Cita amb les urnes

Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona 2023

ESPECIAL MULTIMÈDIA | Las grans batalles electorals de 2023

Així estan les enquestes de les eleccions municipals a Barcelona 2023
3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Francisco José Moya
Francisco José Moya

Infografia

ver +

L’alcaldia de Barcelona tornarà a ser la joia de la corona de les eleccions municipals del 28 de maig del 2023 i la disputa es presenta tan o més renyida que fa quatre anys. La batalla a quatre entre Ada Colau, Ernest Maragall, Jaume Collboni i Xavier Trias es jugarà en un tauler polític fins ara molt igualat i ple d’incògnites sobre qui guanyarà les eleccions i quines aliances es forjaran després dels comicis. El 2022, les enquestes municipals van plasmar un empat tècnic en primera posició entre Barcelona en Comú, ERC i el PSC, una fotografia que es va alterar en les últimes setmanes de l’any amb la irrupció de Trias. El ball continua molt obert a només un mes per a la cita amb les urnes.

La mitjana de tots els sondejos publicats sobre les eleccions a l’alcaldia de Barcelona s’ha capgirat aquest mes i Junts ha arrabassat la primera posició al PSC. Ara Trias avantatja Collboni en 1,4 punts, la mateixa diferència que el candidat socialista li treia al postconvergent a finals de març. Colau es manté en tercer lloc i Maragall repeteix com a quart, però mentre l’actual alcaldessa continua pujant, retallant a la meitat la distància respecte al PSC, l’aspirant republicà no deixa de retrocedir.

Trias aconseguiria el 21,4% dels vots després d’anotar-se un creixement de 2,4 punts des de març. Collboni es quedaria en el 19,8% i ha perdut set dècimes respecte a fa un mes. Junts és, de nou, el partit que més ha pujat aquest mes i aquest any ha millorat gairebé cinc punts les seves expectatives electorals. Colau obtindria el 18,9% dels vots (quatre dècimes més que al març) i Maragall retrocediria fins al 15,1%, 1,3 punts menys que fa un mes i gairebé quatre punts menys que quan va començar l’any.

La forquilla en la qual es mouen els quatre principals alcaldables s’ha ampliat dos punts des de març i ja és de més de sis punts. Per la seva banda, el PP obtindria el 6,9% de les paperetes (tres dècimes més que al març); la CUP, el 5% (una dècima menys que fa un mes); Vox, el 4,7% (quatre dècimes menys) i Ciutadans, el 3% (sis dècimes menys). Cal recordar que la llei electoral obliga a obtenir almenys un 5% dels vots per obtenir representació a l’ajuntament.

Traduït en regidors, les quatre principals forces es continuen movent en una forquilla de tan sols tres regidors i hi ha un empat al capdavant. Junts n’aconseguiria 10 (ara en té 5); el PSC també n’aconseguiria 10 (avui en té 8); Barcelona en Comú, 9 (ara en té 10) i ERC, 7 (avui en té 10). Trias i Maragall han guanyat un regidor cada un des del mes passat, mentre que Colau i Maragall repeteixen el seu resultat de març.

Més allunyats, el PP es quedaria amb 3 regidors (ara en té 2) i la CUP se’n quedaria 2. Les dues forces mantenen les mateixes expectatives que al març i els anticapitalistes tornarien al consistori quatre anys després. En canvi, Vox ha perdut els dos regidors que tenia fa un mes i continuaria fora de l’ajuntament. Amb aquests resultats, Ciutadans sortiria del consistori després d’un convuls mandat en què va implosionar la marca Barcelona pel Canvi, la coalició de Manuel Valls el 2019 que incloïa el partit taronja.

Notícies relacionades

En la següent taula es poden consultar els resultats de totes les enquestes sobre les eleccions a Barcelona publicades pels diferents mitjans de comunicació des dels comicis municipals del 2019. Només hem tingut en compte els sondejos d’empreses demoscòpiques elaborats a partir d’una mostra nova actualitzada i hem exclòs projeccions efectuades mitjançant altres mètodes d’investigació basats, per exemple, en l’acumulació de mostres o l’anàlisi de dades de diversos estudis.

La majoria absoluta a l’Ajuntament de Barcelona està fixada en 21 regidors, de manera que, amb aquests resultats, el vencedor o vencedora de les eleccions estaria obligat a buscar acords amb més d’una formació per arribar a l’alcaldia. El 2019, ERC va guanyar les eleccions a Barcelona en Comú per només sis dècimes i 4.696 vots, però les dues forces van empatar en 10 regidors. Colau va impedir que Maragall el desbanqués de l’alcaldia gràcies al seu pacte de govern amb el PSC i amb l’abstenció de la coalició de Valls.