Nou escenari
La Mercè s’apropia de l’Estació del Nord sense enyorar gairebé la Ciutadella
La Mercè ha ocupat fins dilluns el parc de l’Estació del Nord, un espai poc freqüentat per la festa major de Barcelona fins ara. Sí que existeix el precedent del 2021, quan part de les actuacions a l’aire lliure del Mercè Arts de Carrer es van desplaçar a l’esplanada adjacent a la gran parada d’autocars, tot i que l’assaig no es va repetir l’any passat. La Ciutadella havia sigut l’epicentre dels espectacles de carrer que hi havia en el programa fins al 2022, però ara s’ha desplaçat uns quants metres, cap a un parc sense gairebé turistes i habitualment descarregat de grans esdeveniments. Tenint en compte les primeres impressions, el canvi concita un aprovat ampli, si bé hi ha a qui li resulta estrany que es relegui la Ciutadella en les celebracions.
«¿Ah, però no hi ha res a la Ciutadella? Just hem vingut aquí per evitar-la, pensàvem que allà hi hauria molta gent», confessa el Jordi, tot just entrar amb els seus fills al recinte. L’Anna i el Jesús s’han plantat amb les seves dues criatures per desplegar el pícnic sobre la gespa. «A la Ciutadella hi havia molta aglomeració els últims anys. Es feia difícil passar... Hem vingut aquí per evitar la multitud i hem vist que hi havia activitats, tot i que no sabíem que eren tantes», aplaudeix la parella.
Els espectacles que han aixecat el teló al parc de l’Estació del Nord han anat a càrrec de diverses companyies ucraïneses. Es pot recordar que Kíiv és la ciutat convidada de la Mercè. Han començat al migdia, alhora que les famílies es llançaven als jocs infantils que omplen el passeig del parc.
No obstant, el parc ja s’ha anat omplint abans de les 12.00 hores. La Carme preferiria que les atraccions fossin més matineres. «Tot comença a la mateixa hora i, llavors, ja hi ha massa gent. ¡Gairebé no es pot passar!», es lamenta la Carme, que ha preferit quedar-se a part amb el cotxet de la seva neta i esquivar el pilot de famílies que s’amuntegava a la zona per a menors. «M’agrada més la Ciutadella –ha reblat–. És més ampli i aquí estem una mica amuntegats».
«Potser està tot una mica amuntegat. I falten cavallets. Però és veritat que la Ciutadella s’omplia de turistes», observa la Míriam. «Aquí hi ha menys gent, i això s’agraeix», resol la Clara. «L’any passat va ser impossible disfrutar de la Ciutadella amb la meva filla. El passadís central estava atapeït de gent», afegeix. «És de sentit comú portar la Mercè aquí: és un espai amb menys turistes i es deixa lliure la Ciutadella perquè els visitants puguin veure el parc. Allà ens acumulàvem els que venien de fora i els que anàvem a veure els espectacles; aquí, només els que venim a veure el programa», distingeix.
Soroll i gossos
Altres persones consultades recalquen que el parc de l’Estació del Nord sol ser freqüentat per veïns que passegen amb els gossos. És el cas de la Marta, que admet que no esperava que la Mercè atragués tant públic al parc, on no ha renunciat a tornar a sortir amb la seva mascota. «Però potser ho evitem diumenge i dilluns i canviem de lloc. No m’ha fet gaire gràcia», testifica. El Lluís ha preferit no venir amb el gos i veure els espectacles: «El soroll no li agrada», comenta.
«El meu gos va una mica més cohibit. El soroll no li agrada i aquest divendres ja se sentia música... Són només tres dies i ho entenc, tot i que potser aquests dies no vinguem tant», reconeix el Gabriel. «A mi m’és igual, però ara ens prohibeixen més que mai que anem amb mascotes pels parcs. A Colau no li agradaven... El que suposo és que, a la tarda i a la nit, hi haurà ‘botellon’, amb tants xiringuitos com han posat», rondina un altre veí.
«¡I ara, però si s’està tranquil!», contesten el Bilal i l’Isa. «Qui es queixi, se’n pot anar a la Ciutadella, però és fins i tot millor així, amb menys gossos», opinen. «Podem passejar amb els gossos pel mateix espai de sempre. El que no hi hauria d’haver són bicis i patinets mentre hi hagi festa. Això sí que em molesta», remarca el Lluís. «És una cosa esporàdica i ho trobo molt alegre. El continuaré portant a les seves hores», ha assegurat el Paco, acompanyat del seu caniche.
Més gros és el gos del Carlo, però amb prou feines se’l veia alterat entre la gentada. «Avui no hi ha cap problema i, a sobre, l’han netejat perquè els visitants el vegin. El que no m’agrada és que sol estar brut. Molta gent dorm aquí dins, és un hotel a l’aire lliure i hi ha inseguretat... Una vegada vaig haver de defensar una dona que anaven a robar», explica. El Miquel Jacob admet que acostuma a evitar el parc. «És la primera vegada que vinc amb la meva filla, perquè té fama de conflictiu», remarca.
L’Esteve no intueix risc. «Aquí hi ha més espais pensats per als nens, mentre que a la Ciutadella es combinaven amb espectacles per als grans. A l’espai central, la música estava altíssima... La convivència era difícil. Aquí està ben organitzat», diferencia.
- Barcelona, protagonista La compra més gran al passeig de Gràcia des del 2017
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer
- La transformació de la ciutat La plaça de les Glòries entra en la recta final de la seva metamorfosi
- Informe de la Cambra de Comerç Més de 33.000 persones a Catalunya cuiden els pares i fills i treballen
- Investigació oberta Els Mossos busquen un agressor de dones taxistes a Barcelona
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Dos ferits de gravetat en un xoc frontal entre dos cotxes a l'N-152 a Puigcerdà
- Efectes a la Terra ¿Què són les tempestes solars?
- La planta que has de posar al costat de la dutxa per evitar que es produeixi humitat
- Ciclisme Crítiques a l’UCI per la mort de la suïssa Muriel Furrer