Gentrificació

"Segrestats a la nostra pròpia casa"

"Segrestats a la nostra pròpia casa"

carles cols

4
Es llegeix en minuts
Carles Cols
Carles Cols

Periodista

ver +

Han passat vuit mesos des que van arribar els primers turistes al gegant bloc de pisos residencials del 84 del carrer de Tarragona. Va ser notícia l’abril del 2023 perquè es va saber llavors que l’empresa propietària de la finca havia aconseguit, després d’una sentència judicial favorable, que li fossin concedides 120 llicències d’apartament turístic per als 120 pisos de l’immoble, gairebé tots habitats per veïns del barri. Passats vuit mesos, els Mossos d’Esquadra han hagut d’entrar a la finca com a mínim dues vegades i els ascensors, entre obres i excés de pes per les maletes, han patit diverses avaries. Aquesta setmana, cap dels dos ascensors de l’escala C funciona. A peu, són 12 pisos. "Estem segrestats a la nostra pròpia casa", denuncia l’Enrique, un dels veïns afectats.

Va ser el 22 de desembre, cap a les set de la tarda, quan un eixordador soroll va espantar els veïns de la C. Per un dels dos ascensors d’aquesta escala, mitja hora abans acabava de pujar fins al pis 11 una noia que fa manicures a domicili. Va trucar espantada a la porta. La cabina, al pujar, feia un soroll molt inquietant. Els ho va comentar a l’Enrique i a la seva parella. Quan va acabar la feina, se’n va anar, però va preferir baixar a peu. Poc després, ¡bum!, el contrapès de l’ascensor va caure a plom. Tots van sortir a veure què havia passat. Acabaven de perdre un ascensor. Encara no ha sigut reparat.

La nit de Cap d’Any es va avariar l’altre. Abans, quan allò era una comunitat de veïns (per entendre’ns) de les d’abans, es trucava a l’administrador i tard o d’hora es resolia el que fos. Ara només respon per WhastApp, amb missatges curts i tallants i, arribat el cas, fins i tot renya els administrats. Preocupats per quedar-se sense ascensor, fos nit de Cap d’Any o un altre dia, és igual, ho van fer saber als vigilants que l’empresa propietària té contractats els caps de setmana, quan no hi ha servei de porteria. Se’ls va recriminar que ho fessin.

Excés de pes

Les avaries als ascensors formen part de les beceroles de gairebé qualsevol finca on hi ha apartaments turístics. Que l’ascensor tingui una capacitat màxima de, per exemple, quatre persones, no evita que els visitants hi pugin amb quatre maletes gegants. Vaja, el pes de sis o més persones en el seu conjunt.

A Tarragona, 84, coneixen aquesta derivada des de l’abril del 2023. Primer van ser les obres als pisos que l’empresa va aconseguir buidar perquè s’havien extingit els contractes d’arrendament. Després, al maig, van arribar els turistes. Quan van començar les avaries als elevadors, els veïns dels pisos més alts van demanar permís per pujar al terrat i accedir des d’allà als ascensors de les escales contigües. Amb el temps, no se’ls ha permès fer-ho.

La guinda, perquè en casos com aquest sempre n’hi ha, és l’adhesiu oficial de la Generalitat que hi ha en un dels ascensors. Es va posar allà arran d’una inspecció feta el 16 de juny. "Resultat de la inspecció: desfavorable amb defectes pendents de corregir". El cartell dona un termini de sis mesos per esmenar les deficiències (ja s’han complert). Passat aquest temps l’ascensor ha de quedar fora de servei. Si un es para davant la porta d’accés, s’assisteix a un entrar i sortir de turistes. Els apartaments per llogar són una trentena de les 42 llicències que l’Ajuntament de Barcelona va acceptar com a vàlides. Després de l’escàndol de l’abril, en va anul·lar unes 70 que, de moment, no apareixen en el cercador de pisos turístics de la web municipal.

Notícies relacionades

La Carmen, una altra afectada, explica que les festes als pisos no són inhabituals. Han descobert ja que trucar a la Guàrdia Urbana no sembla que resolgui res. Paraules majors són les dues ocasions en què s’hi han presentat els Mossos: per una baralla i per un altre cas, aquest més desconcertant.

Va passar el 24 de desembre. Una veïna va arribar del parc amb la seva filla de 4 anys i va coincidir al vestíbul amb una parella amb maletes. Li van dir que eren de Hong Kong i la van felicitar per com de bonica era la seva filla, però, sense que tingués temps de reaccionar, li van fer un parell de fotos, com si fos una atracció més de la seva estada a Barcelona. Els va dir que no podien fer això. Els vigilants van mediar de mala manera. Fins i tot van posar en dubte la seva versió. Va trucar a la policia autonòmica i va arribar amb gran celeritat. Efectivament, hi havia fotos de la seva filla al telèfon. Ho van comprovar els agents i li van demanar al turista que les esborrés. No va ser un excés de zel. No són temps per a aquestes imprudències.