Barcelona demana prohibir l’ús dels mòbils als centres de primària i secundària
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Ajuntament de Barcelona ha aprovat aquest dimarts una proposició que insta la Generalitat a prohibir l’ús del mòbil dins dels centres educatius per als alumnes dels cursos d’educació primària i secundària. Barcelona en Comú ha defensat la proposta, que ha sumat els suports del PSC, Junts, ERC i Vox, mentre que el PP s’hi ha abstingut. Així mateix, s’ha ratificat per unanimitat una altra petició, aquesta promoguda per ERC, que planteja que el consistori debati sobre l’accés dels menors als dispositius i, entre altres idees, suggereix crear espais lliures de mòbil per a nens i adolescents a Barcelona.

El govern de l’alcalde Jaume Collboni ha compartit la preocupació per l’abús de la tecnologia. La tinenta d’alcalde Eugènia Gay ha destacat que, en una recent sessió del consell escolar de Barcelona, la «reflexió unànime» que el consistori comparteix és que es requereix regular l’ús dels dispositius a les escoles i instituts. «La tecnologia ha aportat beneficis, però no és irrellevant que hi ha riscos que cal abordar i que, segons la revolució digital es va implementant, anem percebent. Alguns són alarmants», ha expressat. 

La proposició dels Comuns insta els departaments d’Educació i de Salut de la Generalitat a «garantir el no ús dels telèfons mòbils per part dels adolescents i joves als centres educatius». Proposa promoure’l implantant «una normativa general per a tots els centres» i «començant per la prohibició de l’ús dels mòbils en primària i secundària obligatòria».

Barcelona en Comú ha modificat el text amb una transacció que ha pactat amb Junts, per incloure-hi que la regulació es tramiti «amb un procés dialogat amb la comunitat educativa». L’executiu dels socialistes ha coincidit en el fet que resulta imprescindible que les pautes siguin unificades per a totes les escoles.

«No és una croada»

«No és una croada contra la tecnologia, sinó com aprenem a fer servir aquestes eines en edats en què el cervell encara s’està formant», ha esgrimit la regidora Gemma Tarafa (Bcomú). La regidora –que va ser responsable de la cartera de Salut en el govern de l’exalcaldessa Ada Colau– ha citat estudis que adverteixen que l’ús excessiu dels mòbils provoca «molts impactes en la salut física i mental» dels menors. Ha citat el «sedentarisme, el deteriorament de la visió, la dependència, el dèficit de l’atenció o els trastorns depressius», entre d’altres.

Al seu torn, Tarafa ha recordat que grups de pares de Barcelona s’estan organitzant per retardar l’entrega de dispositius als seus fills adolescents. També ha pregat que, abans que acabi el mes, es convoqui la xarxa d’experts sobre benestar digital, organitzada pel consistori el mandat passat.

Més enllà de les escoles

Al seu torn, ERC ha al·legat que la inquietud per l’addicció juvenil al mòbil s’ha d’estendre més enllà dels centres educatius. «Em preocupa molt més l’ús que fan del mòbil fora de l’escola que dins. S’ha d’abordar la qüestió escolar, però sobretot fora», ha brandit la republicana Eva Baró.

Notícies relacionades

A més de programar activitats i habilitar llocs on s’eviti l’ús del mòbil, la proposta d’ERC exhorta l’ajuntament a elaborar una guia de recomanacions per a famílies i espais comunitaris sobre bones pràctiques de l’ús dels dispositius per part dels menors. També advoca per difondre una campanya per prevenir riscos dirigida als més joves.

«L’ajuntament ha de ser capaç de generar espais alternatius a aquelles estones que passen amb el mòbil i promoure activitats que els permetin deslligar-se d’aquesta addicció», ha respost Gay. La tinenta d’alcalde ha afegit que el consistori prepara una mesura de govern «per protegir menors i adolescents en l’entorn digital».