Fallada massiva

La Generalitat culpa un PC configurat en anglès dels milions de dades «errònies» del ‘cas Tersa’

INVESTIGACIÓ | La Generalitat va enviar milions de dades «errònies» al jutjat que investiga la incineradora del BesòsLa Generalitat va enviar milions de dades «errònies» al jutjat que investiga la incineradora del Besòs

EMISSIONS | El ‘cas Tersa’ destapa l’escàs control en temps real de les emissions tòxiques a CatalunyaEl ‘cas Tersa’ destapa l’escàs control en temps real de les emissions tòxiques a Catalunya

CONTEXT | Què sabem de la investigació sobre la contaminació a la incineradoraQuè sabem de la investigació sobre la contaminació a la incineradora

La Generalitat culpa un PC configurat en anglès dels milions de dades «errònies» del ‘cas Tersa’

ZOWY VOETEN

5
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Generalitat de Catalunya va enviar milions de dades al Jutjat d’Instrucció 5 de Badalona sense ser conscient que revelaven una presumpta infracció desmesurada dels nivells tolerats de contaminació a la incineradora de residus Tersa, a Sant Adrià de Besòs, a les portes de Barcelona. L’aparent prova d’un greu delicte contra el medi ambient va passar desapercebuda durant gairebé 10 mesos, sepultada en 60 fulls de càlcul traspassats a un USB que el Departament d’Acció Climàtica va entregar per requeriment judicial. Ningú va reparar en les evidents superacions grolleres dels límits de pol·lució atmosfèrica i suposadament amenaçadores per a la salut dels veïns de l’entorn de la planta fins que EL PERIÓDICO va preguntar sobre el contingut dels arxius l’abril passat. 

Els documents en qüestió no són mers resums intranscendents: comprenen més de 36 milions de mesuraments de les substàncies dispersades minut a minut a l’atmosfera a Tersa des de gener del 2017 a desembre del 2021. Després de negar incongruències en els càlculs i incompliments a la central de cremació d’escombraries, la conselleria va acabar atribuint els resultats de caire incriminatori a una fallada vasta en la transcripció. Acció Climàtica va apuntar fins i tot un possible culpable a la jutge: un ordinador configurat en anglès

Així consta en un correu electrònic que el departament va remetre el 8 de maig a la jutge d’instrucció. Es va enviar tres dies després que aquest mitjà revelés el presumpte cúmul monumental de mesuraments equivocats que es van proporcionar al jutjat. L’efecte va ser que, a la fi, va quedar invalidada la informació que la Generalitat va aportar a la causa, que mira de dilucidar si la incineradora pública va escampar components tòxics per sobre dels barems de seguretat. L’exregidor d’Emergència Climàtica de Barcelona i actual diputat de Sumar, Eloi Badia, i el cap d’explotació de Tersa, F. R. G., figuren com a investigats.  

La inexactitud es va originar en les comes dels decimals. Pot semblar una petitesa, però, de col·locar-les al seu degut lloc, depèn aclarir si Tersa va desbordar o no els marges autoritzats per a emanacions d’àcid clorhídric, compostos orgànics, mercuri, monòxid de carboni i partícules. Per visualitzar-ho amb un exemple: els balanços facilitats per la Generalitat refereixen mitjanes diàries de 429 a 452 mil·ligrams per metre cúbic de partícules entre el 3 i el 10 de desembre del 2018, molt per sobre de la mitjana de 150 mil·ligrams per metre cúbic que es prohibeix superar durant més de mitja hora; en cas d’atendre les explicacions de la conselleria, els resultats certs serien 4,52 i 4,29 mil·ligrams per metre cúbic, aquests sí ajustats a la norma.  

12 llistats inexactes

La cadena d’errates es va produir suposadament a l’extreure els registres de desembre del 2018 a octubre del 2019 arxivats a la Xarxa d’Emissions Atmosfèriques de Catalunya (XEAC) i abocar-los en fulls de càlcul. «Sembla que les dades originals expressades en format decimal, al ser traspassats al document Excel, van ser convertides en una xifra sense decimals», va assenyalar Acció Climàtica. El departament va concloure que 12 fulls de càlcul «contenien xifres errònies». Aquest diari va estimar que 5,8 milions d’anotacions estaven sota sospita de ser equívoques.

Fins i tot sense donar una resposta categòrica, la conselleria va concloure que els valors van poder veure’s alterats perquè el software fet servir operava en un idioma amb un sistema de puntuació numèrica diferent del que convenia i que va ometre les comes decimals. «La causa podria ser que el PC que va executar el programa estigués configurat en anglès, on la coma indica milers i el punt, decimals», va deduir. Va esmentar també la possibilitat que «al carregar els arxius no es va considerar que el punt indica decimals». 

Agents de la Guàrdia Civil, durant el registre de la incineradora Tersa, a Sant Adrià de Besòs. /

JORDI OTIX

Al mateix temps que donava detalls de la relliscada a la jutge, la Generalitat va exculpar de nou a la planta. «Aquesta circumstància no afecta la valoració del compliment dels valors límits d’emissions», afegeix al correu. En canvi, no al·ludeix que ningú a la Generalitat va revisar que el duplicat fos una còpia fidel de les dades abans de traslladar-lo al jutjat.  

Control de temperatures

La hipotètica distracció va contribuir a reflotar una causa que dormisquejava sense avenços. La Guàrdia Civilva registrar la incineradora al maig. Arran de les notícies d’EL PERIÓDICO, els agents van clonar els mesuraments originals que Tersa va comunicar minut a minut a la Generalitat. Cinc mesos més tard, els investigadors continuen revisant els llistats per verificar les emissions reals de la central.

Un càrrec de la Generalitat va declarar com a testimoni davant la jutge el febrer passat. El cap del servei de vigilància i control de l’aire, Xavier Guitart, va assegurar que Acció Climàtica no controla la temperatura en què els forns de la incineradora cremen els residus, sinó només les emissions. 

No obstant, va afegir que, quan s’observa alguna irregularitat de les condicions de la temperatura i de l’assegurament (els segons que ha d’estar per sobre dels 850 graus) en les dades de Tersa, es comunica a l’Agència de Residus de Catalunya, que obre un expedient. «Nosaltres anem a les emissions», va remarcar.

Notícies relacionades

Guitart va ser preguntat per algunes de les temperatures elevades als forns, detallades als llistats, com una de 9.264 graus. El responsable va recalcar que no eren possibles. «¿Ni de 2.500, 7.000, 6.000?», li van instar. El testimoni va afirmar que creia que «hi havia un tema en l’adquisició de les dades i de les temperatures que es registraven malament a partir d’unes». «¿Es registraven malament a partir de què?», li van insistir. El càrrec de la Generalitat no va concretar a què es referia. 

Les dades que Tersa remet són a temps real, però a la Generalitat arriben cada 10 minuts. Un lletrat de la defensa va preguntar a Guitart: «Del conjunt de dades que han enviat al jutjat, que són milions de dades que mesuren en temps real fins a més de mil contaminants, ¿vostè pot fer una avaluació de l’incompliment dels valors límits d’emissió que fa la instal·lació?». El testimoni va recalcar: «No em consten recentment incompliments que s’hagin comunicat, tot i que històricament trobaríem incompliments».