Eleccions municipals

Per què no s’han reunit el PSC, ERC i els Comuns per parlar de l’alcaldia de Barcelona

Tradicional ofrenda floral al monumento a Rafael Casanova con motivo de la Diada

Tradicional ofrenda floral al monumento a Rafael Casanova con motivo de la Diada / Alejandro Garcia

3
Es llegeix en minuts
Toni Sust
Toni Sust

Periodista

ver +

Dos no es barallen si un no ho vol i tres no s’asseuen a negociar l’alcaldia de Barcelona si algun no ho veu clar. El PSC, Barcelona en Comú i ERC sumen 24 regidors en el plenari municipal del mandat que està a punt de començar, però per ara res indica que aquesta aliança tingui gaire futur, quan falten dos dies perquè el nou alcalde sigui investit.

Perquè si bé alguns defensen que aquesta seria la fórmula més estable i la que impediria que un govern de Xavier Trias acabi amb algunes de les polítiques dels últims anys, aquest pacte no s’ha posat a sobre de la taula. Almenys no en una taula en què coincideixin alhora Comuns, socialistes i republicans.

Ni una trobada a tres

La possibilitat que els tres partits acabin acordant una fórmula per dirigir Barcelona suposaria desbancar el guanyador de les municipals, Trias, si bé estrictament això no és ja una barrera política, com es va veure el 2019 amb la intervenció de Manuel Valls a favor de Colau, que va deixar al guanyador, Ernest Maragall, sense alcaldia.

Malgrat la ferida que això va obrir, és cert que Barcelona en Comú i el PSC, com a socis, i ERC com a principal suport extern, han compartit durant els últims quatre anys votacions rellevants, incloent-hi algunes amb abstenció republicana, que han permès aprovar tots els pressupostos i els principals eixos de govern.

Però aquell passat no ha servit perquè les tres forces hagin aconseguit mantenir una reunió conjunta des que van tenir lloc les municipals, el 28 de maig. S’han vist en trobades a dos, Colau amb Maragall, Maragall amb Collboni, Collboni amb Colau.

Vetos creuats

El número dos de la candidatura de Colau, i mà dreta de l’alcaldessa en el mandat, Jordi Martí, va sortir aquest dimecres a defensar el pacte d’esquerres i va lamentar: «No aconseguim ni fer una cosa tan fàcil com reunir les tres forces al voltant d’una taula per discutir com governar els pròxim quatre anys. Si aconseguim seure tots plegats, hi anirem amb la màxima obertura, acceptant qualsevol solució que generi consens entre els 24 regidors».

La crida va sorprendre una mica els republicans, perquè ERC afirma que mai ha rebut una convocatòria per a aquesta reunió a tres. Ni una trucada, ni un correu electrònicni un WhatsApp. Fonts dels Comuns donen la seva versió del motiu pel qual no ha arribat aquest avís: Maragall no vol trobades de números dos. Vol que Colau, Collboni i ell mateix abordin la qüestió. I, segons les mateixes fonts, Collboni no ha volgut participar en una reunió d’aquest tipus. Els republicans certifiquen que Maragall vol veure’s amb els seus homòlegs, i remarquen que és el normal en una negociació d’aquest tipus.

Notícies relacionades

Els socialistes, per la seva banda, prefereixen no comentar el tema. No entren en la qüestió, i continuen buscant una fórmula perquè Collboni sigui el pròxim alcalde. La més clara, o la més al·ludida, és la que Daniel Sirera li doni els quatre vots del PP per evitar que Trias sigui alcalde, però el popular exigeix que Barcelona en Comú no tingui cap presència en aquest govern hipotètic del PSC, malgrat que els vots dels Comuns són imprescindibles perquè aquesta operació prosperi. Els Comuns van descartar aquest dimecres donar els seus vots al socialista a canvi de res i en una operació en què hi hagi el PP.

L’avanç electoral

D’aquesta manera, ERC continua afirmant que mai ha rebut una oferta formal de govern d’esquerres, davant el qual no s’ha tancat. Insisteix que no ha pogut descartar el que no se li ha ofert. A 48 hores per al desenllaç, ningú ha reservat taula per a l’acord dels 24 regidors. I això que entre els actors citats hi ha alguns que afirmen que sense l’avanç de les generals, l’acord tripartit d’esquerres ja estaria tancat.