INVESTIGACIÓ

La causa penal per la mort de la jove Shamira segueix endavant

L’Audiència de BCN accepta el recurs d’apel·lació de l’acusació particular, que vol que declarin responsables municipals per la caiguda mortal d’una palmera

La causa penal per la mort de la jove Shamira segueix endavant

Meritxell M. Pauné

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Segueix endavant la causa penal per la mort de la jove Shamira l’estiu passat a Barcelona per la caiguda d’una palmera. L’Audiència Provincial de Barcelona ha donat la raó a la família de la víctima i ha denegat l’arxiu del cas dictat pel jutge. Així, ha acordat que s’investiguin els fets del 3 d’agost, com sol·licitava l’acusació particular en un recurs d’apel·lació.

El bufet legal que representa la família, Vosseler Abogados, defensa que l’existència d’una denúncia prèvia –del 14 de març del 2023– d’un veí ja "assenyalava que la palmera estava molt inclinada i que corria el perill de col·lapsar". "Són prou dades per haver fet una anàlisi més detallada, en vista del fatal desenllaç", considera Javier Benito, el lletrat que porta el cas. "Per tant, pot existir una responsabilitat greu per part del consistori", afirma.

Atestat dels Mossos

L’acusació persegueix, ja des de fa mesos, que hagi de declarar davant el jutge el responsable del servei municipal de Parcs i Jardins que va realitzar un informe datat el 4 d’agost del 2023: "Que s’identifiqui el responsable territorial [...] que es va emplaçar per al reconeixement de la palmera i que va decidir que no requeria programar cap actuació i va tancar la fitxa definitivament".

Notícies relacionades

La causa penal va arribar als tribunals al setembre, un mes després de l’accident mortal, i d’ofici, arran d’un atestat dels Mossos d’Esquadra remès al jutjat de guàrdia. Com ja va avançar aquest diari, el Jutjat d’Instrucció número 21 de Barcelona va obrir la causa amb diligències prèvies d’investigació, però pocs dies després va sol·licitar-ne el sobreseïment. Va considerar més oportú abordar el cas amb un judici contenciós-administratiu, com es vehiculen la majoria d’indemnitzacions per aquesta mena d’accidents. Tot i així, la defensa ha lluitat per la via penal per forçar una prova pericial –l’anàlisi de les restes de la palmera– i la identificació del funcionari autor de l’informe esmentat.

L’Ajuntament de Barcelona ja va fer la seva pròpia investigació l’estiu passat, portant a terme una anàlisi en profunditat de l’arbre que va caure sobre la jove i també un informe extern. Cap d’aquestes dues vies va aconseguir establir una causa clara del succés ni tampoc va demostrar que fos provocat per la falta de pluja i de reg. La dificultat per determinar la raó de la caiguda de l’arbre va portar el consistori a una gran tala preventiva de totes les datileres de més de 10 metres i qualsevol arbre de més de 5 metres que presentés alguna anomalia.

Temes:

Barcelona Arran