Carta

«És una falta de respecte»: Barcelona renya Interior per interessar-se per les càrregues policials de l’esplai del Pi

«És una falta de respecte»: Barcelona renya Interior per interessar-se per les càrregues policials de l’esplai del Pi

Guardia Urbana Barcelona

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El mes de maig passat, nombrosos mitjans de comunicació es van fer ressò de la festa de l’esplai Santa Maria del Pi del barri Gòtic de Barcelona, que va acabar amb dues persones detingudes i enfrontaments entre membres de l’entitat i la Guàrdia Urbana. Per a l’esplai del Pi, aquest ha sigut un episodi de «violència policial», i fonts de l’Ajuntament de Barcelona han explicat que el cos havia obert «informacions reservades» sobre el cas, un protocol d’investigació interna que obre en tots els casos en què la policia ha exercit un ús especial de la força.

Qui també es va interessar per aquest succés va ser Sonia Andolz, directora general d’Administració de Seguretat de la Generalitat, que es va posar en contacte amb el tinent d’alcaldia de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, per demanar informació sobre l’actuació policial amb la intenció de revisar i millorar el protocol d’actuació. Un requeriment que Batlle no ha pres bé.

A través d’una carta dirigida directament a la senyora Andolz, Batlle li remarca i insisteix que la seva petició «excedeix» les seves competències, i li retreu que és una «falta de respecte».

Entre altres coses, Batlle li recorda que la funció de la direcció de Seguretat de la Generalitat de coordinació de les policies locals «s’ha de limitar a promoure l’homogeneïtzació dels mitjans tècnics i la uniformitat en general, les normes d’accés, formació, característiques del dipòsit d’armes i les mesures necessàries per evitar-ne la pèrdua», i que Andolz no pot fer requeriments «en el sentit en què els està fent».

Així mateix, Batlle recorda que la llei reconeix que «és l’alcalde qui comanda el cos de la policia local» i que, pels motius exposats, ell no té per què facilitar-li la informació requerida sobre l’actuació de la Guàrdia Urbana amb els membres de l’esplai del Pi.

Notícies relacionades

«Tot i així», prossegueix la carta «d’acord amb el que ja han avançat alguns mitjans de comunicació, li comuniquem que es va incoar una informació reservada amb la finalitat d’aclarir els fets», recordant-li així a la senyora Andolz la informació que la població general ja coneixia des de feia dies. Això sí, Batlle afegeix una cosa nova, i és que aquesta investigació interna s’ha suspès perquè, paral·lelament, els jutjats han iniciat un procediment judicial per investigar els mateixos fets. «Per aquesta raó, l’ajuntament li fa extensiva la necessitat de mantenir una espera prudent i respectuosa», fins que el jutge es pronunciï.

L’escrit acaba acusant la directora de Seguretat de faltar al respecte no només a l’Ajuntament de Barcelona, sinó també als barcelonins: «La lleialtat institucional és fonamental. Voler fer política amb temes de seguretat des d’una direcció general del Departament d’Interior és un greu error, i una absoluta falta de respecte a la institució i als ciutadans i ciutadanes», conclou.