EL GOVERN MUNICIPAL

La militància d’ERC debat el possible pacte amb Collboni en quatre assembles

Els 10 casals del partit a la ciutat es reuneixen en quatre convocatòries, des d’ahir i fins dijous. Mentrestant, Junts convoca tots els seus afiliats i simpatitzants a una sola cita, avui dimarts, per informar-los de l’estat de les negociacions

La militància d’ERC debat el possible pacte amb Collboni en quatre assembles

MANU MITRU

4
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Les converses entre l’oposició actual de Barcelona i el govern en minoria de Jaume Collboni arriben a les militàncies per diferents vies, segons els canals i tempos interns de cada partit. Aquesta setmana ERC mobilitza les seves bases per posar-les al dia després de la "intensificació" de contactes amb el PSC que va exposar divendres Elisenda Alamany als mitjans. Els 10 casals del partit a la ciutat celebren assemblees aquesta setmana, des d’ahir fins dijous. D’altra banda, Junts convoca tots els seus afiliats i simpatitzants a una sola cita, avui en un centre cívic, per informar-los de l’estat de les negociacions.

El debat intern dels republicans és encara incipient, apunten portaveus d’ERC, com les mateixes converses amb Collboni per a un eventual bipartit d’esquerres. Amb l’objectiu que "tot aquell que ho vulgui hi pugui participar", afegeixen les mateixes fonts, els republicans van programar dues fases de deliberació: general a la tardor i territorials després de Nadal. "Els debats als casals que fem aquesta setmana són continuació d’un procés de debat intern que va començar amb l’assemblea de Barcelona de finals de novembre, abans que es produís qualsevol conversa amb el govern municipal, per començar a captar opinions", remarquen.

Geometria variable

Tot i que estiguessin previstes, ara coincideixen amb un escenari polític en el qual ERC és més protagonista a l’haver-se refredat les dues vies d’aliança amb majoria absoluta (PSC-Junts o un tripartit PSC-BComú-ERC). Si prosperés un acord PSC-ERC, que fiés l’estabilitat del mandat a una geometria variable amb els Comuns i Junts segons les votacions, les bases republicanes l’haurien de ratificar abans en una votació, com ja van fer per avalar el pacte Trias-Maragall que no va prosperar per la investidura d’última hora de Jaume Collboni.

Així, les sessions als casals serviran per informar els militants de les converses mantingudes i fer prospecció del procés participatiu que desencadenaria un pacte. Hi haurà en total quatre reunions, que combinaran més d’un casal per a més agilitat. Ahir va ser el torn de Sant Andreu i Ciutat Vella; avui tenen cita Gràcia, Horta i Nou Barris; demà debatran l’Eixample, Sants-les Corts i Sarrià, i finalment Clot i el Poblenou es reuniran dijous.

Malgrat que Ada Colau en una entrevista a RTVE va assegurar ahir que veu "imminent" un pacte d’esquerres a l’Ajuntament de Barcelona, poques hores després la direcció d’ERC va rebaixar la imminència d’un pacte amb el PSC sense descartar-lo. Per ara, els contactes s’han circumscrit al model de ciutat i les respectives visions polítiques, sense arribar a abordar la lletra petita clau de carteres, noms o percentatge del pressupost. Encara no s’ha constituït un equip negociador pròpiament dit, així que de moment les converses amb el govern de Collboni les ha mantingut Elisenda Alamany com a nova presidenta del grup després de la sortida d’Ernest Maragall.

Trobada unitària

Per la seva banda, Junts celebra aquesta setmana una trobada unitària de certa envergadura. El president de la Federació de Barcelona de Junts i regidor del grup municipal, Joan Rodríguez, va convocar per a avui l’assemblea ordinària a la qual està cridada tota la militància i tots els simpatitzants. Serà al centre cultural Teresa Pàmies del carrer d’Urgell a les 19.00 hores

L’ordre del dia inclou una intervenció del regidor Jordi Martí Galbis "sobre l’activitat política del grup municipal". A més de regidor i portaveu al consistori, Martí ha pilotat junt amb Neus Munté les converses amb l’equip de Collboni i podrà donar compte en primera persona del to i la receptivitat que han tingut. També hi parlaran Rodríguez, que donarà la benvinguda als assistents, i Jordi Turull, com a secretari general del partit.

En el torn obert de paraula, al final, es preveu que aflori com han rebut les bases el probable descarrilament d’un pacte sociovergent després de les topades entre el PSOE i Junts al Congrés. Mentre que part del partit a la capital advocava i advoca per formar govern amb Collboni, una altra part sintonitza més amb la línia crítica propugnada pel líder del partit, Carles Puigdemont.

En l’agenda de Barcelona en Comú no hi ha cap trobada aquesta setmana equivalent a les que celebraran ERC i Junts, però també s’ha traslladat informació a les bases sobre l’escenari de pactes. Fonts del partit assenyalen a EL PERIÓDICO que "les bases ja van validar la via de formar un govern de coalició progressista el juny passat", amb referència a una assemblea del ple –l’òrgan virtual que agrupa tots els activistes– després de la investidura de Collboni amb els vots d’última hora de BComú i del PP.

Notícies relacionades

Diferents coordinadores

Des d’aleshores, remarquen, "s’ha informat periòdicament les diferents coordinadores dels avanços en aquest sentit". Si tirés endavant el tripartit que defensa Colau, el mateix ple "hauria de votar si s’accepta o no aquest pacte".

Temes:

Barcelona