Programa

Les festes alternatives de Gràcia 2023 omplen de concerts Raspall, Lennon i Sant Pere Màrtir

VÍDEO | Sonora xiulada i crits d’«independència» en el pregó de les festes de Gràcia 2023Sonora xiulada i crits d’«independència» en el pregó de les festes de Gràcia 2023

MASSIFICACIÓ | Las festes de Gràcia comencen a prescindir de concerts i barresLas festes de Gràcia comencen a prescindir de concerts i barres

TURISME | Gràcia es desperta amb pintades contra el turisme el dia d’inici de la festa majorGràcia es desperta amb pintades contra el turisme el dia d’inici de la festa major

Les festes alternatives de Gràcia 2023 omplen de concerts Raspall, Lennon i Sant Pere Màrtir

Jordi Otix

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Durant la Festa Major de Gràcia també se celebren les anomenades «alternatives». Tot i que també estan integrades dins del barri, es consideren alternatives perquè no estan associades a la Fundació Festa Major de Gràcia, que gestiona la festa «oficial». Els carrers i places que sí que ho estan han de seguir un reglament, mentre que les alternatives són autogestionades i advoquen per una celebració de i per al barri, contrària a la massificació, i de caràcter feminista i solidària, i se celebren a les places del Raspall, de John Lennon i al carrer Sant Pere Màrtir, cada una amb la seva pròpia organització.

Tot i que no participen en el concurs oficial de carrers i places decorades –que aquest any 2023 ha premiat el carrer Progrés– les zones de festa alternativa també fan els seus propis engalanats. A la plaça John Lennon, la notícia d’una policia infiltrada en l’independentisme a Girona, ha inspirat els veïns per fer un decorat que expressa el seu enuig per aquest cas d’espionatge.

Al carrer Sant Pere Màrtir han triat un altre preocupant tema d’actualitat: la gestió de l’aigua durant la sequera. Per això, en aquest punt es poden contemplar ornaments relacionats amb l’ús d’aquest recurs. Finalment, a la plaça del Raspall, també es poden veure elements relacionats amb els efectes del canvi climàtic.

Concerts de l’Alternativa de la Festa Major

La gent de Lennon ha preparat una programació des de dijous fins diumenge amb grups musicals emergents com Sobre mi gata, Ruïnosa i les Strippers de Rahola.

Els veterans de La Torna, situats al carrer de Sant Pere Màrtir, han apostat pels clàssics Soweto, una altra vegada acompanyats pels Sybarites, i també amb l’actuació d’una banda que retrà homenatge a Los pelos del Gato, en homenatge a Gato Pérez, que també és un clàssic per als de l’Ateneu. Altres bandes també tocaran per als de La Tona com L’ska de Las Testarudas.

Les festes alternatives de Raspall, per la seva banda, tenen la banda sonora de Les Salvatges, el grup punk ElsRovell i el gènere una mica més rock de La família Fracàs. Els mateixos organitzadors han explicat a EL PERIÓDICO que miren de programar concerts de música catalana per atraure el públic local i evitar la massificació turística de les festes convencionals.

Així mateix, al llarg d’aquests dies els visitants de la plaça del Raspall podran veure una ‘performance’ teatral de la mà de les Nòmades i els seus Impronòmades i fins i tot un concurs d’arrossos.

Polèmiques relacionades amb les festes alternatives

Notícies relacionades

Les festes alternatives de Gràcia, de caràcter dissident i reivindicatiu, alguna vegada han protagonitzat certes polèmiques, com la d’anys enrere amb la col·locació a la plaça John Lennon d’un «fotomaton» a mida real que representava un policia antiavalots tacat de sang. Poc després, els Mossos d’Esquadra van retirar el decorat pel seu compte.

Altres edicions també han sigut víctima d’actes vandàlics en contra dels seus decorats a causa de la indignació que han arribat a despertar en algunes persones de signe contrari; com quan van ornamentar el seu espai amb llaços grocs a tall de protesta en contra de la sentència del Procés i al cap de poc temps algú els va trencar.