Collboni afirma que cedirà l’‘alcaldia de nit’ al seu futur soci

La figura és «un compromís de la campanya electoral», pensada per gestionar les activitats de cultura i d’oci nocturnes que es donen a Barcelona. El càrrec ja existeix a Nova York i a París.

Collboni afirma que cedirà l’‘alcaldia de nit’ al seu futur soci

TONI SUST

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni va tornar a afrontar ahir la pregunta que la ciutat es formula des que es va convertir en alcalde de Barcelona: ¿amb qui pactarà el govern per aconseguir un suport que li permeti gestionar i que li doni la majoria absoluta?

I la resposta, aquesta vegada en al programa d’RTVE Cafè d’Idees, va continuar sent que no hi ha resposta. Que per ara tant Junts per Barcelona com Barcelona en Comú són candidats a socis. Segons Collboni el més rellevant per a ell és que les polítiques siguin progressistes, i afirma que per a això la figura de l’alcalde és garantia.

L’alcalde va capejar les preguntes sobre el seu pacte futur com sol fer, remarcant que el govern de Barcelona governa, que ha tancat acords amb la Generalitat per construir pisos, i que ha anunciat plans per climatitzar les escoles i construir nous centres d’atenció primària.

La principal novetat de la seva intervenció va ser la de recordar que planeja instaurar la figura de l’alcalde de nit, "un compromís de la campanya electoral", pensada especialment per gestionar les activitats de cultura i d’oci nocturnes que es donen a la capital catalana. És, va remarcar, un càrrec que hi ha en ciutats com per exemple Nova York i París.

I la novetat és que va donar a entendre que la seva intenció és que l’alcalde de nit recaigui en una persona elegida pel partit amb què acabi pactant. "No puc dir qui és perquè forma part de l’acord", va declarar. És a dir, de l’acord de govern que està per tancar.

Diferents patronals del sector de l’oci nocturn han aplaudit la iniciativa, que algunes havien reclamat, si bé no totes veuen amb bon bons ulls que la responsabilitat pugui recaure en un polític i prefereixen un perfil tècnic.

Diverses opcions

En definitiva, tot i que després no va voler anar més lluny, Collboni va deixar clar que o bé Junts per Barcelona o bé Barcelona en Comú seran els que designin aquest alcalde de nit. Com que res és impossible en la vida, si la variant que acaba imposant-se és un govern en minoria amb ERC també podria ser republicà.

No és que es vegi viable que Xavier Trias sigui alcalde de nit, ja que està clar que ben aviat deixarà el consistori. I tot i que potser a Collboni li aniria bé que fos Ada Colau, per tenir-la menys a prop de dia, una exalcaldessa també podria ser una tutela severa per a ell.

Notícies relacionades

Collboni va assegurar que sent "un gran respecte" per Trias i Colau, i que dona per fet que es quedaran durant uns mesos o anys fins i tot. No va entrar en el detall referent al fet que l’exalcaldessa ha anunciat que es queda fins al final de mandat.

El socialista va insistir que els pressupostos de la ciutat per al 2024, que no va poder aprovar al desembre per la falta de suport d’altres grups, seran validats abans de la primavera, i va assegurar que aleshores hi haurà un pacte. Un pacte, va precisar, que pot ser "de govern o de governabilitat", perquè en les fórmules contemplades figuren totes les opcions: un pacte amb Junts, un amb Barcelona en Comú i ERC, i un amb ERC amb el suport extern dels Comuns.