RENDER Y VÍDEO: AYUNTAMIENTO DE BARCELONA

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El primer pessebre que el govern de l’alcalde Jaume Collboni instal·la a la plaça de Sant Jaume, davant l’Ajuntament de Barcelona, seguirà allunyat de la versió clàssica, la que recrea Betlem al néixer Jesús i ple de figures vestides d’època. La instal·lació –oberta al públic a partir de l’1 de desembre i fins al 6 de gener– serà un plafó semicircular de 15 metres de llarg i de 7,5 metres d’alt, amb unes 70 siluetes retallades de persones vestides a la manera actual, que representen els papers habituals de la tradició, des del naixement als pastors, inclosa la caganera, representada per una dona asseguda en un vàter. 

De fons, una successió de fotos de Barcelona, a manera de ‘skyline’ de la ciutat i una mica més enllà: abraça des d’una punta d’Occident, que se situa al port, a l’extrem Orient, pintat aquí amb les Tres Xemeneies de Sant Adrià. Entremig, Montjuïc, el parc de la Ciutadella i la Pedrera, a manera de portal.

Muntatge de la bastida que sostindrà el plafó del pessebre de la plaça de Sant Jaume, a Barcelona. /

JOAN CORTADELLAS

L’autor del conjunt, l’escenògraf Ignasi Cristià, ha explicat que pretén que el pessebre de la plaça de Sant Jaume sigui en aquesta ocasió «un mirall on la ciutadania es vegi reflectida». «És una invitació perquè vingui a veure’l i es pugui identificar amb els personatges», ha dit l’artista, que s’ha inspirat en els pessebres napolitans per traslladar-los a Barcelona i el segle XXI.

Notícies relacionades

El muntatge inclou les escenes del naixement, representat per una parella de dos desconeguts amb un nadó; els pastors, amb fotografies d’un ramat, llauradors d’horts urbans i altres treballadors manuals contemporanis, i els tres Reis, els únics vestits amb les gales pròpies dels mags d’Orient. 

Cristià no ha defugit la controvèrsia que sol acompanyar cada any el pessebre del centre de Barcelona, per allunyar-se de la decoració més convencional i conforme amb el costum catòlic. «La polèmica és bona perquè crea debat. Estarà molt bé que hi hagi gent a qui li agradi i d’altres a qui no els agradi gens. El que importa és que es generi debat i es pugui dialogar. Ens fa vius i ens fa vibrar», ha postulat. El pessebre ha costat uns 100.000 euros a l’ajuntament, inclosos 20.000 euros de despeses artístiques i 80.000 per la producció.