Aglomeracions al metro de Barcelona pels talls de l’L4: «La calor no hi ajuda»

Manu Mitru

3
Es llegeix en minuts

El còctel d’aglomeracions i altes temperatures ha passat factura als usuaris del metro de Barcelona durant la segona jornada de talls en la línia 4 (L4). A l’estació de Verdaguer, on es produeix el tall fins a la de Bogatell en direcció a La Pau fins al 31 de juliol, els passatgers esperaven el matí d’aquest 27 de juny en una llarga cua per arribar a l’andana en direcció a Trinitat Nova.

A ulls del Fernando, un estudiant portuguès que viu a Barcelona, la interrupció del servei entre aquestes estacions ha suposat que al seu recorregut habitual s’hi sumin 20 minuts.

Un temps que no li importaria tant invertir en transport si no fos per les elevades temperatures que el ja calorós estiu està ocasionant als carrers de Barcelona. «La suma d’aglomeracions i calor al metro no hi ajuda», critica el Fernando, que així mateix repara en la salut dels treballadors de les obres que tallen el metr0.

Per mantenir l’ordre, els treballadors del Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) retenen els usuaris abans de baixar per les escales amb la intenció de respectar l’aforament màxim permès a l’andana: 800 persones, segons explica un dels empleats a EL PERIÓDICO. Fins a una desena d’auxiliars de TMB estan presents a l’estació per indicar i donar alternatives a la gent que es troba desconcertada per les afectacions, que seguiran en marxa fins a finals d’estiu.

Les entrades i sortides de Verdaguer també estan regulades depenent del sentit en el qual es dirigeixin els passatgers: a la sortida del carrer deBailèn hi ha permesa l’entrada i sortida per la dreta i a la sortida del passeig de Sant Joan només hi està autoritzada l’entrada. Tot i així, aquest dimarts s’ha pogut observar un flux de viatgers caòtic, amb persones desorientades i novament obligades a realitzar nombrosos transbords per arribar a les seves destinacions.

És el cas de la Meritxell, veïna de Barcelona i usuària habitual del metro, que amb aquestes modificacions ha hagut de passar de fer un transbord a tres. Segons la ciutadana, aquesta interrupció s’ha fet «massa aviat» en el calendari, ja que al juny el metro està «en ple apogeu».

«Em sento perdut»

També és freqüent a l’estació de Verdaguer veure passatgers entrant a l’estació i, al cap de pocs minuts, tornar a l’exterior per agafar l’autobús que substitueix el tram interromput de l’L4. Un autobús que passa per les mateixes parades que el segment tallat de la línia groga.

Un turista francès, Magalú, s’ha trobat amb aquesta situació i assegura a aquest diari que se sent «perdut». Un altre turista que acaba d’arribar a la capital catalana, el Mauricio, de Colòmbia, també expressa que està «confós» perquè no sap com arribar a la Barceloneta des de Bogatell, una de les estacions tancades.

Malgrat el desgavell en el transport públic, el Mauricio, com molts dels turistes que arriben a la ciutat, es pren la situació amb calma. Al cap i a la fi, està de vacances i també «ve a perdre’s una mica», fa broma mentre es dirigeix a l’autobús que substitueix la línia groga.

Coordinació dels semàfors

Notícies relacionades

Dilluns, 26 de juny, va ser el primer dia de talls i bus alternatiu en l’L4 del metro de Barcelona. Durant la jornada es van fer patents tetencions inesperades, a causa que els semàfors veïns a l’estació de Verdaguer no preveien el pas de l’inusual bus alternatiu.

Segons afirma un auxiliar a aquest diari, TMB s’ha coordinat amb la Guàrdia Urbana per millorar la gestió semafòrica de la zona i, a partir d’aquest 27 de juny, els busos ja recorren el trajecte des de Verdaguer fins al carrer de Mallorca.