ESPAIS RESSUSCITATS

Centres comercials posats al dia

Els recintes recuperen l’afluència d’abans de la pandèmia i molts es milloren o amplien en obres de reforma per mantenir l’atractiu davant l’expansió del comerç ‘online’

El centre comercial Gran Via 2, el diumenge 23 de desembre.

El centre comercial Gran Via 2, el diumenge 23 de desembre. / ARXIU / RICARD CUGAT

5
Es llegeix en minuts
Patricia Castán
Patricia Castán

Periodista

ver +

Com si mai hagués existit una pandèmia que els va col·locar en l’abisme, els centres comercials de Barcelona han sobreviscut al seu impacte i han demostrat que malgrat la creixent amenaça del comerç online continuen mantenint un públic fidel, i fins i tot addicte. Després de l’aturada de l’activitat, i amb les restriccions que van alentir el seu enlairament, en general han recuperat l’afluència d’abans de la covid i el volum d’operadors, així que no és estrany que els projectes de millora que es van haver de posposar hagin ressuscitat, i s’hagin afegit a d’altres de nous. De resultes d’això, L’illa Diagonal, La Maquinista, Diagonal Mar, el Centre Comercial Maremàgnum i el Triangle estan o estaran ben aviat posats en reformes de diferent abast, siguin d’ampliació o per millorar el seu confort, lluminositat o oferta.

L’únic recinte que ja va completar la seva transformació abans de la crisi sanitària, Westfield Glòries, pot presumir d’haver penjat (en aquests moments) el ple. No és una cosa comuna, perquè l’habitual als centres comercials és que sempre hi hagi algun espai disponible fruit de les rotacions de lloguer que els mateixos espais reivindiquen per assegurar-se que sempre tenen cabuda novetats i tendències, com explica el delegat a Catalunya de l’Associació Espanyola de Centres i Parcs Comercials, Víctor García.

L’expert, que també és responsable d’Assumptes Públics de Westfield a Espanya d’URW (Unibail-Rodamco-Westfield, un dels grans operadors i promotors de centres comercials), afirma que els centres barcelonins –que en la majoria de casos es diferencien d’altres ciutats per la seva implantació cèntrica– han recuperat el seu trànsit d’abans de la pandèmia i estan en "una situació molt bona" d’activitat. Amb l’afegit, puntualitza, d’haver deixat enrere la idea de l’"apocalipsi del retail". "S’ha vist que el negoci continuarà amb força i convivint amb la venda online", defensa.

Inversió continuada

García remarca també que "és un sector molt actiu que sempre necessita invertir i estar al dia", de manera que, després d’haver-se vist forçat a congelar reformes, ara sembla que totes hagin fet eclosió. En alguns casos, són intervencions que necessiten complexa enginyeria urbanística i es cuinen a foc lent. Com l’ampliació de Westfield La Maquinista, de la qual es va començar a parlar fa més d’una dècada i que es va encallar en la seva tramitació municipal, fins a incorporar ajustos, on les obres començaran precisament a finals del 2024. El centre comercial més gran guanyarà 21.000 metres per a nous negocis, però a més despuntarà per ser el primer que integrarà usos residencials, amb la construcció de més de 800 pisos dins del projecte aprovat per a la zona, amb 220 milions d’inversió.

El mateix responsable afegeix que l’oferta comercial actual ja va ser sotmesa a millores durant la pandèmia, i fa només uns mesos va acabar un altre petit projecte de remodelació, que l’ha posat totalment al dia.

Una altra reforma que suma més d’any i mig i que avança en diferents fases és la de L’illa Diagonal, que després de complir 30anys de vida vol mantenir el seu atractiu a la zona alta de Barcelona. Fa tot just unes setmanes va finalitzar la major part dels treballs al seu interior i van desaparèixer les bastides que han permès elevar l’altura dels passadissos centrals. El recinte busca un look més lluminós i ampli, amb una millor senyalització i mobilitat interior. En aquests moments, informen, l’activitat comercial transcorre amb normalitat i les tasques es limiten a la franja nocturna, amb elevadors.

No obstant, L’illa, que la tardor passada ja va culminar el seu vistós umbracle a la part posterior, encara es mantindrà tot aquest 2024 en obres, ja que hi cal sumar la reurbanització de l’annex jardí de Sant Joan de Déu, de 8.000 metres quadrats i que seran parcialment finançats pel centre.

També afronta una transformació important El Triangle, que, malgrat les seves reduïdes dimensions com a centre, es beneficia d’una superubicació a la plaça de Catalunya. Com va explicar aquest diari, l’ajuntament ha aprovat el pla promogut pel propietari de l’edifici, el fons immobiliari alemany Deka, que preveu fusionar nou locals per crear una gran botiga. Segons el projecte, concentrarà gairebé dos terços de la zona accessible al públic i conviurà amb una desena d’establiments més petits. No han transcendit encara els nous operadors que entraran en joc, però sí que hi haurà més superfície de venda, no perquè l’espai creixi, sinó perquè integrarà zona que la FNAC destinava a logística.

A la zona litoral, en canvi, la nova reforma que afronta el centre comercial Diagonal Mar no afectarà el seu interior (renovat el 2018, quan va reduir el nombre de sales de cine, es va eliminar la pista de bitlles, es va reformar la tercera planta per concentrar la restauració i es van millorar paviments i llums), sinó la seva façana. Es portarà a terme aquest mateix any amb una imatge més actual, després de 25 anys de vida. El projecte ha sigut ja validat per l’ajuntament perquè s’integri a l’entorn.

En el cas del centre comercial Maremàgnum, assenyala un portaveu, l’objectiu és estrenar a l’espai actualitzat abans de la Copa Amèrica de Vela. Inclou la coberta adaptada al mercat gastronòmic (Time Out Market), un projecte que ocuparà una 5.250 metres quadrats, amb una combinació de 14 cuines, un restaurant, quatre bars (dos d’interiors i dos d’exteriors), un espai i escenaris per a esdeveniments, un estudi de ràdio i una terrassa exterior amb vista panoràmica a la ciutat, el port i el mar. Ja s’han executat les escales d’accés i falta adequar l’espai.

Notícies relacionades

En el cas de Les Arenes, al·ludeixen a un procés de "constant renovació" visible després de la pandèmia, quan el centre va patir desercions que van deixar la seva oferta minvada durant mesos. Així, les seves millores més recents inclouen la renovació dels seus principals accessos per fer-los més visibles i accessibles, i el redisseny de molts dels seus espais comercials, amb una important entrada de nous operadors.

Amb tots els deures fets, Westfield Glòries ha mantingut el ritme de creixement amb l’afegit d’haver sigut "redescobert" pel veïnat després de la covid.