Tensió entre mossos d’esquadra i manifestants pel desnonament d’una família vulnerable a Barcelona

Sindicat d'Habitatge de la Verneda i el Besòs

2
Es llegeix en minuts
Gisela Macedo
Gisela Macedo

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest divendres, el barri del Besòs i el Maresme de Barcelona s’ha despertat amb la presència de nombrosos furgons de la Brimo dels Mossos d’Esquadra. Es tractava d’un dispositiu organitzat pel desnonament d’una família que activistes i veïns de la zona han volgut aturar però s’ha acabat executant.

En un pis del número 12 del carrer Alfons del Magnànim –paral·lel a la rambla de Prim–vivia la família de la Sheila, que té dos fills menors. Segons han informat des del consistori, es tracta d’una família vulnerable que espera que l’Ajuntament de Barcelona li ofereixi allotjament i que estava ocupant aquest pis, propietat d’un gran tenidor, ha informat a aquest diari.

L’ajuntament, a través del programa SIPHO, havia fet a la societat propietària de l’immoble «els requeriments pertinents que preveu la llei d’oferiment lloguer social obligatori, però van ser rebutjats». Així mateix, el SIPHO també havia sol·licitat la moratòria del desnonament, però ha sigut denegada.

Els serveis socials de Barcelona han ofert a la família un allotjament d’emergència, que té un informe favorable de la taula d’emergència del Consorci de l’Habitatge de Barcelona des de desembre del 2021.

Actuació policial

Els activistes, per la seva banda, denuncien que el dispositiu organitzat pels Mossos és «exagerat»: «Hem comptat fins a vuit furgons davant del portal i quatre o cinc més als voltants, preparats per si és necessari actuar», ha assegurat un dels seus portaveus en declaracions a aquest diari. Una operació que ha acabat amb moments de tensió i empentes per part dels antiavalots cap als protestants.

Notícies relacionades

Quan finalment la família ha accedit a entregar les claus –segons la versió del sindicat–, els manifestants han continuat amb els càntics. «Volíem que tothom sabés el motiu del desplegament policial», assegura un dels portaveus, present en la protesta. «En aquell moment, els mossos han començat a empènyer a la gent i hi han hagut abusos de violència», afegeix.

Des del cos dels Mossos d’Esquadra consideren que aquest desnonament no s’ha realitzat de manera problemàtica i asseguren que aquesta actuació per part dels agents ha sigut per «evitar que els manifestants trenquessin la línia policial».