Per Idealista

Un jove busca un pis a Barcelona i al·lucina: 25 m², bany compartit i sense cèdula (el millor és el preu)

Un jove busca un pis a Barcelona i al·lucina: 25 m², bany compartit i sense cèdula (el millor és el preu)
2
Es llegeix en minuts

Buscar pis de lloguera Barcelona s’ha convertit en un malson. Milers de persones, especialment joves que van a estudiar o treballar a la capital catalana, dediquen hores i hores a buscar-hi una habitació amb un preu raonabletot i que cada vegada és més difícil– i en bones condicions.

Alguns prioritzen la zona, d’altres la llum natural i també n’hi ha d’altres que exigeixen una bona connexió de transport públic. Pisos compartits, habitacions petites o banys d’ús comú són algunes de les condicions que accepten els inquilins. Ara, a la llarga llista de requisits que estipulen els que busquen una llar, n’hi cal afegir un més: que la vivenda sigui habitable.

Sembla una cosa evident –com a mínim obligatòria– a l’hora de posar de lloguer una habitació, però cada vegada és més comú trobar ofertes insalubres que no compleixen les condicions mínimes per viure. Això és el que li va passar a un home, el Xavier, que buscava pis a la zona de Gràcia: hi va trobar un «estudi» de 25 m², amb bany i dutxes compartides i «sense cèdula». És a dir, sense cèdula d’habitabilitat, un requisit legal per llogar una vivenda a Espanya.

Sense aquest document legal, el pis no es considera habitable i no es pot llogar perquè no compleix les condicions mínimes de salubritat i seguretat. Però el que és greu d’aquesta oferta i el que denuncia el Xavier a X (abans Twitter) és que es troba al famós portal d’anuncis Idealista, que en teoria controla les condicions que reuneixen les propostes dels anunciants abans d’aprovar-les i publicar-les.

El millor, el preu

Arribats a aquest punt, el preu hauria de ser el de menys. Però l’anunciant, que diu ser l’empresa Barcelona Dream House –irònic com a mínim–, posa a disposició aquest estudi per un preu de 750 euros al mes per 25 m² i bany compartit.

Conscient que el seu anunci és poc atractiu, insisteix a vendre la ubicació de l’«estudi» que ofereix: «Al cor de Gràcia. Un districte elegant que destaca pels bulevards i carrers per als vianants», explica a la descripció.

Posar-hi una denúncia

Alguns comentaris que han deixat usuaris a la publicació conviden l’home a denunciar aquest anunci: «Simplement s’ha de denunciar perquè no és legal», escriu la Isabel (@isama1958).

Notícies relacionades

«Estudi? Això és una habitació d’una casa. Sense cuina ni bany», comenta un altre cibernauta. D’altres carreguen especialment contra el portal d’anuncis per permetre publicar aquesta oferta: «El pitjor és que Idealista ho accepti», lamenta un altre usuari.

Sense rastre de l’anunci

Tan sols unes hores després que es publiqués a X aquesta abusiva i il·legal proposta de vivenda, l’anunci va desaparèixer d’Idealista. Segons la informació que dona el portal, hauria sigut el mateix anunciant el que va esborrar l’oferta, però encara hi apareix el registre del nombre de l’anunci, el preu i els metres quadrats.

L’anunciant va esborrar l’anunci el 17 d’octubre, un dia després que l’home denunciés l’oferta a X. /

El Periódico