Malestar a les Corts

VÍDEO | El soroll de les obres del Camp Nou desperta els veïns de l’estadi del Barça a trenc d’alba

RECLAMACIÓ | Els veïns exigeixen a l’Ajuntament que freni el soroll: «No ha de sonar ni un xiulet abans de les vuit»

COST | Les claus del finançament de l’Espai BarçaLes claus del finançament de l’Espai Barça

LIMAK | La constructora turca del futur Camp Nou: «Aquest projecte és una gran oportunitat»La constructora turca del futur Camp Nou: «Aquest projecte és una gran oportunitat»

MULTIMÈDIA | Así seran el futur Camp Nou i l’Espai BarçaAsí seran el futur Camp Nou i l’Espai Barça

4
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És aviat, molt, quan l’alarma d’un bugui que fa marxa enrere ressona entre les restes del Camp Nou i es propaga més enllà de l’esplanada que està de cap per avall del coliseu del Barça, més atroçment desfigurat si cap al despuntar el dia. Falta poc per a les set del matí i el brunzit travessa la reixa de l’estadi en reconstrucció, s’expandeix per la Travessera de les Corts i rebota per les placetes i les travessies properes. El so trenca la lleugera calma que precedeix l’eixordadora rutina de Barcelona. A aquella hora, encara entre dos llustres, gairebé no hi ha trànsit i el xiulet intermitent percut més d’una vegada en pocs minuts. Prorromp al carrer i els pisos, quan mitja ciutat dorm i l’altra tot just es desperta.  

«Treballen abans de l’hora que toca i els veïns de l’entorn estan preocupats. No poden descansar, abans de les vuit estan entrant i sortint camions i grues», retreu la presidenta de la Coordinadora d’Entitats de les Corts, Adela Agelet. 

«La gent està molt molesta. Potser són un quart de vuit del matí i ja estan fent soroll», coincideix Ana Ramón, presidenta de l’Associació de Veïns de Camp Nou. «Amb la calor que ha fet aquest estiu, el greu ha sigut haver d’estar amb les finestres tancades –lamenta–. No es poden obrir, perquè comporta pols i soroll de camions amunt i avall... Ha sigut dur i ho continua sent. Si l’horari per començar qualsevol obra són les vuit del matí, que no ho facin abans. Per molt Barça que sigui, el descans s’ha de respectar». 

Preservar el son

Un decret de l’ajuntament estipula que qualsevol tipus d’obra a la ciutat no pot començar abans de les vuit del matí. El mateix horari serveix per a la maquinària. El propòsit és obvi: evitar que s’utilitzi massa aviat a costa que el rum-rum trenqui el son

No obstant, el moviment es reprèn dins del recinte del Camp Nou abans de les vuit del matí, segons va comprovar EL PERIÓDICO en dues ocasions la setmana passada. És cert que el fragor de les obres s’intensifica a l’hora convinguda, quan el sotragueig dels trepants es desencadena. No obstant, els senyals acústics dels camions que prenen posicions al perímetre de l’estadi abans de l’hora prefixada resulten audibles als voltants. Molesten els que confessen que la dringadera els desvetlla amb freqüència. 

«Aquell pi-pi-pi dels camions que retrocedeixen pot estar sonant 45 minuts abans del que marca la normativa. És habitual», es queixa el Sergio, que resideix a la zona. Explica que, la setmana passada, va mirar el rellotge tot just despertar-se un matí per culpa de la dringadissa. «Eren les 07.16. A aquella hora, ja s’estava movent tota la maquinària, assegura. 

Des de casa, el Sergio albira la grada del Gol Sud, desmantellada en gran part. «Teletreballava, però ho he deixat de fer, perquè no podia estar tranquil –assegura–. A la nostra zona, hem patit de ple les obres aquest estiu. Els moviments de maquinària, retroexcavadores i grues comencen cap a les 07.45».

A aquella hora, el tragí a la corona de l’estadi era evident dijous i divendres passats, tal com aquest mitjà va ser testimoni. Els braços de dues excavadores removien i carregaven terra uns 15 minuts abans de les vuit. Una polseguera s’aixecava al flanc més pròxim a la Maternitat. Els cruixits de grues i camions eren perceptibles al costat de l’hospital cap a les 07.50 hores. Algun estrèpit dispers agitava el rumor d’obres, precoç i innegable. 

Versions contradictòries

Consultats per aquest mitjà, el Barça i l’ajuntament difereixen. El club esgrimeix que «les obres no comencen abans de les 08.00 hores» en cap cas i que es respecten els horaris establerts en l’ordenança de medi ambient. «Ni el Barça ni l’empresa responsable de la reforma [Limak] han demanat autorització per començar abans», afirma l’entitat.

En canvi, el districte de les Corts respon que, «aquests últims dies», sí que ha permès tasques que «han requerit un horari més ampli, a partir de les set del matí». «En tot cas, es tracta d’uns treballs molt puntuals i de caràcter excepcional, que s’autoritzen uns dies concrets», afirma el consistori.

«Comencen molt aviat, no respecten res... Passa cada dia i el soroll és continu fins a les sis de la tarda», oposa la Lydia, una altra veïna sortida al Camp Nou. «Només tenim unes hores de tranquil·litat. Hem de portar el ritme que les obres ens marquen, perquè ens desperten. No estem disposats a continuar així fins que acabin», esgrimeix. 

Notícies relacionades

El David viu a Arístides Maillol, seu de les oficines del Barça. «Som en un carrer molt transitat, amb molt soroll normalment, però ara és molt pitjor –distingeix–. A les set o dos quarts de vuit del matí, els camions estan aturats, en fila, i hi ha una burrada de treballadors abans de les 07.40 hores, preparats i amb l’armilla posada. Però a aquella hora ja hi ha moviment, xerric de camions, soroll que es nota moltíssim... Estrictament, comencen abans de les vuit». 

La renovació de l’estadi ha d’estar acabada el juny del 2026. No obstant, el primer repte per a Limak és acabar la primera fase en poc més d’un any. L’equip de Xavi Hernández preveu jugar de nou al Camp Nou a partir del 29 de novembre del 2024, mentre la remodelació prossegueix. En cas de no complir el termini, la constructora estarà obligada a pagar una penalització al club. «Tenen pressa, però els veïns no haurien de ser sempre els perjudicats», rasa el Ramón.