Collboni es compromet a acabar la reforma de la Rambla el gener del 2027

FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni va anunciar després d’aconseguir l’alcaldia de Barcelona que el seu govern acabaria les obres de reforma de la Rambla tres anys després del previst, el 2027, i aquest dilluns el seu govern ha donat els detalls de la reformulació del projecte, iniciat amb Ada Colau com a alcaldessa i amb un final previst el 2030. De 72 mesos d’obres a 32.

Collboni ha comparegut al Palau de la Virreina per anunciar com donarà compliment a la seva promesa. Ho ha fet juntament amb els tinents d’alcalde Laia Bonet i Albert Batlle, regidor del districte; el comissionat del Pacte per a Ciutat Vella, Ivan Pera, i el president d’Amics de la Rambla, Fermín Villar, que tant ha pugnat en els últims anys perquè la reforma de l’avinguda comencés.

La fase ja en obres, la que va de Colom a Santa Madrona, acabarà el pròxim estiu. El pla de Collboni s’iniciarà al juny a partir d’aquest punt i ha d’acabar entre finals de gener i principis de febrer del 2027. El consistori canvia l’abordatge dels treballs, fins ara previstos en quatre parts, tram per tram pujant del mar cap a la plaça de Catalunya. Però l’estalvi en temps s’atribueix al fet que es passa de quatre licitacions, que impliquen 24 mesos de tràmit, a una de sola. El projecte, sosté l’ajuntament, no canvia. Només s’accelera.

Fase Besòs i fase Llobregat

Ara, ha explicat el director general de l’empresa Barcelona d’Infraestructures Municipals (BIMSA), el plantejament serà longitudinal, dividit en tres àmbits: primer se’n reformarà el costat Besòs, per entendre’ns, el del Cafè de la Òpera; després el Llobregat, el de la Boqueria i el Liceu, i després el tram central.

Tot això serà en una sola fase de 32 mesos de forma successiva però sense interrupcions. Al juny s’iniciarà la reforma del costat Besòs, per a la qual cosa s’ocuparà l’espai que va dels escocells dels arbres de la vorera del tram central fins a la façana d’aquest costat. La remodelació es prolongarà, en cas de complir-se el calendari, 10 mesos.

La circulació

Acabat el costat Besòs, s’iniciarà el Llobregat, per al qual s’ocuparà el mateix espai però en l’altre costat, dels escocells a la façana. Acabada aquesta reforma del costat Llobregat, 10 mesos més de durada, s’iniciarà la del tram central, per a la qual s’ha calculat un període de 12 mesos.

Pel que fa a la restauració de la Rambla, l’afectació de les terrasses no s’iniciarà, doncs, fins a d’aquí 20 mesos, quan se n’abordi el tram central, moment en què, com tots els elements que operen en el tram central, conviuran amb les obres: en algunes fases podran conviure-hi i en d’altres no hi haurà terrasses.

Sempre hi haurà una via de circulació en sentit ascendent de Colom a Catalunya, que en els primers 10 mesos serà a Llobregat, és a dir, invertint el sentit actual. Quan es comenci a treballar a Llobregat, la via de circulació passarà al costat Besòs, que tindrà, així, el sentit habitual ascendent. Font no ha precisat si durant les obres el carril funcionarà com ara passa al de pujada, que només està obert per a veïns i serveis.

I una vegada acabin les obres, la previsió del consistori és que a la Rambla, tant en pujada com en baixada, el trànsit estigui limitat a veïns i serveis.

El mateix pressupost

Preguntat per si el canvi de la reforma per trams de la Rambla de forma ascendent a escometre-la al costat Llobregat, Besòs i central és la clau de l’estalvi en temps, Font ha precisat que el que canvia i escurça el calendari de la remodelació és que ara es passa a una sola licitació, que serà aprovada aquest dimarts, quan el projecte anterior preveia quatre licitacions, que, ha precisat, suposaven 24 mesos de tràmit i d’aturades entre les fases d’obres als trams.

El pressupost de la reforma de la Rambla no canvia: serà de 55,6 milions d’euros, inclòs l’augment de preus dels materials, que afecta totes les obres i que està calculat en un 10%.

Informació per als veïns

L’alcalde ha explicat que els veïns comptaran amb un punt d’informació sobre la reforma, Espai Rambla, que estarà situat al Palau de la Virreina. Ha recordat que ja l’octubre del 2022 es va comprometre a retallar el període previst de transformació de la via, i que aquesta decisió casa amb el fet que Ciutat Vella hagi sigut assenyalada per l’ajuntament com la seva principal prioritat del mandat.

Notícies relacionades

«Volem que torni a ser un passeig per a tots els barcelonins. Ha marcat el caràcter cultural i democràtic de la ciutat. És un espai icònic i de projecció internacional», ha proclamat Collboni sobre la Rambla. 

Amics de la Rambla

Villar ha recordat que el 2016 el govern d’Ada Colau ja va organitzar un acte com el que avui ha encapçalat Collboni, i que al final no es va concretar el que s’havia anunciat en els terminis previstos. I ha remarcat que Amics de la Rambla té com a prioritat el carrer, més enllà de qui governi. També ha al·ludit a un dels seus antecessors en la presidència de l’entitat, el comerciant Enric Pantaleoni, que, ha recordat, va advertir al seu dia: «Arreglar Barcelona sense arreglar la Rambla no és possible».