Nova regulació

Barcelona aplaudeix el final de les llicències turístiques perpètues i es proposa reduir les seves 10.000

Barcelona aplaudeix el final de les llicències turístiques perpètues i es proposa reduir les seves 10.000

Zowy Voeten

2
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’Ajuntament de Barcelona aplaudeix la nova regulació anunciada aquest dimarts per la Generalitat per la qual les llicències de pis turístic deixaran de ser perpètues i passaran a requerir una llicència urbanística que tindrà una durada de cinc anys.

La tinenta d’alcalde d’Urbanisme i Vivenda, Laia Bonet, ha afirmat que el govern de la ciutat valora l’anunci fet pel Govern, que va aprovar aquest dimarts un decret llei que ha de ser ratificat pel Parlament, i ha explicat que l’Executiu local ha sigut «consultat prèviament» sobre el seu contingut. La capital catalana compta amb 9.700 pisos turístics i la concessió de més llicències està vetada.

Un impacte «obvi» a la ciutat

Bonet ha considerat raonable que l’activitat de pis turístic quedi limitada en el temps i ha recordat el que el govern de Jaume Collboni ha remarcat, i que abans va denunciar el d’Ada Colau: «L’impacte (dels pisos turístics) a Barcelona és obvi i el govern de la ciutat ha fet seva la reivindicació que les vivendes serveixin al màxim com a vivendes».

«A partir d’ara treballarem per a la implementació de la nova normativa, conscients de la dificultat que suposa el repte de la vivenda», ha afegit Bonet, que ha advertit que Barcelona no «es pot permetre tenir 10.000 vivendes que no serveixen per a l’ús de vivenda».

De comunicat a llicència

La tinenta d’alcalde ha considerat positiu que ara s’hagi de sol·licitar una llicència urbanística, fins ara n’hi havia prou amb un comunicat, i ha remarcat que el decret llei «va en la bona direcció per restringir aquesta activitat».

Notícies relacionades

En vista de la nova norma, Barcelona no compta amb un excés de pisos turístics, en el sentit que el decret llei preveu un màxim de 10 vivendes d’aquest tipus per cada 100 habitants. Aquesta proporció permetria fins a 160.000 unitats a la capital catalana. Però com que no hi ha limitació inferior, un ajuntament pot reduir el parc existent fins a fer-ho desaparèixer, sempre respectant els terminis, és a dir, amb un termini de cinc anys per davant per a la pròxima revisió.

L’antecessora

La regidora de Barcelona en Comú i antecessora de Bonet com a tinent d’alcalde d’Urbanisme en temps de Colau, Janet Sanz, ha celebrat també la nova norma i ha cridat a reduir el nombre de pisos turístics de Barcelona. Sanz ha recordat que els Comuns van proposar que les llicències de pis turístic passessin a ser temporals.