Famílies atemorides

Dos apunyalaments durant una festa infantil traumatitzen una plaça en les festes de Sants

CONCURS | Sagunt guanya el primer premi de carrers engalanats de les festes de Sants 2023Sagunt guanya el primer premi de carrers engalanats de les festes de Sants 2023

CELEBRACIÓ | Orgull de barri durant les festes de Sants: «Es noten els orígens de poble»Orgull de barri durant les festes de Sants: «Es noten els orígens de poble»

Dos apunyalaments durant una festa infantil traumatitzen una plaça en les festes de Sants

@santslafarga

4
Es llegeix en minuts

Un racó del barri de Sants acumula dos dies turbulents entre robatoris i ganivetades. Un incident violent va ser el protagonista, o millor dit, l’antagonista, dels jocs infantils al carrer d’Almeria amb la plaça de la Farga, una activitat diària de la programació de les festes de Sants 2023.

Segons els Mossos d’Esquadra, l’aldarull va començar dijous, 24 d’agost, al migdia, amb l’intent de furt d’un patinet elèctric. Aquest va ser el detonant perquè tres nois, d’aparença jove, «es descontrolessin» i comencessin a perseguir-se amb ganivets «de grans dimensions», segons relata a EL PERIÓDICO una de les presents i secretària de la comissió de les festesde la plaça de la Farga, Pilar Abeijón.

Aquesta veïna explica que era en un dels bars pròxims al lloc dels fets després d’acudir a l’ofrena floral a sant Bartomeu. Al sentir crits de terror i veure adults corrent amb nens en braços, va comprendre que «alguna cosa dolenta passava» i es va dirigir a la zona dels jocs infantils. Allà va poder veure com organitzadors agafaven fins a «tres nens alhora» per emportar-se’ls a un lloc segur i, al costat, una batalla campal que va acabar amb dos apunyalaments i amb un dels participants sagnant per la cara i el cap.

L’efecte en les famílies

La persecució va encendre les alarmes dels pares «immediatament» segons el president de la comissió, Daniel Català: «Les mares es van llançar a sobre dels nens quan van veure el que estava passant». El president assegura que el degoteig de notícies sobre delictes violents perpetrats a Barcelona provoca que les famílies s’esperin «el pitjor» en aquestes situacions. Per això, tem que els nens que van presenciar l’acte no vulguin tornar a la plaça: «Ja he parlat amb un pare que assegura que el seu fill no vol baixar a la Farga per por».

«Tristament haurem d’acostumar-nos a aquestes agressions, perquè sembla que cada dia van a més», lamenta Català. No obstant, el president explica que l’impacte d’aquest episodi en els nens «preocupa moltíssim» els membres de la comissió de les festes de la plaça de la Farga, perquè saben que «aquests fets provoquen que la gent vagi amb por a les festes del barri».

Fonts dels Mossos d’Esquadra indiquen que van detenir dos dels participants en la baralla i informen que s’ha obert una investigació sobre els fets. Els veïns sospiten que la tensió entre els joves venia de dies enrere, en vista de les considerables dimensions de les armes blanques: «Un no va pel carrer amb grans ganivets per si passa alguna cosa», opina la secretària.

Una ambulància del Servei d’Emergències Mèdiques (SEM) va atendre els ferits per la baralla que va desencadenar el caos i el final prematur de les activitats infantils a la Farga. Després de l’incident, «la plaça va quedar deserta».

El robatori de la caixa forta de la comissió

Per a la comissió de festes de la Farga han sigut dos dies durs. Just la jornada anterior a la baralla amb armes blanques, durant la matinada del dimecres 23, van patir el robatori de 1.600 euros de la seva caixa, segons ha avançat Betevé i ha confirmat EL PERIÓDICO.

Els lladres (o lladre) van aconseguir accedir a l’hort de l’edifici i des d’allà van rebentar una porta posterior, per la qual van entrar. Després van trencar la porta que tancava el despatx i van aconseguir la recaptació de dimarts de la barra de bar i els beneficis que va generar la venda de tiquets d’un dinar popular.

El president de la comissió remarca la «frustració que ha generat aquest furt als integrants de l’agrupació»: «Tot el que fem és voluntari i altruista, ens sentim impotents, perquè no ens creiem que hi pugui haver gent amb tanta mala fe». Remarca tot l’esforç no remunerat que comporta l’organització de les activitats, a la qual han dedicat «molt temps». «Ens han robat la il·lusió en 10 minuts», resumeix.

Segons Català, les activitats diàries que organitzen a la plaça generen uns ingressos que van dirigits directament a pagar els esdeveniments de l’endemà, com ara el caixet de les bandes musicals convidades. Aquest robatori podria haver creat un «efecte dòmino» en la cancel·lació d’activitats, com concerts o altres esdeveniments de la Farga.

Notícies relacionades

Per sort, recalca el president, han pogut preservar tots els esdeveniments de la programació, ja que comptaven amb la previsió d’un coixí econòmic per si es produïa alguna «emergència». «L’any passat van robar més de 3.000 euros a una comissió d’Alcolea. No serà perquè no hi ha robatoris en les festes de Sants», lamenta.

Els robatoris en les festes de Sants, diu Català, s’han convertit en una nova normalitat per a les comissions: «Totes sabem què pot passar, el que no sabíem era quan ens passaria a nosaltres».