L’APROVACIÓ DELS PRESSUPOSTOS MUNICIPALS

"Hem aconseguit que el PSC vingui a la ciutat que vol ERC"

"Hem aconseguit que el PSC vingui a la ciutat que vol ERC"

toni sust meritxell M. pauné

5
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +
Meritxell M. Pauné

Elisenda Alamany, presidenta del grup d’ERC al consistori de Barcelona, anuncia a EL PERIÓDICO que els republicans votaran a favor del projecte de pressupostos del govern del PSC. A canvi, diu, han aconseguit partides que sumen més de 70 milions d’euros i que els comptes tinguin el seu segell. Esquiva respondre si aquest pacte és l’avantsala d’un bipartit format per socialistes i republicans, i nega que imposi un veto a Barcelona en Comú per a un acord a tres bandes.

Aquest dimarts Collboni torna a sotmetre a votació el projecte de pressupostos per al 2024, per a la qual cosa ha demanat responsabilitat a l’oposició. ¿Què respon ERC?

Nosaltres hi votarem a favor perquè hem aconseguit que el PSC vingui a la ciutat que vol ERC. Vam començar el mandat amb els socialistes amb clares temptacions de mirar cap a la dreta, i crec que amb les converses mantingudes hem aconseguit que el PSC s’acosti a la ciutat que defensem, on els grans esdeveniments tinguin un retorn per als barcelonins, on es pugui viure plenament en català, una ciutat on la gent pugui viure. Hem acordat propostes com mil nous pisos de protecció el 2024. Per tant, estem satisfets.

¿Quines mesures aconsegueix ERC a canvi del seu vot favorable i quants diners suposen?

Per a nosaltres l’important és entendre que hi ha una ciutat que evidentment ha de ser competitiva econòmicament, però que no pot deixar enrere els barcelonins, que no pot perdre la seva personalitat i la seva identitat i que no pot deixar de cuidar la seva quotidianitat. L’acord que hem tancat amb el PSC emmarca bé això. Quant a les xifres, en partides concretes, les mesures de l’acord ascendeixen a uns 70 milions d’euros, més altres punts amb què podrien arribar a superar els 100 milions.

El mandat passat ERC va tancar pactes, des de l’oposició, amb el govern BComú-PSC i no sempre va acabar satisfeta. ¿Aquest acord és el principi d’una col·laboració més estable entre el PSC i ERC?

Quan tenim un govern feble i una oposició forta podem arrossegar els partits on no volien anar al principi. L’acord és la prova del cotó fluix que el PSC pot anar cap a posicions que ERC ha defensat en l’últim mandat i defensa ara. Aquests pressupostos tindran el segell d’ERC i això és una bona notícia.

¿La votació de demà pot ser un assaig de la geometria variable a la qual s’encamina un govern sense majoria absoluta?

Teníem la responsabilitat que ERC, amb els seus resultats en les municipals, fos protagonista. No sé què faran els altres grups, però nosaltres hem aprofitat l’escletxa de què disposàvem per pressionar i condicionar el rumb de la ciutat. Parlar de geometria variable correspon a l’alcalde. El que és clar és que ERC aprofitarà qualsevol opció d’arrossegar el PSC cap a la Barcelona que volem i defensem.

¿No seria una escletxa encara més gran, un futur acord de govern PSC-ERC?

L’acord de pressupostos és la prova que les converses que hem tingut fins ara són sobre model de ciutat. Quan es posa la ciutat per davant tot és més senzill. No renunciarem a qualsevol possibilitat de millorar la vida dels barcelonins. Aquest és un acord de pressupostos, de tramitació d’una aprovació inicial. Sobre la resta, haurem de continuar parlant. Però demostra la predisposició del PSC cap a tesis com l’alcalde de nit que ERC va posar sobre la taula.

¿L’acord ERC-PSC inclou el sí republicà en l’aprovació inicial i també en la definitiva, en el ple del 22 de març, si arriba el cas? Els Comuns permetran la llum verda, però no la final si no hi ha tripartit.

Ara som on som. Donem llum verda a l’aprovació inicial, a l’espera del que fan la resta de grups. Però, si el pressupost tira endavant, d’una manera o d’una altra dibuixa la Barcelona que vol ERC. El model de ciutat que hem negociat és el que s’inclou en aquest pressupost.

En cas que al final el projecte no aconsegueixi el suport majoritari, ¿el segell republicà pot concretar-se també amb l’aprovació dels comptes mitjançant una qüestió de confiança?

Pas a pas, primer l’aprovació inicial. Ens alegrem que el PSC no es vegi temptat de mirar cap a la dreta i que Barcelona guanyi amb l’acord, perquè creiem que guanya, amb 13 propostes que tenen relació amb la vida de la gent: 1.000 pisos nous, una Oficina de la Llengua Catalana, el retorn social d’esdeveniments com la Copa Amèrica o la transformació de l’eix Besòs amb la figura d’un comissionat. A partir d’aquí haurem de continuar parlant.

L’elecció d’un comissionat no és una aportació pressupostària, sinó a l’organigrama de govern. ¿Com un acord econòmic obliga a canviar el govern si no s’entra al govern?

Per a nosaltres aquest acord té veure amb partides pressupostàries, però també amb aspectes extrapressupostaris. Ens sembla que Barcelona no ha mirat cap al Besòs durant molt temps, i ens semblava necessària aquesta figura. Ja es decidirà qui l’ocupa. Té components d’organigrama, és cert, però són apostes polítiques d’ERC.

¿Ha vetat ERC la presència de Barcelona en Comú o d’Ada Colau en un govern de Barcelona per formar un tripartit amb el PSC?

És una tesi poc consistent. Perquè, si es mira què ha fet ERC en el mandat anterior, sempre ha mostrat una actitud de predisposició i col·laboració i diria que excessiva generositat cap al govern d’Ada Colau i Jaume Collboni en els últims quatre anys. Em sembla una idea poc consistent i pobra.

Vostè va dir fa uns mesos que aquesta col·laboració no havia premiat ERC i que l’actitud seria diferent aquest mandat. Si l’acord d’avui no va més enllà, ¿no és repetir el del mandat anterior?

Segurament en el mandat anterior l’excessiva generositat va venir també per la pandèmia i potser es va donar la imatge que nosaltres anàvem cap al model que compartien Barcelona en Comú i el PSC. I ara queda molt clar que qui ve cap al nostre model és el PSC. Per tant, és diferent.

¿I com veu el futur d’aquesta col·laboració?

Haurem de continuar treballant en el perfil i la identitat que ERC vol tenir a Barcelona. Per això les converses s’han donat sobre tres diagnòstics: està en risc que Barcelona sigui capital de Catalunya i exerceixi com a tal, que la ciutat es despersonalitzi i que la gent pugui continuar vivint a Barcelona.

Notícies relacionades

Si aquestes tres idees són compartides per altres grups com BComú o Junts, ¿hi podria haver un acord més ampli de pressupostos o un de govern?

L’alcalde ho decidirà. Nosaltres no parlem en nom de ningú. La nostra feina és veure com ERC pot ser decisiva per a Barcelona. Em cenyeixo a això.