FIRMA DE CONVENI

El nou campus del Clínic a la Diagonal fa un pas endavant

El projecte, del qual es desconeixen encara el calendari i el pressupost, permetrà traslladar atenció mèdica i docència als terrenys esportius que la UB té a la frontera de Barcelona.

El nou campus del Clínic a la Diagonal fa un pas endavant

toni sust

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Un any després que totes les parts implicades tanquessin un acord per a la creació del nou campus de salut de l’Hospital Clínic, que estarà ubicat als terrenys esportius que la Universitat de Barcelona (UB) té a la Diagonal, les administracions i entitats que participen de la iniciativa es van reunir ahir al Palau de la Generalitat per procedir a la firma del conveni per a la construcció de la nova instal·lació. No es van oferir dades de pressupost ni del calendari d’un dels projectes més rellevants dels pròxims anys a Catalunya.

La llista de signants del conveni és llarga. La Generalitat, l’Ajuntament de Barcelona, el Consorci Hospital Clínic, la Universitat de Barcelona (UB), la Diputació de Barcelona i els ajuntaments de l’Hospitalet i d’Esplugues de Llobregat van estampar la seva firma en un conveni que segons va remarcar el conseller de Salut, Manel Balcells, suposarà "una de les operacions urbanístiques més importants en els pròxims anys" a Catalunya i permetrà traslladar a la frontera de Barcelona, costat Llobregat, atenció mèdica i docència. Al centre de Barcelona, va recordar Balcells, es mantindrà part de la tasca d’equips assistencials.

Un dia històric

"Farem un dels campus de salut més avançats d’Europa", va assegurar el president de la Generalitat, Pere Aragonès, que va qualificar el Clínic d’institució sanitària amb pes a Catalunya i a nivell europeu i global. "Avui és un gran dia", va proclamar Balcells. "Avui és un dia important", va afirmar Josep Maria Campistol, el director general de l’Hospital Clínic de Barcelona. "Els que fa 40 anys que treballem a l’hospital feia temps que somiàvem amb això. L’Hospital se’ns ha quedat petit i una mica vell, es necessita un nou projecte, un nou Hospital Clínic".

"És un dia històric", va dir el rector de la UB, Joan Guàrdia, que va explicar que a la universitat figuren documents sobre el projecte que tenen tants anys com ell. "Estem plantejant que les noves generacions disposin d’un punt de referència en aquest àmbit. És un gran dia per a la Universitat de Barcelona", va afegir.

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, es va afegir a la jornada històrica: "Avui és un gran dia per al país, per a l’àrea metropolitana", i va destacar la presència en l’acte de les alcaldesses de l’Hospitalet, Núria Marín, i d’Esplugues, Pilar Díaz, així com de la presidenta de la Diputació de Barcelona, Lluïsa Moret. "Aquest conveni ens permetrà governar el procés, una governança compartida", va afirmar Collboni després de recordar que havia abordat la qüestió amb Aragonès.

Notícies relacionades

El socialista va advertir que el projecte és "gran" però que consta de moltes "actuacions petites" que permetran millorar l’atenció mèdica en diversos punts de Barcelona. "La Diagonal veurà néixer un nou pou de ciència", va afegir l’alcalde, que va citar altres iniciatives en curs a la ciutat vinculades amb la investigació mèdica i biomèdica. "Necessitarem que el metro arribi fins allà", va recordar Collboni, que va al·ludir a la línia 3. La parada de Zona Universitària es troba aproximadament a un quilòmetre dels terrenys esportius de la UB.

L’acord que ha fet possible el conveni ara firmat es va tancar el gener del 2023 després de dos anys de converses i vuit mesos de negociació. Llavors es va informar que el campus ocuparà un espai de 290.000 metres quadrats. Quedaven per determinar aspectes dels quals no hi va haver més precisió ahir: l’instrument jurídic per canviar l’ús dels terrenys de la Diagonal i el detall de l’activitat que es mantindrà al recinte històric de l’Eixample.