48 hores per a la investidura

Collboni ofereix als Comuns governar junts a Barcelona i pressiona el PP: «O Trias o jo»

Collboni ofereix als Comuns governar junts a Barcelona i pressiona el PP: «O Trias o jo»

Laura Guerrero

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Jaume Collboni ha instat aquest dijous Barcelona en Comú perquè els seus nou regidors votin el socialista com a alcalde en el ple d’investidura que tindrà lloc dissabte a les cinc de la tarda. «És el seu torn, si em voten hi haurà un alcalde progressista a Barcelona», ha remarcat. I ha llançat una advertència: «Qui no voti el candidat del PSC està permetent que el candidat de Junts sigui alcalde». Això és, Xavier Trias.

Un exercici de pressió que no resulta sorprenent i que el temps dirà si és efectiu. Però es diria que és una pressió doble: sobre els d’Ada Colau i sobre el PP de Daniel Sirera. O Collboni, o un alcalde independentista. El socialista ha fet la seva proclama a la seu del PSC davant integrants del partit.

Collboni ha donat per fet que amb el suport dels Comuns seria el pròxim alcalde, malgrat que l’evidència aritmètica indica que només amb els 10 regidors del PSC i els nou de Barcelona en Comú no podria accedir al càrrec: necessita els 21 de la majoria absoluta per impedir que Trias aconsegueixi la vara de comandament municipal amb els seus 11 representants per ser el més votat en les municipals.

El veto del PP als Comuns

El PP i el PSC han abordat una possible aliança que li donaria els quatre vots dels de Daniel Sirera a Collboni, i que juntament amb els dels Comuns en sumarien 23, una xifra suficient. Però Sirera ha exigit a canvi que Barcelona en Comú no tingui cap representant en el govern municipal. És a dir, que voti a canvi de res. Quan se li ha preguntat a Sirera, ha precisat que no en té prou que Colau faci un pas enrere. Que no vol ningú del seu partit en un govern que ell faci possible.

No obstant, aquest dijous Collboni ha precisat que la seva intenció és dirigir la ciutat amb Barcelona en Comú: «Seré molt clar: si soc elegit alcalde formaré un govern amb els Comuns, en la millor tradició dels alcaldes socialistes, com Pasqual Maragall, de formar governs d’esquerra plural. Els Comuns han d’actuar en consciència. Els demano que estiguin a l’altura del que convé a la ciutat, com els socialistes ho vam estar el 2015 i el 2019. Ara els toca als Comuns».

Barcelona en Comú, al seu torn, va deixar clar dimecres que no participarà en «una triangulació» que doni l’alcaldia a Collboni. El cas és que la invectiva de Collboni parteix que tant Colau com Sirera hauran de decidir si permeten o no que Trias governi Barcelona.

Collboni no ha esmentat en el seu discurs ni el PP ni Colau. Alguns hi han vist alimentada la tesi que és possible una entesa en la investidura si l’alcaldessa en funcions no hi participa. Una altra opció és que Sirera permeti que uns quants càrrecs dels Comuns es mantinguin en el govern de la ciutat, i que això sigui suficient per als de Colau per donar el seu ‘sí’ a Collboni. En vista de les posicions d’aquests dies, això no hauria de passar. Però ja no hi ha res molt previsible quan toca elegir un alcalde a Barcelona.

El front independentista

Notícies relacionades

L’alcaldable ha confirmat que presentarà la seva candidatura en la investidura, i ha demanat tot el suport possible menys el de Vox –amb qui no vol cap tracte– per impedir que un «front independentista» format per Junts i ERC governi Barcelona. Ha recordat que el PSC és el partit d’esquerra més votat en les municipals i ha recalcat el que suposaria que rebés el suport necessari per ser el pròxim alcalde: «Un vot, dues conseqüències: alcalde i govern progressistes i evitar que un front independentista governi la ciutat».

«Tenim els vots i el millor projecte per a Barcelona», ha insistit. Ha recalcat que només hi ha dues opcions: que sigui alcalde Trias o que ho sigui ell. S’entén que el socialista considera que ha deixat una pilota a la teulada dels Comuns i una altra a la del PP. I que són ells els que hauran de prendre ara una decisió.