Balmón invoca dos grans pactes sobre baixes emissions i habitatge

El vicepresident de l’AMB i alcalde de Cornellà convida la Generalitat a dialogar sobre la regulació de la mobilitat sostenible.

Balmón invoca dos grans pactes sobre baixes emissions i habitatge

M. A.

2
Es llegeix en minuts
Manuel Arenas
Manuel Arenas

Redactor i coordinador de l'equip d'informació de l'àrea metropolitana de Barcelona

Especialista en històries locales, audiències i informació de l'àrea metropolitana de Barcelona i reporterisme social

Ubicada/t a àrea metropolitana de Barcelona

ver +

La regulació de les Zones de Baixes Emissions (ZBE) i l’accés a l’habitatge van estar en el focus dels dos grans pactes metropolitans que Antonio Balmón (PSC), vicepresident de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i alcalde de Cornellà de Llobregat, va invocar ahir en la seva conferència a la patronal catalana Foment del Treball.

Al parer del dirigent metropolità, es tracta dels dos reptes que més apressen la Barcelona metropolitana, on la bombolla del lloguer continua augmentant i on han sorgit els últims temps destacades tensions per la regulació de la mobilitat sostenible. Balmón va demanar "accelerar un gran pacte que impliqui tothom: promotors, entitats i societat "ja que tenim molta feina feta en matèria de rehabilitació i ajudes".

Quant a la polèmica amb les ZBE, Balmón va assenyalar: "Compartim que tenim un problema: coordinar la mobilitat pública i la privada. Molt bé, doncs parlem: creem un espai per arribar a un gran acord", va dir l’alcalde de Cornellà, que va obrir la porta que "a l’AMB parlem també de com incorporar el sector privat a tota la nostra reflexió", emfatitzant que l’administració supramunicipal, pionera en la regulació de les ZBE, no vol "atacar el cotxe privat".

L’AMB, de fet, està alineada amb el Govern pel que fa a les restriccions de circulació als vehicles amb etiqueta B (groga) a partir del 2026 (una de les principals queixes de les ciutats de la segona corona metropolitana). Si bé això no va ser obstacle perquè, tal com va avançar EL PERIÓDICO, retragués per carta a l’executiu català no incloure en el seu projecte normatiu la singularitat de la ZBE metropolitana, cosa que a ulls de l’AMB pot suposar "regressions" i fins i tot un "risc" davant futurs contenciosos judicials.

Notícies relacionades

Antonio Balmón també s’hi va referir veladament en la seva conferència a Foment. "Al Govern de la Generalitat li hem dit: nosaltres tenim experiència en aquesta matèria, ¿per què no parleu amb nosaltres? Està molt bé fer decrets, però cal parlar perquè una part de la teva comunitat no en quedi fora. El diàleg ens connecta", va manifestar, al·ludint al quadripartit (PSC, Junts, Comuns i ERC) que governa a l’AMB malgrat la majoria absoluta socialista.

A la pregunta de si l’AMB està disposada a incorporar més municipis pròximament, formulada per la periodista Glòria Marín, que moderava l’acte, Balmón va respondre que "l’AMB encara ha de consolidar el seu model", fet pel qual el dirigent metropolità considera que "ara no és el moment d’afrontar si hi ha d’haver més o menys ciutats. Quan passi el temps, podrem resoldre-ho amb més calma", va concloure Balmón.