Periodisme per entendre-hi més

El llistat de peces més valuoses del 2023 per a l’audiència del diari inclou els grans temes informatius, els articles explicatius i les apostes de la redacció 

Periodisme  per entendre-hi més

joan cañete bayle

5
Es llegeix en minuts
Joan Cañete Bayle
Joan Cañete Bayle

Sotsdirector de EL PERIÓDICO

ver +

Si ets lector habitual d’EL PERIÓDICO, estadísticament hi ha moltes possibilitats que et sonin els noms de Marta Bernadet i Ramon Bernada, dos estudiants de Medicina que van protagonitzar un dels reportatges més exitosos de l’any al diari, titulat ¿Què se n’ha fet de la Marta i el Ramon, els dos alumnes que van treure un 10 a la selectivitat de l’any passat?. Al juny, dins de la nostra cobertura de la Selectivitat, ens vam interessar per com els havien anat les coses a la Marta i el Ramon, que en els exàmens del 2022 van fer història a l’aconseguir unes PAU perfectes. Espòiler: molt bé. Les bones notícies, en contra de l’axioma, solen funcionar.

Homenatge a una dona assassinada /

El Periódico

¿Què significa funcionar? En contra també de la creença més simplista, funcionar no són només clics. Funcionar també és que els lectors llegeixin els articles fins al final, que els comparteixin a les xarxes socials, que després d’acabar-los vulguin saber més sobre el tema, que si els ha satisfet repeteixin, que si es tracta d’un article per a subscriptors s’animin a formar part de la nostra comunitat per llegir-lo... En resum: que el nostre periodisme satisfaci els gustos, els interessos i les necessitats informatives dels nostres lectors, molt diversos i plurals.

En les clàssiques llistes de les notícies que, segons aquests criteris, han funcionat millor aquest any a ELPERIÓDICO, trobem els grans temes de l’any, els que copen els resums informatius, però també altres que mostren l’espectre d’assumptes que interessen a les nostres audiències. Vam començar el 2023 preocupats per la contraofensiva ucraïnesa a la guerra a l’est d’Europa (que tant es va fer esperar i que no ha sigut decisiva) i l’acabem angoixats per la destrucció de Gaza i les conseqüències humanitàries i geoestratègiques d’un dels pitjors capítols del conflicte entre palestins i israelians. Els nostres lectors també han seguit amb molt interès l’expansió de l’extrema dreta a Occident, amb un ull en les cites electorals a Europa, un altre a Donald Trump als Estats Units i la irrupció de personatges desconeguts que s’han convertit en protagonistes, com Javier Milei a l’Argentina.

Javier Milei /

El Periódico

Explicar la política

La llista de grans temes de l’any és llarga. A Espanya, ha sigut any electoral (municipals, autonòmiques i generals), i hem publicat molt sobre això. Sol dir-se que la política interessa cada vegada menys als lectors, però no és aquesta la nostra experiència. És veritat que certa política explicada de certa manera genera rebuig i pateix un interès minvant, aquesta política d’uns quants explicada per a alguns altres. En canvi, els nostres lectors aprecien quan els expliquem la política que els afecta. Els articles que busquen que el lector entengui el que passa (els sondejos, els resultats electorals, els pactes, l’encaix legal de l’amnistia, etcètera) funcionen molt bé. El nostre propòsit d’Entendre-hi Més encaixa amb una comunitat que desitja entendre el que passa, del macro al micro.

Ucraïna /

El Periódico

Per aquesta raó, funcionen els articles que expliquen el llarg camí que va de la COP28 a Dubai que va decretar el principi del final dels combustibles fòssils fins a les mesures concretes per lluitar contra la sequera, un dels grans temes del 2023. La proximitat, com és natural, és un element clau per als lectors, però també ho és entendre per què i com les decisions de la Reserva Federal i del Banc Central Europeu sobre els tipus d’interès i dels Vint-i-set sobre les noves (i més exigents) regles de deute i dèficit afecten la vida quotidiana. Hem parlat molt aquest any d’inflació, d’hipoteques, del preu de la vivenda i dels lloguers, amb vocació de fer-ho en 360 graus per entendre tots els angles, sobretot els morts, des dels processos de decisió a Brussel·les i Washington fins a quant es cotitza avui una habitació de lloguer a Barcelona.

Informar, però també explicar i implicar és la nostra manera de relacionar-nos amb la nostra comunitat de lectors. La informem i li expliquem l’actualitat, i també l’escoltem, i d’aquesta manera identifiquem els assumptes que els ocupen i els preocupen. L’educació és una aposta del diari que es correspon amb el gran interès que mostren els nostres lectors per aquests temes. Diversos articles dels que van funcionar millor són educatius, des de la cobertura sobre l’informe PISA fins a la regulació de l’ús dels mòbils a l’aula, un dels nostres temes estrella de l’any. De la mateixa manera, els grans temes ciutadans de Barcelona i la seva àrea metropolitana, molt sovint de gestió de l’espai públic, tenen una molt bona acollida: superilles, mobilitat, oci, bicing metropolità...

Mòbils a l'escola /

El Periódico

Hi ha grans tendències del nostre temps que a l’abordar-les amb l’esperit d’Entendre-hi Més i una mirada que combina els llums llargs amb la proximitat es colen entre el llistat dels articles i cobertures més ben valorades: la bretxa generacional, la igualtat (la llei del només sí és sí, especial menció per a la nostra sèrie 8M tot l’any), la crisi climàtica, la gestió sanitària... El mateix passa amb les prescripcions culturals (literàries, musicals...) i les guies que ajuden a prendre decisions i navegar, per exemple, laberints burocràtics.

Sequera /

El Períódico

La cobertura més valuosa

Sánchez i Díaz /

El Periódico
Notícies relacionades

Això sí, si parlem de funcionar, el periodisme clàssic, les exclusives, les notícies pures, la capacitat de posar llum en temes complexos abans i millor que la competència, és imbatible. Tres exemples que van funcionar especialment bé de tots els que hem publicat: la cobertura del cas Dani Alves, amb diverses exclusives i especial focus en el rigor i el respecte i la dignitat de la víctima, com en tots els temes de violència de gènere, va sobresortir en les principals mètriques que mesuren l’interès del lector. La sèrie de reportatges sobre les violacions de menors al centre comercial Màgic de Badalona, un assumpte en el qual en van interseccionar molts fenòmens socials complexos, va tenir una gran repercussió.

I la cobertura més valuosa, la que va trencar els nostres rècords quantitatius i qualitatius, va ser l’exclusiva i la sèrie de reportatges, en formats tradicionals, audiovisual i multimèdia, de les condicions laborals dels treballadors del Camp Nou. Un treball de mesos de diversos periodistes i departaments ha sigut el més valorat per la nostra comunitat. Passa sovint amb el periodisme de qualitat al servei dels lectors.