La primera derrota de Collboni: retira els pressupostos per evitar que siguin rebutjats per l’oposició

Ministerio de Política Territorial

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

L’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, ha aconseguit aquest dimecres les seves primeres derrotes rellevants des que va arribar al càrrec. El seu govern s’ha vist obligat a retirar de l’ordre del dia de la Comissió d’Economia el projecte de pressupostos de Barcelona per al 2024, a la vista que l’oposició, decisiva perquè el text pogués iniciar el seu tràmit, estava disposada a tombar-lo amb un vot negatiu general.

Els comptes saltaran ara a la comissió de novembre –si no se’n convoca una d’extraordinària–, cosa que hi ha temps perquè Collboni busqui un pacte amb els grups que ara està molt verd. De fet, poden aprovar-se més endavant, començat el 2024.

Les ordenances, derrotades

En canvi, el govern ha sigut derrotat d’una manera rellevant en el cas de les ordenances fiscals per a l’any vinent, que han rebut un dictamen negatiu al ser rebutjades per tots els grups menys el PSC. Les ordenances no poden retardar-se, i si no es tramiten d’entrada ja no entraran en vigor l’1 de gener, com és preceptiu. I no poden aprovar-se començat l’any.

Queda un últim sospir: vuit dies de termini. Perquè malgrat que les ordenances arribaran al ple municipal del pròxim 27 d’octubre amb aquest dictamen negatiu, els grups podrien modificar la seva posició i acabar avalant-les, amb el seu suport, o permetent que prosperin, amb la seva abstenció. Però no sembla lògic que això passi: seria estrany que hi hagués un canvi de posició a menys que les ordenances canviïn de manera molt substancial.

Retirada

El tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, ha anunciat la retirada del punt dels pressupostos per poder dialogar amb els grups, que han demanat poder comentar la decisió. I això ha passat poc després que li tombessin les ordenances fiscals, que s’han debatut abans. Valls ha demanat votació separada sobre aquesta qüestió, en quatre parts: una votació sobre les ordenances en el seu conjunt; una sobre la part que incumbeix a l’IAE; una sobre els projectes de recàrrec turístic per a apartaments turístics i creuers de curta estada, i una altra sobre el canvi en la taxa de terrasses. Tots els grups han votat no en els quatre casos.

S’entén que el tinent d’alcalde perseguia deixar clar què estaven rebutjant els regidors de l’oposició, i de manera destacada l’acord de les terrasses, si bé fonts de Junts han remarcat una particularitat: la taxa que es votava és la que es va presentar dies enrere, que havia de suposar un ingrés per a la ciutat de 5,8 milions, i no la pactada amb el Gremi de Restauració, que rebaixa el pagament anual a 4,6 milions. Perquè aquesta modificació acordada s’ha d’implementar mitjançant una al·legació que ha de presentar-se en el futur. Una cosa que donada la votació no podrà prdouir-se si no hi ha miracle d’última hora en el ple.

 «Fracàs rotund»

Tant Ramon Tremosa, per Junts, com Jordi Martí Grau, per Barcelona en Comú, Jordi Castellana, per ERC, Ángeles Esteller, pel PP i Gonzalo de Oro Pulido per Vox han expressat el seu rebuig de les ordenances pels motius que han anat esgrimint en els últims dies. Per a Junts i el PP són excessivament continuistes. Per a Barcelona en Comú i ERC, poc ambicioses.

Notícies relacionades

I una vegada Valls ha anunciat que el govern retirava el punt dels pressupostos, s’han delectat una mica remarcant el fiasco. Tremosa ha recordat que qui va guanyar les eleccions del 28 de maig passat va ser Xavier Trias. Martí Grau ha qualificat l’ocorregut de «fracàs rotund» del govern. Castellana ha remarcat la soledat del govern i De Oro Pulido ha comparat aquesta soledat amb la del seu grup.

El desenllaç és l’anunciat si no hi havia sorpreses d’última hora. Collboni té ara dues tasques pendents. Una és convèncer l’oposició, o part d’ella, que subscrigui els pressupostos en algun moment de les pròximes setmanes o mesos per aconseguir que siguin aprovats. Si no, haurà de prorrogar els del 2023, cosa que, segons el seu propi anunci, suposaria perdre 715 milions en inversions i despesa. L’altra tasca, molt més complexa, és aconseguir un acord en els pròxims dies perquè els seus rivals canviïn de posició i salvin les ordenances en el ple del 27 d’octubre.