Decisió judicial

La jutge ordena el desallotjament de la casa okupada La Ruïna de la Bonanova

  • La jutge dona la raó per ara a la Sareb en l’okupació de La Ruïna de la Bonanova

La jutge ordena el desallotjament de la casa okupada La Ruïna de la Bonanova

Manu Mitru

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La jutge de primera instància de Barcelona Ana Beatriz Flores ha acordat el desallotjament de l’immoble okupat La Ruïna, a la Bonanova, al no quedar acreditada la vinculació de les persones que hi conviuen amb l’edifici. La data en què es procedirà al desnonament, instada per la propietària de la finca, de la Sareb (el banc públic d’actius immobiliari tòxic) encara està per concretar i es fixarà des del Servei Comú d’Actuacions Civils. L’ocupació d’aquest immoble va provocar mobilitzacions ciutadanes a favor i en contra.

Fa anys que La Ruïna està ocupat, igual que l’edifici adjunt El Kubo. Les dues cases, per les quals han passat grups itinerants d’esquàters des de l’any 2016, es van convertir en munició electoral en vigílies de la campanya, quan els alcaldables del PP, Valents i Ciutadans van acudir a la plaça Bonanova a mostrar el seu suport als veïns. L’empresa de desallotjaments extrajudicials Desokupa ha anunciat que faria fora els okupes per la força. La Sareb, propietària de les dues cases okupades, ha sol·licitat als jutjats de Barcelona el desnonament de l’immoble: la justícia va ordenar el març passat el desallotjament d’El Kubo, que es va ajornar per falta de mesures de seguretat, i ara haurà de decidir si executa el de La Ruïna.

Ordre públic i perillositat

La vista es va celebrar el 24 de maig al Jutjat de Primera Instància número 39 de Barcelona. Durant la vista, la representació legal dels okupes va al·legar que la Sareb no té legitimació per poder instar el desallotjament, ja que no és la propietària de tot l’immoble: gairebé un 40% pertany a dues societats que no estan personades en el procediment. Per la seva banda, la Sareb, que ja ha reclamat el desallotjament cautelar de l’edifici en tres ocasions per considerar que porta problemes d’ordre públic i perillositat, va argumentar que no s’està respectant el dret de propietat reconegut en el registre i ha instat de nou a desnonar l’edifici. Un mosso d’esquadra del districte de Sant Gervasi va explicar que l’ocupació no té caràcter «assistencial», sinó ideològic, i que l’edifici està pres per grups d’«esquàters» itinerants que «es neguen a dialogar».

Notícies relacionades

La sentència condemna els ocupants de l’edifici a «cessar immediatament» en «qualsevol acte de pertorbació de la possessió» de la finca titularitat de la Sareb, així com abandonar l’edifici situat al carrer Sant Joan de la Salle 2-4, deixant-lo «lliure» a disposició del banc públic. La jutge adverteix que en el cas que es faci cas omís a aquesta decisió, es procedirà al desallotjament. La togada desestima la petició de la representació dels okupes que es destinés l’immoble a oferir lloguer social, al considerar que no es compleixen els requisits de la normativa de mesures urgents per afrontar l’emergència en l’àmbit de la vivenda.

La sentència té en consideració no només que la propietat de la finca és de la Sareb, tal com consten al Registre de la Propietat, sinó també la declaració de l’inspector dels Mossos que va corroborar que la situació actual de «pertorbació» que no permet als amos de l’immoble ni vendre’l, ni llogar-lo ni fer-ne ús.

Temes:

Barcelona Okupes