Talls de trànsit

Les festes de Gràcia 2023 obriran un refugi antiaeri i comptaran amb dues nits de metro

Tres itineraris segurs i talls de trànsit a partir de les 17 h | Dos carrers amb més de 100 anys de tradició festiva rebran una placa d’homenatge

Festes de Gràcia 2023: un acte nou, un bou i altres novetats

Lina López, la presidenta de les festes de Gràcia que va venir de Veneçuela

Les festes de Gràcia 2023 obriran un refugi antiaeri i comptaran amb dues nits de metro

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

Les festes de Gràcia, l’estrella de l’agenda estiuenca de Barcelona, celebraran una edició 2023 carregada d’activitats i novetats. Del 15 al 21 d’agost tornaran a oferir a veïns i visitants 23 carrers decorats i més de 900 actes, amb una proposta encara «més solidària, inclusiva i social», estrenes culturals i reforços de seguretat. La tinenta d’alcaldia Laia Bonet i la presidenta de les festes, Lina López, han presentat les principals novetats aquest dimarts en una roda de premsa.

Seguint l’estela d’una primera placa instal·lada l’any passat al carrer de Llibertat, l’organització està decidida a homenatjar de manera similar tots els carrers que tinguin un segle o més de tradició festiva. Aquest any rebran la distinció Mozart i Verdi «Hi ha molts carrers amb un segle de decoració, haurem de fer-ho a poc a poc», ha explicat López.

Pel que fa al programa, estrenarà una proposta molt sentida: el refugi antiaeri de la plaça de la Revolució obrirà al públic amb visites de 30 minuts. En la línia de diversificar públics i facilitar l’accessibilitat, la fundació ha presumit d’actes que prepara amb especial cura, com un contacontes sensorial per a infància amb dificultats de visió, un ‘speed dating’ LGTBI+ i unes havaneres protagonitzades només per dones.

Els actes més destacats de cada carrer podran consultar-se a la web de la Fundació Festa Major de Gràcia a partir del 8 d’agost i, des de la mateixa data, una versió impresa del programa podrà comprar-se als carrers participants i la seu del districte pel mòdic donatiu d’un euro.

Mobilitat i seguretat

En matèria de mobilitat, aquest any el calendari ha permès que les festes tinguin dues nits de servei de metro ininterromput, les del divendres 18 i dissabte 19 d’agost. Per pal·liar el tall d’estiu de la L4 de metro, sortiran de Joanic busos llançadora que faran a la superfície el mateix recorregut subterrani que faria el metro, ha recordat Bonet.

A més el dispositiu de seguretat de la Guàrdia Urbana i els Mossos d’Esquadra tallarà el trànsit al nucli antic cada dia de festa entre les 20 h i les 05 h de la nit. No obstant, el personal estarà preparat hores abans i podrà avançar el tancament a partir de les 17 h, si hi ha molta afluència i els comandaments policials aprecien senyals de massificació. Només hi podran accedir els vehicles dels veïns, a fi d’evitar atropellaments i situacions de risc.

Com l’any passat, tres itineraris segurs creuaran la zona per oferir un camí d’entrada i sortida vigilat per agents destinats en exclusiva a custodiar aquests traçats. Es divulgaran en el programa d’actes i altres comunicacions, però no tindran senyalització in situ.

Massificació

Els carrers decorats seran de sentit únic novament i dos d’aquests, Mozart i Fraternitat de Dalt, invertiran el recorregut. També s’ampliarà l’espai reservat a la Travessera de Gràcia per accedir a Joan Blanques, a costa del carril bici. «Es va apreciar que hi havia certa aglomeració a les entrades anteriors, el dispositiu es va perfeccionant cada any», ha remarcat Bonet.

L’excés de visitants fa anys que preocupa els organitzadors i veïns, perquè en ocasions dificulta el gaudi real d’una festa que han preparat durant un any sencer. Aquest estiu de màxima recuperació del turisme fa preveure de nou un volum d’assistents molt elevat. «L’efecte crida augmenta any rere any i cada vegada venen més turistes, les festes de Gràcia ja són un reclam», ha valorat López. Bonet ha recollit el guant ràpidament i ha remarcat els esforços municipals per ordenar els fluxos.

Bou, multiconfessionalitat i pressupost

Notícies relacionades

Com ja va explicar aquest diari, les festes el 2023 també arriben amb dues novetats més. D’una banda, una figura festiva d’un bou en els actes de cultura popular. I, de l’altra, «un acte multiconfessional que no substituirà la missa tradicional del dia 15», ha recordat López. Aquesta nova cita, programada per al dia 20 a Joanic, inclourà la lectura de textos sagrats referents a la pau i un concert de gòspel, cant gregorià i blues espiritual.

El pressupost serà, com els últims anys, de 250.000 euros d’ajuda directa per als carrers decorats i un reforç de serveis municipals (neteja, policia...) valorat en mig milió d’euros. Un import total molt moderat en comparació amb altres festejos de la ciutat, que mouen més pressupost en un sol dia, com la Cavalcada de Reis.