Municipals 2023

Onze seccions electorals de Barcelona canvien de color en els resultats definitius del 28M

¿Què va votar el teu veí a Barcelona? Cercador de resultats de les eleccions municipals 2023 per barris i seccions censals

La curiosa victòria del PP al Bon Pastor

Onze seccions electorals de Barcelona canvien de color en els resultats definitius del 28M

El Periódico

3
Es llegeix en minuts
Meritxell M. Pauné
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

Les eleccions municipals 2023 a Barcelona ja tenen resultats definitius. Després del recompte oficial, que aquest any va tenir molta emoció per l’escassa distància entre el PSC i els Comuns, el BOE ha donat a conèixer aquest juliol l’estadística que passa a la posteritat. Una validació que examina el vot nul i corregeix errors impugnats pels partits, però que no suposa un segon recompte físic perquè el gruix de paperetes es destrueix la mateixa matinada electoral.

En qualsevol cas, aquests resultats refinats deixen a la capital catalana 10 canvis de color a molt petita escala. Si bé el mapa d’hegemonies als 73 barris no s’altera –35 per a Jaume Collboni, 21 per a Xavier Trias i 17 per a Ada Colau–, sí que apareixen modificacions en el mapa per seccions censals.

Segons ha comprovat EL PERIÓDICO al comparar les dades de l’Ajuntament de Barcelona –que al seu torn les rep del Ministeri de l’Interior– difoses el dilluns postelectoral i les actuals, hi ha 11 seccions censals amb novetats. Hi ha nou podi en cinc d’elles i a les altres sis afloren empats que la informàtica va camuflar.

El PP perd la seva pica al Bon Pastor

Destaca la pèrdua d’una secció censal per al PP, que sol guanyar només en una àrea situada al costat de la comissaria de la Verneda. Aquest maig va aconseguir una altra victòria per sorpresa, en una de les dues meses d’un col·legi electoral situat en ple polígon industrial del Bon Pastor (Sant Andreu). L’escàs arrelament dels populars en aquesta zona i la gran diferència de resultat amb l’altra mesa censal del mateix col·legi ja van fer sospitar.

El resultat definitiu tenyeix de color vermell socialista aquesta mesa i modifica la classificació. El PP aconsegueix ara 52 paperetes i no 111 com inicialment se li atribuïen. Per contra, els socialistes salten de 89 sufragis a 167. Bcomú es dispara de 54 a 116 i Xavier Trias gairebé dobla la seva xifra absoluta amb 70 votants. En canvi ERC en perd deu dels 69 que es va anotar el 28M i Cs es desploma de 73 a només 9. Només VOX es queda igual, amb 44.

Una victòria molt insòlita de Cs

Al cor del barri de la Ribera (Ciutat Vella) sorgeix pràcticament del no-res una victòria de Ciutadans. En els resultats provisionals els taronges no van quedar primers a cap secció censal. No obstant, la conquista sembla més un error que una correcció, al ser tan contraris a la tendència general. En un barri i districte entregat a Ada Colau, els Comuns baixen de cop de 150 a 4 vots en aquesta casella, mentre que Cs salta de només 5 a 150. Vox cau de 17 a zero i la resta de formacions mantenen els números que es van donar a conèixer fa un mes i mig.

Afloren 6 empats

Notícies relacionades

En els mapes d’aquest maig totes les seccions censals tenien un guanyador. Però a l’observar al detall les xifres, afloren 6 casos en els quals dues sigles van igualar el nombre de sufragis. No obstant, la gestió informàtica del mar de dades difoses –hi ha 1.068 seccions només a Barcelona ciutat– va assignar la victòria al valor més alt de cada fila... El més alt que apareixia primer: si després hi havia un altre valor igual, no ho va advertir.  Així, dues seccions censals de Ciutat Vella, dues més a Sants-Montjuïc, una d’Horta-Guinardó i una més de Sant Andreu passen a pintar-se de color gris en el mapa definitiu.

Tres punts de color blau, morat i vermell

Els últims tres casos té menys vistositat, al ser victòries menys exòtiques. Trias li arrabassa a Colau una secció del carrer Consell de Cent, a l’altura de Fort Pienc, ja fora de la superilla però beneficiada per la prolongació del tramvia. I al Guinardó ballen dues seccions pròximes a l’avinguda de Maragall: la número 41 passa de Trias a Colau, mentre que la 42 passa a Jaume Collboni. Tres punts més de color blau, morat i vermell a l’oceà de dades postelectorals.