la prepandèmia. La seva evolució marca la mateixa sort per a hotels, apartaments, restaurants, discoteques, taxis, comerços i altres sectors en què pugui repercutir, cosa que significa que aquest any serà millor que l’anterior (en què hi va haver una notable remuntada fins als 88.500 participants), però sense la bogeria i enorme volum de demanda (i preus) dels seus anys rècord.

Hi haurà molts hotels plens (sobretot en màximes categories i ubicacions cèntriques o pròximes a Fira Barcelona Gran Via), però a hores d’ara encara es pot trobar llit sense dificultat fins i tot per a dilluns, dia punta, i a preus alts però no embogits. I el mateix s’aplica a l’hostaleria i als saraus nocturns.

Les dinàmiques del macrocongrés que dinamitza la ciutat en plena temporada baixa turística han anat evolucionant a mesura que s’arrelava a Barcelona. Moltes empreses que han participat any rere any coneixen ja l’allotjament, les ubicacions i fins i tot els restaurants que els agraden i reserven pel seu compte i amb gran antelació. No necessiten passar per l’agència oficial de l’MWC, cosa que ha implicat que la quota d’habitacions reservades per l’organització hagi crescut respecte a les 18.500 de l’any passat, sense arribar a les xifres de les últimes cites anteriors a la covid. Tot i això, el Gremi d’Hotels de Barcelona està segur que "aquesta edició serà millor que la del 2023, tot i que no se sap fins a quin punt", depenent del volum final de reserves per altres canals, indica el seu director general, Manel Casals.

Redimensionada i de qualitat

La patronal és conscient que una creixent part d’assistents gestionen el seu desembarcament a Barcelona pel seu compte, i no donarà dades d’ocupació mitjana fins passada la cita. Sí que se certifica que l’increment d’afluència d’aquesta edició estarà marcat per la tornada de públic asiàtic que l’any passat encara va limitar els seus desplaçaments.

Lluny de ser una marxa enrere, al sector hi ha moltes veus que veuen amb bons ulls l’estabilització i redimensionar el congrés a l’encalç de la qualitat dels seus participants, més que de la quantitat. Potser per això els hotels que fa mesos que han penjat el ple són sobretot de les màximes categories, copats per directius i alts càrrecs als seus allotjaments més cars.

El Majestic Spa & Hotel, com els de luxe que estan més ben ubicats, està molt buscat i al complet des de fa mesos (per l’organització i reserves independents) i s’ha convertit des de fa anys gairebé en la segona casa d’una part de l’equip de Huawei.

Aquesta fidelitat també es viu a l’hotel boutique Mercer, un dels més carismàtics de Barcelona en ple Gòtic, que estarà al 100% amb clients repetidors, sobretot dels EUA, i reserves de sopar de grups que es van asseure a la taula del seu restaurant altres anys.

També l’hotel El Palace Barcelona estarà del tot ple, amb un client majoritari entorn dels 50 anys, masculí, d’Àsia i l’Orient Mitjà sobretot. I tot i que en general els participants del Mobile World Congress tendeixen a retallar la seva estada a la ciutat respecte als primers anys perquè ja la coneixen, en establiments com aquest destaquen que molts hostes han arribat ja aquest cap de setmana i marxaran majoritàriament dimecres, el mateix dia que s’acaba la fira.

El grup Sercotel assenyala que arribaran al 98% d’ocupació als seus quatre hotels del centre de Barcelona (en la línia de l’any passat), mentre que a l’àrea metropolitana creixeran lleugerament fins al 94%.

Els preus dels llits lliures s’han disparat respecte a qualsevol altra data del febrer, com és lògic, però no al nivell d’abans, que era gairebé missió impossible trobar lloc on dormir a Barcelona i per una simple habitació d’última hora en un hotel mitjà es pagaven gairebé 1.000 euros. Dijous passat, el portal de reserves Booking donava com a dia de més ocupació dilluns, en què un 91% de la seva oferta (de la quota que els hotels gestionen per aquesta via) estava copada.

Però fins i tot aquell dia podien trobar-se centenars d’emplaçaments, des d’albergs modestos amb habitacions compartides per als visitants més aventurers a partir d’uns 50 euros, 0 amb habitacions dobles a 150, fins a desenes d’opcions de dos, tres i fins i tot quatre estrelles a uns 300 euros. Una bona part d’aquests últims s’oferia a entre 400 i 600 euros, tot i que si la demanda no els absorbeix els preus podrien oscil·lar. Els preus s’han encarit més d’un 52%, però hi ha més disponibilitat i varietat.

Luxe per uns mil euros

A la franja més cotitzada, es podien trobar habitacions de cinc estrelles gran luxe en ple passeig de Gràcia a una mica menys de 800 euros, el novíssim Torre Melina de Diagonal rondava els més de 900 i un repertori d’allotjaments d’elit se n’anava més enllà dels 1.400 euros ja que eren les seves últimes habitacions. L’opció més cara disponible i anunciada en aquell moment era un apartament turístic de 60 metres quadrats a 3.767 euros al costat de la platja del Bogatell.

Notícies relacionades

Justament, el sector de les vivendes d’ús turístic estimen fins a un 95% l’ocupació durant el congrés, amb estades mitjanes de 4,5 nits, assenyalen fonts de la patronal Apartur. El seu president, Enrique Alcántara, destaca que estan detectant un alt nivell de repetició entre clients d’altres anys que "valoren allotjar-se en apartaments i poder treballar còmodament amb els seus equips" durant aquestes dates.

El sector reivindica que representen el 40% de l’oferta d’allotjament de la ciutat, i que sense ells els hotels no donarien l’abast per a grans congressos i dispararien més els preus.