Al centre de la ciutat

Barcelona posa a prova unes papereres amb cinc vegades més capacitat per evitar desbordaments

Barcelona posa a prova unes papereres amb cinc vegades més capacitat per evitar desbordaments

J. R.

2
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les papereres convencionals que, fins ara, flanquejaven la cantonada de la Rambla amb la plaça de Catalunya, a Barcelona, es buidaven entre vuit i 15 vegades al dia. És una quantitat desorbitada en comparació amb la mitjana de la ciutat, fins i tot amb la de la resta de Ciutat Vella, el districte que més exigeix en neteja per l’alta afluència i les onades de turistes. L’ajuntament ha substituït aquest dijous els dipòsits de les dues puntes del passeig universal de la ciutat, d’uns 120 litres de capacitat cada un, i els ha substituït per quatre petits contenidors que, mitjançant un sistema de compactació automàtica, són capaços d’acumular cada un entre 500 i 600 litres d’escombraries. Ha de permetre que es redueixi la freqüència en què es requereix la brigada per descarregar les papereres i que la brossa no es desbordi, recalca el consistori. 

Aquest matí s’han instal·lat els 10 models que es posen a prova, totes localitzades en llocs de gran concurrència a Ciutat Vella. A part de la Rambla, els mateixos prototips s’han ubicat a la plaça Comercial, al carrer de Valldonzella amb Joaquín Costa, a la plaça de Sant Miquel, a la de la Catedral, a la de Vicenç Martorell i la del Mar. Del resultat en dependrà si se n’adquireixen més i s’estenen per altres punts de la capital. 

«Són americanes, venen de Nova York i en altres ciutats europees ja s’han provat. A Madrid, n’hi ha 1.500 d’aquest tipus», ha precisat Martí Arasanz, responsable de la zona centre del servei de neteja de Barcelona. Els equips municipals donen per segur que, amb els dipòsits compactadors, el nombre de vegades en què es descarreguen les papereres disminuirà un 80% en comparació amb les seves antecessores. «En menys espai, permet acumular més quantitat de residus i disminuir la recollida potser a una o dues vegades al dia», calcula Arasanz.

Energia solar

Notícies relacionades

Les noves papereres estan equipades amb una placa solar, que alimenta el mecanisme que comprimeix les escombraries que emmagatzemen. També nodreix el sistema remot, i per això els operaris poden saber quina capacitat els queda als contenidors i quantes vegades s’han netejat al dia. «Podem saber en qualsevol moment si estan plens i recollir-los immediatament perquè no es desbordin», remarca Arasanz. Afegeix que es poden buidar tant de forma manual com abocant el contingut en camions.

Els responsables de la neteja també remarquen que els flamants prototips ofereixen millors prestacions en seguretat, al permetre tancar-les a distància davant esdeveniments o aldarulls en què s’intueixi risc d’actes vandàlics o si s’eleva l’alerta terrorista. El calaix on llençar la deixalla està tancat i ha d’obrir-se mitjançant un mànec o un pedal. És un estratagema per evitar que es remeni al seu interior, també per prevenir la rapinya de rates, insectes i gavines. En paral·lel, l’ajuntament examina 15 models de papereres ‘antigavines’ a la plaça de la Gardunya, darrere del mercat de la Boqueria. «De moment, ‘no news’, cosa que vol dir que és bon senyal i que funcionen», ha avalat Arasanz.