Montjuïc posa 7 càmeres de trànsit arran del desembarcament culer

Mig any després de l’exili del Barça a l’Estadi Olímpic, l’ajuntament emprèn unes millores cofinançades pel Barça per blindar els passos de vianants de quatre punts clau.

Montjuïc posa 7 càmeres de trànsit arran del desembarcament culer

Meritxell M. Pauné

2
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

La muntanya de Montjuïc comptarà d’aquí poques setmanes amb un desplegament de nous elements materials per gestionar millor la mobilitat. L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat un paquet de millores que inclou set càmeres de control de trànsit, 18 senyals lluminosos de diferents tipus i semàfors per blindar els passos de vianants de quatre punts clau. Arribarà mig any després del desembarcament de l’afició culer a la muntanya, en un moment vall d’assistència a l’estadi olímpic Lluís Companys, però quedarà com a llegat del Barça després de la tornada dels partits a les Corts la tardor del 2024. Igual que la renovació d’escales mecàniques prevista per al 2024 i el 2025.

El govern municipal de Jaume Collboni va donar llum verda el 23 de novembre al projecte executiu de càmeres i senyals. Té un pressupost d’1,73 milions d’euros i és una de les actuacions cofinançades entre el consistori i el FC Barcelona, arran de l’exili del club a causa de la reforma del Camp Nou. La documentació, consultada per EL PERIÓDICO, situa les tasques d’instal·lació entre el gener i el febrer del 2024. Fonts municipals confirmen la col·locació in situ "a principis del 2024". El conjunt de les obres durarà una mica més, sis mesos: s’allargaran almenys fins a Setmana Santa perquè cal reposar el paviment després de la instal·lació del nou cablatge.

Set càmeres, no radars

L’element més cridaner de l’encàrrec són set càmeres de control de trànsit. No són radars ni buscaran vehicles infractors per multar-los. Són videocàmeres per conèixer la fluïdesa del trànsit, com les que hi ha en altres punts de la ciutat, que tampoc s’utilitzen per sancionar, a diferència dels nous radars implantats el 2023. Això sí, com ja va explicar aquest diari per Setmana Santa, Barça i ajuntament van pactar una "zona zero" en la qual no poden ingressar vehicles no autoritzats i les càmeres ajudaran a supervisar-la.

Tres de les set càmeres seran a l’avinguda de l’Estadi. Una altra es col·locarà a l’avinguda de Maria Cristina amb Rius i Taulet i dos més aniran al carrer del Foc, mentre que l’última serà per al passeig Olímpic.

També s’instal·laran dos senyals lluminosos de reforç per indicar la direcció vigent del carril reversible del carrer del Foc. A més, el paquet inclou vuit plafons d’informació variable com els que s’utilitzen per indicar col·lapses en grans artèries. Estaran escampats per les vies que donen accés a l’Anella Olímpica: passeig de la Zona Franca, carrer Foc, Gran Via, carrer Tarragona, passeig Josep Carner i avinguda Paral·lel. I finalment també hi haurà vuit senyals de prohibit aparcar temporalment amb un plafó lluminós per a la data d’afectació, de manera que es pugui actualitzar per a cada partit o esdeveniment destacat.

Notícies relacionades

Quatre passos zebra

Finalment, la millora inclou reforçar amb semàfors quatre punts de la muntanya amb molta afluència. El projecte executiu de les obres admet que "actualment la semaforització existent a la muntanya de Montjuïc és escassa i es disposa de molts passos per a vianants sense semaforitzar". Així, aquest hivern arribaran per fi la llum verda, groga i vermella a la plaça de Neptú, el CEM Pau Negre –davant el qual es crearan dos nous passos–, la porta del Poble Espanyol i l’encreuament de l’avinguda de l’Estadi amb el passeig Olímpic.