Afterwork d’El Periódico

Jaume Collboni: «Aquest estiu hi haurà 100 urbans més al dia als carrers de Barcelona»

L’alcalde de Barcelona i líder del PSC anticipa que obrirà una ronda de contactes amb l’oposició passades les eleccions generals per explorar pactes

Les decisions de Jaume Collboni el seu primer mes d’alcalde

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné

El nou alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, s’endinsa en la seva aposta per l’ordre públic com a prioritat de l’arrencada de mandat. A l’‘Afterwork’ organitzat per El Periódico aquest dimarts a la tarda a Casa Seat, ha anunciat un reforç del 10% en el patrullatge de la Guàrdia Urbana aquest juliol i agost per vetllar pel civisme i la seguretat.

Concretament ha previst un increment «equivalent a 100 guàrdies urbans» més al dia als carrers, a través d’hores extres voluntàries que la plantilla s’ha avingut a concentrar en els dos mesos estivals. «No sempre passava», ha deixat caure.

I és que precisament Collboni s’ha reivindicat com a «gestor» i defensor del fitxatge de «bons gestors públics», davant les crítiques la vigília del seu exsoci de govern, Barcelona en Comú, que li va atribuir aquest terme com a desqualificatiu. «Per fer que les coses passin cal ser un bon gestor», ha defensat durant l’entrevista, oberta al públic –140 assistents– i conduïda pel director del diari, Albert Sáez. Ho ha exemplificat amb la negociació d’aquestes hores extres policials o l’acceleració de la reforma de la Rambla, que promet que estarà en obres «com a màxim quatre anys». «Ciutat Vella serà la nostra prioritat en atenció i inversió», ha reblat.

Geometria variable: BComú, Junts i ERC

Geometria variable: BComú, Junts i ERCPreguntat per una eventual incorporació dels Comuns al seu executiu, Collboni ha rebutjat canvis imminents. És més, ha donat a entendre que no té cap pressa: «Aquest govern, amb aquesta composició, té corda per a estona». «Hem governat des del minut zero... Com ens han dit alguns funcionaris, es nota que coneixem la casa», ha presumit. Si bé ha reconegut que «10 regidors no són suficients per aprovar un pressupost i grans decisions urbanístiques» –la majoria del ple són 21–, ha remarcat que «sí que són suficients per governar».

Més encara amb el pressupost «expansiu» aprovat per al 2023. Així, el primer gran test seran les negociacions dels pròxims comptes aquesta tardor, per a la qual cosa confia en la «geometria variable». O l’esmentat pla, pactar amb qui s’avingui en cada ocasió. En aquest sentit, es marca com a prioritat arribar a acords «amb les forces progressistes», és a dir, amb Comuns i ERC, que li proporcionarien un front ampli de 24 regidors.

«Aquest govern, amb aquesta composició, té corda per a estona»

No obstant, no tanca la porta en absolut a entendre’s amb Junts «en molts casos», malgrat haver deixat Xavier Trias sense l’alcaldia en l’últim minut. «Hi ha acords que es poden fer i que plantejaré a Junts perquè són coherents amb el programa del PSC», ha respost, en el que ha sonat més a toc d’advertència al partit d’Ada Colau que als postconvergents. A aquests els reservava un altre dard subtil sobre el rumb de Junts una vegada Trias es retiri: «Veurem com evoluciona aquest espai polític, hi ha persones a Barcelona que són valuoses i poden aportar a la ciutat».

Ronda de contactes la setmana que ve

Notícies relacionades

Ronda de contactes la setmana que veDesprés de les eleccions generals temptejarà «si hi ha disposició o no dels grups» per articular majories variables. «He tingut converses informals amb tots i la setmana que ve obriré una ronda de contactes de manera oficial», ha avançat. «Rebré tots els grups per ordre de major a menor», ha afegit, «excepte Vox», amb qui no vol asseure’s. La seva agenda postelectoral inclou també reunir-se amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès, a qui recordarà que l’acord pressupostari amb el PSC incloïa gairebé 300 milions d’euros i un miler de mossos més per a Barcelona.

Sobre el 23J ha remarcat el «risc greu i seriós de regressió de molts drets» si la ultradreta arribés al poder. Però ha descartat un govern de concentració PP-PSOE per evitar que VOX tingui influència o entri a la Moncloa: «Pedro Sánchez ha de guanyar les eleccions i si això no passés ha d’anar a l’oposició».