L’edifici del Portal de la Pau del Port de Barcelona s’obrirà a la ciutadania a mitjans del 2025

Elisenda Pons

1
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

Els operaris s’enfilaven aquest dimecres per les bastides de les obres del Portal de la Pau, l’edifici històric del Port de Barcelona que hi ha a peus de l’estàtua de Colom. Inaugurat el 1907, ha acollit diferents usos vinculats a l’autoritat portuària. La rehabilitació va començar al setembre i, excepte els tres mesos de parèntesi de la Copa Amèrica de vela que impediran treballar en l’icònic immoble, acabarà el 2025.

Amb el soroll dels treballadors com a teló de fons, el president del port, Lluís Salvadó, ha relatat que la voluntat és obrir aquest espai a la ciutadania, tancat des del 2008. La transformació del Port Vell s’ha accelerat gràcies a la celebració de la competició esportiva i tecnològica: el Portal de la Pau tindrà tres de les seves quatre façanes llestes per a l’estiu del 2024, però obrirà les portes al públic a mitjans de l’any següent.

Sala hipòstila

L’arquitecte que ha projectat la reforma, Jordi Julián, ha detallat com serà la planta baixa, amb una sala hipòstila que acollirà un centre de divulgació de l’activitat que es porta a terme al port. Si amb motiu dels jocs olímpics del 1992 es van enderrocar els magatzems annexos a l’edifici i va canviar completament la fisonomia d’aquest, aquesta segona etapa servirà per obrir encara més l’espai a la ciutadania. Hi haurà audiovisuals i interactius, ha avançat Julián.

Notícies relacionades

Ja a la primera planta, ha prosseguit, s’ubicarà el despatx del president o presidenta del port. També hi haurà una sala de reunions per al consell d’administració. A l’entresolat, una altra estança polivalent on s’organitzaran actes vinculats a la comunitat portuària o a la ciutat de Barcelona completaran els usos del Portal de la Pau.

15,62 milions d’euros

La rehabilitació de l’emblemàtic edifici s’ha adjudicat la rehabilitació a l’UTE formada per Dragados, Urcotex i CRC per un import de 15,62 milions d’euros (sense IVA). El Consell de Ministresva autoritzar la licitació al març, destacant que es tractava d’una recuperació de patrimoni important per a la capital catalana.