‘Escape rooms’ de pel·lícula

Estan en els ‘top’ mundials. És el que s’imposa ara: viure pel·lícules en primera persona. Hi ha portes a peu de carrer que amaguen jungles tropicals, mines i barcos pirata.

‘Escape rooms’ de pel·lícula
5
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Ja fa una estona que estàs amb la boca oberta. Com a l’assabentar-te que Brad Pitt n’ha fet 60. Et coles per una porta de l’Eixample i, ¡zas!, apareixes de cop en una jungla tropical, entre plantes assalvatjades de 4 metres, calor enganxosa i plovisqueig intermitent. Et pessigaries si no estiguessis ocupat salvant la teva vida. Els rugits ressonen rere les males herbes XXL amb suspens de pel·lícula. T’empasses saliva, et cordes l’impermeable groc ben vistós i creues el reixat metàl·lic amb la mateixa temperància que si anessis a asseure’t al costat del cunyat a l’àpat de Nadal. "Danger. Velociraptors", adverteix el cartell.

Es diu Jurásico. S’acaba d’estrenar aquest mes a Golden Pop (Girona, 7). És el que s’imposa ara: escape rooms amb espectacularitat de cine. Han tardat un any a muntar la sala. "Hem volgut que sigui una experiència sensorial", diu un dels socis, Albert Soler, tan somrient com el magnat creador de Jurassic Park al presumir de parc. Ells tampoc han reparat en despeses. En aquest soterrani urbanita han recreat un bosc tropical indoor de 400metres quadrats, amb canvis climàtics i so envoltant 360º. Són plantes reals, sí. Immenses. Algunes ja gairebé arriben al sostre. Tenen un sistema d’il·luminació –detalla l’Albert–que recrea la llum solar 10 hores al dia. ¿Anècdotes? Que t’expliquin com han ficat un jeep per una porta de 0,80 cm. I, compte, que aquí a baix pots acabar fins i tot en unes catacumbes. És un altre dels seus vistosos escape rooms. En total, 1.200 metres quadrats de racons polsosos que semblen trets d’una pel·li d’Indiana Jones.

Són dues hores d’aventures per la jungla. Com anar al cine, però de protagonista. Així són els nous escape rooms. Et deixen la mateixa cara de perplexitat que al veure com se saluden l’emèrit i la infanta Elena. Han passat de mobles amb candaus a ambientacions de ciència-ficció. Ara el que menys importa és escapar-se. El que compta és l’experiència. "Viure una pel·lícula en primera persona", et garanteixen. Barcelona s’ha convertit en la capital d’aquest oci de cine. Cada any copen els premis mundials. Ve gent d’arreu del món només per jugar. Hi ha portes a peu de carrer rere les quals s’oculten jungles, mines, barcos pirata i fins i tot una ciutat futurista a l’estil de Blade runner.

"No hi ha tant boom d’obertura com fa uns anys, però el que obre és de més qualitat", apunten Eulàlia Pujades i Josep Brull. Saben del que parlen: ells han salvat el món més vegades que Bruce Willis en tota la saga de Jungla de cristal. Són veterans escape masters. Dos mestres de l’escape. Die Helden, es van batejar fa 10 anys. Significa els herois en alemany. ¿La seva heroïcitat? Haver sortit de gairebé ¡1.500! escape rooms. Ningú millor que ells per fer un rànquing. Aquestes són les seves ambientacions favorites, les més increïbles a menys de mitja hora de Barcelona.

No fa ni tres mesos que va obrir i ja està en el top 10 mundial: La Taberna és la 9a millor sala del món, segons els recents Oscars dels escape rooms, els premis Terpeca. ¿Que què té d’especial? "El més impressionant és el que hi ha dins", somriu amb suspens Ricardo Infantes, soci de The City Escape Room. El secretisme no els va durar ni una setmana. "Tothom ho diu –s’encongeix d’espatlles amb resignació–. Hi ha un barco".

És a Terrassa (Llobregat, 4B, local 11). És un escape room amb espectacularitat de parc temàtic. Es juga en una nau de més de 200metres quadrats i 14 metres d’alçària. No publiquen ni fotos ni vídeos. "El que passa a La Taberna –diuen com a Las Vegas– es queda a La Taberna".

Cybercity 2049 és un altre habitual en els rànquings mundials. Es va estrenar en els Terpeca el 2021 com a número 5 del món. És el millor d’Espanya d’aquest any, segons els premis nacionals 10 Escapes. Rere una porta minúscula de Santa Coloma de Gramenet (Francesc Moragas, 18), s’amaga una miniciutat ciberpunk. Juraràs que t’has colat a Blade runner, entre neons asiàtics i androides distòpics. Es recomana jugar amb mirada de turista. "Disfrutar de l’experiència", inciten els seus ideòlegs. Hi ha molta picada d’ullet de pel·lícula.

Et deixen fer una foto de refiló amb secretisme d’espia. Volen mantenir intacte l’efecte wow. Fa ja una dècada que Miguel Ángel Membrive i Susana de Ascó van crear Escape Barcelona. Ara venen fins i tot creueristes a jugar en comptes d’anar a la Sagrada Família. Ben aviat estrenaran un nou joc: k.o.n.g. protocol. "Una barreja de King Kong, Resident evil i Jurassic Park. A la porta, de moment, ja es veu una esgarrapada de la mida d’un T-Rex. "Ja no pots obrir jocs sense una ambientació increïble", diuen.

Una mina a l’Hospitalet

Quan entres, et donen una granota i un casc. És La Mina de Unreal Room Escape (Bacardi, 32, l’Hospitalet de Llobregat). Hi ha túnels polsosos, vagoneta, explosions, terratrèmols. 6.000 quilos de terra han ficat aquí dins, calcula el seu creador, Aitor Sas Castillo. Fins i tot les pedres són de la muntanya, garanteix. Només falten els nans de la Blancaneu cantant Ai Ho. Molt, molt autèntica. Acumula més de 25 premis des que va obrir el 2018. ¿El més curiós que han vist? "Una petició de mà –respon l’Aitor–. Vam preparar l’anell perquè el trobés en l’última prova". Va dir que sí. No se sap si han hagut de fer servir més el pic i la pala.

A Last Minute Cornellà entres per un armari i fas cap a un castell màgic: es veuen varetes, pocions, escombres amb pedals. Com si t’haguessis teletransportat a Hogwarts. Aquí se’ls han posat els pèls de punta a un parell d’actors de la saga de Harry Potter. Ja han vingut a jugar Josh Herdman (Gregory Goyle) i Mark Williams (Arthur Weasley). "Un d’ells ens va dir que se sentia en el rodatge de nou", recorda l’Alex amb orgull.

Notícies relacionades

"Volíem muntar la sala on ens hauria agradat jugar a nosaltres", diuen Alex Miera i Belén Pérez. Ells són dos amants de Harry Potter. Fa tres anys que van obrir aquest amagatall màgic a Cornellà (Catalans, 14). També fan classes avançades d’encanteris. Les pròximes, al gener: sessions de màgia de prop d’un mag de carn i os, Roger Belso.

A hores d’ara, ja hi ha fins i tot un hotel on dormir en taüts. Cal anar a Berga, però és inevitable esmentar-lo. "És l’únic hotel al món on cada habitació és un escape room", resumeix el seu propietari, Climent Vila. A Insomnia Hotel també es pot dormir entre trossos de cadàvers o en una habitació de bruixes. Cal resoldre enigmes fins i tot per trobar la carta del restaurant. "Aquí –el riu Climent– ningú s’avorreix".