INSTITUCIONS CULTURALS

La Casa de les Lletres obrirà el 2027 al Palau Requesens

L’equipament serà la seu de la Institució de les Lletres Catalanes, la Reial Acadèmia de Bones Lletres i cinc entitats dedicades a la creació i la promoció literària.

La Casa de les Lletres obrirà el 2027 al Palau Requesens

ramón vendrell

1
Es llegeix en minuts
Ramón Vendrell
Ramón Vendrell

Periodista

Especialista en pop antic, tebeos, llibres, rareses i joventut

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Casa de les Lletres, una proposta recollida en el Pla Nacional del Llibre i la Lectura presentat l’any passat, s’ubicarà al Palau Requesens de Barcelona i la previsió és que ja estigui en funcionament el primer trimestre del 2027. L’equipament, situat al barri Gòtic, serà "un espai físic de referència per a la creació i la promoció de les lletres catalanes", va assenyalar ahir la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, en la presentació del projecte. A més, va afegir Garriga, saldarà "un deute històric amb les entitats" dedicades a aquestes tasques, "que fa temps que demanen un espai propi".

La Casa de les Lletres serà la seu de la Institució de les Lletres Catalanes i de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, que actualment ja té el seu emplaçament al Palau Requesens. Així mateix, acollirà l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana, l’Associació Col·legial d’Escriptors de Catalunya, el PEN Català, la xarxa Espais Escrits i el Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil.

Les obres de rehabilitació del Palau Requesens, un edifici gòtic dels segles XIII i XIV, tenen un pressupost de 4,8 milions d’euros. Es preveu que el concurs per al projecte arquitectònic s’adjudiqui el tercer trimestre d’aquest any i que els treballs comencin a finals del 2025 o principis del 2026. Borja de Riquer, president de la Reial Acadèmia de Bones Lletres, fundada el 1700, va recordar que l’immoble estava "pràcticament en ruïnes" el 1917, quan la institució va sol·licitar a l’Estat instal·lar-se allà. Ara, va afegir, requereix una "intervenció important".

Notícies relacionades

Garriga va remarcar que la Casa de les Lletres serà molt a prop de la Biblioteca Pública de l’Estat, al costat de l’Estació de França, que hauria d’estar acabada també el 2027. "El centre de la nostra capital tindrà dos espais literaris que es retroalimentaran i on la cultura serà la màxima protagonista", va dir.

A més dels espais de treball de les institucions i entitats que allotjarà, la Casa de les Lletres comptarà amb una sala polivalent per a activitats culturals, una cafeteria i terrasses. El futur equipament aspira a atraure la ciutadania i a dinamitzar a escala popular el sector del llibre.

Temes:

Barcelona